Egy tízemeletes épületnél is magasabb, országos szinten sem mindennapi állványszerkezet épült fel a Veszprémi Érsekség várbeli épületeit érintő felújítási munkálatok támogatására. A Layher Allround moduláris állványrendszerrel egy hozzávetőlegesen 80 tonna súlyú térállvány készült el. Az építményt a Layher részletesen ismerteti honlapján.

Nemrégiben kezdődött el a Veszprémi Érsekség várbeli épületeinek fejlesztése. Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósuló beruházás a tervek szerint 2025-ben zárul le. A kivitelezési munkálatokat, főként az építőanyagok szállítását támogatja egy tízemeletes épületnél is magasabb, nem mindennapi állványszerkezet. A 42 méteres építmény a a Laterex Építő Zrt. és a Vemév-Szer Kft. megbízásából készült el a Gép-Flotta Kft. és a Bakony-ács Kft. közös munkájaként – számol be honlapján a Layher.

A teljes személyi és építőanyag forgalmat ellátó állványmegoldás kialakítása Strausz Péter (Bakony-ács Kft.) és Turi Zoltán (Gép-Flotta Kft.) ötlete nyomán valósult meg. A Layher Allround moduláris állványrendszer segítségével egy hozzávetőlegesen 80 tonna súlyú térállvány épült, amelyhez két Geda Z/ZP 1500-as felvonót rögzítettek a teher és személyi forgalom lebonyolítására – ismerteti a vállalat.

Nehéz terepviszonyok

Beszámolnak arról is, hogy a tervek és a pontos kiviteli tervek elkészítését nehezítették a helyszíni változatos terepviszonyok. A kivitelezők munkáját Layher mérnökök segítették a végleges tervek elkészítésében, melynek során 3D Lidar szkennerrel térképezték fel a felállítási területet.

„A 3D állványterv és a pontos kiviteli tervek elkészítésekor kihívást okoztak a változatos terepviszonyok, ugyanis nem volt egyenletes az emelkedés mértéke, több szakaszon átlagon felüli meredek lejtéssel kellett számolni.” – fogalmazott Tóth Patrik műszaki vezető.

Fotó: Nagy Mihály/Magyar Építők

42 méter magas, 80 tonnás térállvány, 12.000 köbméternyi anyag

A Benedek-hegy oldalán magasba emelkedő, 80 tonna súlyú, 42 méter magas térállvány 12.000 köbméternyi állványanyagot foglal magában. A szerkezet nehézállványként funkcionál, ugyanis az ilyen állványokra vonatkozó 200 kilogramm/négyzetméter feletti terhelési súlyhatárt jóval túllépi: 1200 kilogramm/négyzetméter teherbírású.

Az állványzat tetején két, egyenként 1,5 méter széles, extrán biztosított, 4 soros oldalvédelemmel ellátott közlekedő folyosót építettek ki. Az egyik a személyi, a másik a teherforgalomért felel. A közlekedők borítására Layher Lightweight, könnyített súlyú acél járólapokat alkalmaztak a szakemberek. Ezek jellemzője, hogy bár vékonyabb falvastagságúak a standard acél járólapnál és kisebb súllyal rendelkeznek, teherbírásuk azonban nagyobb. A járólapokra csúszásmentes, rétegelt lemez borítást tettek, ezáltal az anyagmozgatást végző hidraulikus kézi raklapemelő berendezéssel is könnyen lehet mozogni ezen a területen és egyszerűen juttathatják el az építési anyagokat a munkaterületre. A még nagyobb teherbírás biztosítása érdekében az egyik közlekedő folyosóra még egy extra palló terítést is helyeztek a járólap és a rétegelt lemez közé – részletezi a beszámoló.

Az állványszerkezetbe Podest lépcsőket építettek be. Ennek köszönhetően a szakemberek akkor is el tudják végezni a munkát, ha áramszünet van, ugyanis ezek a feljárók biztosítják a feljutást a kivitelezők számára.

Fotó: Nagy Mihály/Magyar Építők

A megfelelő alapzat kialakítása kiemelt jelentőségű

A vállalat a beszámolójában felhívja a figyelmet arra, hogy szabadonálló és nehézállványzatok esetében kiemelten fontos, hogy a szerkezet talpazata megfelelően előkészített és kialakított teherbíró felületre kerüljön. A veszprémi állvány kapcsán azonban ez is kihívást jelentett a szakembereknek.

A talajvizsgálatok ugyanis már a tervezéskor kimutatták, hogy a várfalnál lévő talaj építési és egyéb múlt korabeli hordalékot tartalmaz 3,5 méternyi laza sittréteget képezve. A szakemberek ezért – régészeti felügyelet mellett – cölöpalapozást alkalmaztak: 500 milliméteres, három és négy méter mély lebegőcölöp alapokat készítettek. Emellett szükséges volt az állvány talpazatát is meghosszabbítani.

A három hetes, megfelelő alapot készítő munkálatokat követően 50 ember építette fel megközelítőleg két hét alatt az állványzatot. Mivel a fúrási és régészeti teendők a teljes rendelkezésre álló állványszerelési idő 70%-át kitöltötték, az állványozási munkákba a Belvárosi Építő Kft., az MBT Bau és Állványtechnika Kft., valamint a Hungaro-Állvány Kft. szakemberei is besegítettek annak érdekében, hogy a határidőt mindenképpen tartani tudják.

Az állványrendszerről további képek a Layher weboldalán találhatók: https://layher.hu/projektek/42-meter-magas-terallvany-segiti-a-varfelujitast

Forrás: layher.hu
Fotók: Nagy Mihály /  Magyar Építők