Magyarország vezető online szakmai napilapja, az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díja tizenöt éve mutatja be a kortárs magyar építészet csúcsteljesítményeit. November 8-án az alkotók a Média Építészeti Díjának nyilvános gáláján mutatják be a döntős terveket és épületeket az Uránia Nemzeti Filmszínházban a vezető magyar sajtóorgánumok újságíróiból álló médiazsűri, illetve az átadón megjelenő közönség előtt. A Média Építészeti Díja célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs építészet eredményeire és arra, hogy épített környezetünk formálása a szakma és az értő nyilvánosság közös ügye. 

Főtámogató:Austrotherm
Támogatók:A Fény Mestere Díj 2019,
Aluprof, BIGGEORGE Property,
Europa Design, Gránit Pólus, Lechner Tudásközpont, Nemzeti Kulturális Alap,
Optimum Solar, PERI,
Terran, VPI Betonmanufaktúra
Szakmai médiapartnerek:A Mi Otthonunk, Építész Klub, Kortárs Építészeti Központ,
Magyar Építéstechnika, Magyar Építész Kamara,
Magyar Építőművészet, Octogon,
Otthon Neked, Proidea

A nemzetközi előzsűri épület és terv kategóriában az összesen több, mint 130 jelentkező közül 5-5 finalistát választott ki. Az idén holland, litván, albán és magyar szakértők nemcsak szelektáltak a pályázók között, de áttekintették, véleményezték a magyar építészetet, és értelmezték főbb irányvonalait. Így 2019-ben úgy fogalmaztak, hogy a magyar építészeti alkotások “minőségüket tekintve kiemelkednek a régió fejlesztései közül“.

Különösen azokat a projekteket fogadták lelkesedéssel, amelyek “ma, a társadalmi fenntarthatóság és érzékenység kritikus pillanatában erős szociális elköteleződésről tesznek tanúbizonyságot.” Példamutatónak nevezték, hogy nagyvárosi attrakciók helyett a magyar építészek kreativitásra és eredetiségre törekszenek, alapvető figyelmet fordítanak környezetükre.

Épület kategóriában egyetemi campusfejlesztés, zarándokhely Fejér megyében, óvodafelújítás és -bővítés, egy kolozsvári családi ház, illetve Salgótarjánban egy lakótelep közösségi tere került a döntőbe. A zsűri szerint a pályaművek technikai megoldásai bizonyítják, hogy a magyar építészek mesterségbeli szakmai tudása is magas fokú. Újdonság, hogy a tervezők számára nemcsak a városképre, épített környezetre, de a társadalomra kifejtett hatás is meghatározó jelentőséggel bír.

Az ÉPÜLET kategória döntősei:

A finalista tervek között találni ételszínházat, roma inkubátort, szociális bérlakásokból álló társasházat, strand- és termálfürdőt, illetve költői műemlék-rekonstrukciót. A nemzetközi előzsűri a diplomamunkákat, illetve az ötletpályázatokat preferálta, céljuk ezzel az volt, hogy felhívják a figyelmet az oktatás és a mentorálás szakmában betöltött felelősségére, mert meggyőződésük, hogy jól képzett, társadalmi szerepükkel tisztában lévő, szociálisan elkötelezett fiatal építészekre van szükség.

A TERV kategória döntősei:

Az elmúlt 15 évben a szakmai zsűri mellett a nagyközönség is szavazott a neki tetsző projektekről, ez idén sincs másként: a november 8-i gálán a publikum a helyszínen dönthet a nyertesekről, az online szavazás eredményeként kialakult 7 döntősről. A közönségszavazás finalistái az Építészfórum oldalán tekinthetők meg.

Média Építészeti Díja nyilvános gálája

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)
Időpont: 2019. november 8., 17:00
Jegyek: https://www.ticketportal.hu/event/15-Media-Epiteszeti-Dija
Műsorvezető: Winkler Nóra

Az elmúlt 15 év során a díjak odaítélésében több mint 40 sajtóorgánum képviseletében több mint 50 újságíró vett részt. Előzsűri 2011 óta szelektál a pályázatok között, ennek köszönhetően az Építészfórum 19 nemzetközi szaktekintélyt tudott meghívni, hogy ismerjék meg és véleményezzék a magyar építészet legújabb eredményeit.

A Média Építészeti Díja egyszerre a hagyományok, az innováció és a folytonosság ünnepe: a Média Építészeti Díjat 15. alkalommal rendezik meg, amit hamarosan az Építészfórum 20. születésnapja követ. “Bár az építészet természetes módon vesz mindenkit körbe, mégis a helyeket alakító gondolatokat csak kevesen és csak részlegesen értik meg. Az építészet befogadása is támogatásra szorul. A magyar építészet legnagyobb múltú online folyóirata mindenki számára elérhető felület, melynek célja, hogy különböző módokon segítse ezt a megértést és kapcsolatba hozza azokat, akiknek az építészet közös érdeklődése. A Média Építészeti Díja ennek a mediátori munkának a megünneplése” – vallják az Építészfórum főszerkesztői, Somogyi Krisztina és Kovács Dániel, akik az egykori lapalapítók, Vargha Mihály és Pásztor Erika Katalina víziójának szellemében, de új felvetésekkel, tartalmakkal, a jövőbe mutató témákkal szeretnék továbbfejleszteni az Építészfórumot.

Az előzsűri tagjai a nemzetközi építészet kiemelkedő alkotói és kritikusai:

  • Indira van’t Klooster (az Amszterdami Építészeti Központ igazgatója, 2014 óta a Média Építészeti Díja nemzetközi előzsűrijnek elnöke),
  • Ruta Leitanaite (a litván építészek szövetségének elnöke),
  • Saimir Kristo (az albániai POLIS Egyetem Építészeti és Tervezési Karának dékánhelyettese, a Tirana Architecture/Design Week kurátora),
  • illetve a Magyar Építőművészek Szövetsége képviseletében Z. Halmágyi Judit (építész)

 

A szakmai zsűri tagjai:

  • Somogyi Krisztina (építészetkritikus és vizuáliskörnyezet-kutató, az Építészfórum főszerkesztője),
  • Kovács Dániel (művészettörténész, kurátor, az Építészfórum főszerkesztője),
  • Lévai Tamás (építész)

 

A médiazsűri tagjai 2019-ben:

  • Bagi László zsűrielnök (Forbes),
  • Csernátony Dóra (Propaganda Media/TV2),
  • Eszes Andrea (Nők Lapja),
  • Ficsor Benedek (Magyar Hang),
  • Földes András (Index),
  • Rajcsányi Gellért (Mandiner),
  • Vincze Miklós (24.hu)

 

 

Forrás: Zerocom