A tűzjelző rendszer mellett az energiaelosztásban is fontos szerep jut a vállalat megoldásainak.

Piliscsabán épül az Országos Széchényi Könyvtár archivális raktára. A 2023 első felében várható átadást követően a nemzeti könyvtár elsősorban a kötelespéldányként beérkező, megőrzésre szánt könyveket és időszaki kiadványokat helyezi el a raktárban, valamint itt valósulhat meg georedundáns módon a nemzeti bibliotéka digitális objektumainak hosszú távú megőrzése is.

A kulturális örökség védelméhez a Siemens eszközei is hozzájárulnak: az elektromos kivitelező a német technológiai vállalat megoldásait választotta az épület teljes közép- és kisfeszültségű energiaelosztási rendszerének kialakításához, amelyben 8DJH, Sivacon S8 és S4, valamint Alpha berendezések teljesítenek szolgálatot. A H1 Systems Kft. által telepített tűzjelző rendszer is a Siemenstől érkezik: a dokumentumok biztonságára a Cerberus Pro tűzjelző központ és a hozzá csatlakozó közel félezer periféria ügyel.

A projekt alapja az Országos Széchényi Könyvtár archívumainak elhelyezését szolgáló archivális raktár fejlesztéséről szóló, 1953/2020. (XII. 21.) számú kormányhatározat. A raktárépületben a nemzeti könyvtár végleges megőrzési kötelezettségű dokumentumait fogják tárolni. A közbeszerzési eljárásban megadott tervezési program szerint 81 000 polcfolyóméter befogadóképességű könyvraktár 11 000 négyzetméternyi bruttó alapterületén többek között egy speciális szerverterem is helyet kap. A beköltözéskor a tervek szerint 35 000 polcfolyóméternyi állományrészt helyeznek el Piliscsabán, amelyet később az OSZK éves gyarapodása követ. A modern, minden állományvédelmi szempontnak megfelelő raktárat a Fejér-Bál Zrt. és a West Hungária Bau Kft. közös konzorciuma építi.

 

Forrás: Siemens