A Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége az építésgazdaság folyamatos munkája és az ágazati aktív foglalkoztatás érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak írt közös levélben állami és önkormányzati építési-beruházási megrendeléseket szorgalmaznak a koronavírus járvány okozta visszaesés ellensúlyozására.

A két szakmai kamara és a kivitelezői érdekképviselet vezetői közös javaslatot írtak az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Környezeti Infrastruktúráért és Fenntarthatóságért Felelős államtitkárának. A Dr. Boros Anitának április 2-án küldött levélben a szakminisztériumnak és a Kormánynak javasolják annak átgondolását, hogy milyen állami és önkormányzati megrendelésekkel, építési-beruházási feladatok kitűzésével, előrehozatalával lehet mérsékelni az építésgazdaságban már tapasztalható keresletvisszaesést.

A három szervezet ugyanis azt tapasztalja, hogy az állami és önkormányzati megrendelési körben is lelassult a projektek előkészítése, kevesebb az ajánlatkérés; az ágazat rendelésállománya fokozatosan esik vissza. Ezt a folyamatot meg kell állítani, a járvány okozta veszélyhelyzet megszűnésére készülve pedig állami/önkormányzati megrendelési csomagot indokolt előkészíteni.

A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara a tervező, szakértő, műszaki ellenőr és felelős műszaki vezető szakterületeket gyakorlókat képviseli. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének tagszervezetei elsődlegesen a közepes és nagy építési vállalkozások köréből tevődnek össze, akik több ezer kis- és mikró vállalkozásnak adnak munkát.

A három szervezet által képviselt vállalkozások körében általános az a vélemény, hogy folyamatosan szeretnének dolgozni és aktív foglalkoztatással megtartani a munkahelyeket és a dolgozókat, s ehhez pedig folyamatos megrendelésekre van szükség. Az elnökök vállalták, hogy a leghatékonyabb feladatok, megoldások megtalálásában aktívan segítik a kormányzatot.

A levelet Nagy Gyula, az MMK elnöke, Dr. Hajnóczi Péter, a MÉK elnöke és Koji László, az ÉVOSZ elnöke írta alá, kérve, hogy a javaslatot az ITM és a Kormány is mérlegelje.

 

 

Forrás: MMK