Panoráma és energetika-üveghomlokzat több funkcióval

619

Kathrin Aste és Frank Ludin tervei alapján épült az 50 méter magas, újgenerációs többfunkciós kereskedelmi és lakóépület a Pema2 Innsbruck központjában. A közel 19 000 m2 területű szerkezet az alkotók eredeti építészeti látásmódjának egyik ékes példája.

Kathrin Aste és Frank Ludin építészek az innsbruck-i székhelyű, de nemzetközileg is aktív alkotó közösség a LAAC építész iroda vezetői és alapítói. Tevékenységük fontos részét képzik azok a több mint egy évtizede zajló kutatások, fejlesztések, amelyek a városi és tájépítészet kihívásaira adható innovatív válaszokra irányulnak. Szerteágazó projektjeik között a kultúra, az oktatás és a sport területéről egyaránt kikerülő középületek, magas színvonalú és funkcionális irodai- és ipari projektek egyaránt megtalálhatók, amelyeket tájépítészeti munkáik egészítenek ki.

Több funkcióval a város szívében

A Pema2 többfunkciós épület: lakófunkciója mellett kulturális találkozóhelyként is szolgál. Kialakítása is ennek megfelelően történt. Az épület két részből, az Új Városi Könyvtárat magába foglaló kétemeletes főépületből, és a 173 diáklakásnak helyet adó 11 emeletes toronyból áll. A kettő között bárki által látogatható, nyitott teret alakítottak ki, amely kulturális programoknak ad otthont. Az épület elhelyezkedése a közlekedés szempontjából is ideális: buszmegállók, a főpályaudvar az Innsbrucki Egyetem és annak kampuszai egyaránt néhány perces kényelmes sétával megközelíthetők.

Funkció és dizájn üveghomlokzatba rejtve

Az üveg az épület dizájnjában és működésében egyaránt központi szerepet kapott. A toronyház lakásai egytől-egyig lenyűgöző, az innsbruck-i hegyekre néző panorámával rendelkeznek, így nem csak annak látványa volt fontos szempont, de az épület energetikai mutatóinak kézben tartása is – mindkettőt a szigorú követelményeknek megfelelve kellett megvalósítani. Ugyanakkor az építészeknek az épület központi elhelyezkedése miatt az esztétikai megjelenésre is fokozottan figyelni kellett. Így esett a választás a rendhagyó külsejű homlokzathoz a Guardian SunGuard® High Durable Solar Light Blue 52 üvegre, amely csökkenti az épület benapozottságát, ezáltal amellett, hogy hozzájárul a légkondicionálási szükségletek csökkentéséhez, a szerkezeten belüli hőszabályozás vezérlését is segíti. A belső üvegtáblán pedig Guardian ClimaGuard® 1.0 bevonat található, ami a hőmegtartásért felelős a hidegebb hónapokban.

A SunGuard® High Durable (HD) üveg kiváló tartósságú, katódporlasztásos eljárással előállított hőfelvétel-szabályzó bevonattal rendelkező üveg. Meglepően tartós bevonat, ami a gyártás során felhasznált rendkívül ellenálló anyagoknak köszönhető, és egyúttal azt is lehetővé teszi, hogy az üveget monolit szerkezetben az épület belső oldalának felületi burkolására is használják. Kezelése és gyártási tulajdonságai bármely más monolit üvegszerkezetekhez alkalmazható termékével megegyezik. Kéthéjú homlokzat külső üveghéjaként, szellőztetett üvegezéshez, festett panelekhez, üvegzsalukhoz és benapozást csökkentő külső árnyékolólécekhez egyaránt alkalmazható.

Tippek, tanácsok üveghomlokzathoz: Guardian Glass: Magyar üveghomlokzati trendek 1 – Build Marketing

Inspiráció más Guardian Glass projektekből: https://www.guardianglass.com/eu/hu/projects/project-details/pema-2

 

Forrás: Build-Communication