MIPIM 2020

917

Rekordarányú állami beruházással mutatkozik be a magyar ingatlanfejlesztési szakma az idei MIPIM-en, Cannes-ban, a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán

Magyarország arculatát markánsan meghatározó projektekkel, a magánfejlesztések mellett rekordarányú állami beruházással mutatkozik be hazánk a világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési szakkiállításán, a MIPIM-en Cannes-ban, március 10-13. között.

A Magyarország-Budapest-standon bemutatott kormányzati fejlesztések és magánberuházások új befektetők érdeklődését kelthetik fel, erősítik Magyarország pozícióját a befektetésekért folyó globális versenyben. A magyar gazdaság erejét tükrözi, hogy minden idők legtöbb beruházása érkezett Magyarországra 2019-ben, elérte az 1705 milliárd forintot, a tavalyi GDP csaknem 4 százalékát.

A magyar gazdaság eredményesen „menekül előre” a világgazdasági lassulás idején is, annak érdekében, hogy a gazdasági bővülés tartósan, legalább 2 százalékponttal meghaladja a nyugat-európai országokét. Ehhez befektetések kellenek, amelyeknek a tartós bérnövekedés ellenére is vonzó és versenyképes befektetési lehetőségek, a kiszámítható szabályozó környezet és a támogató gazdaságpolitika teremti meg a lehetőségét. Az ország egységesen fejlődik, tavaly minden megyébe érkezett beruházás, Budapest és Pest megye mögé pedig Komárom-Esztergom megye zárkózott fel a rangsorban.

A világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE adatai szerint tavaly is elérte az 1,72 milliárd eurót a magyar kereskedelmi ingatlanbefektetési piac, így az ingatlanfejlesztések már harmadik éve hozták stabilan az 1,8 milliárd euró körüli befektetési összeget, amely idén még tovább emelkedhet. 2020-ban a korábbiaknál is jobb évet zárhat a szektor, a befektetői hajlandóság Magyarország iránt töretlen, a CBRE előrejelzésében idén az előző évekénél több nagy értékű tranzakció várható. A MIPIM élvonalában való jelenlétnek egyre biztosabb alapot ad, hogy a hazai növekedés 2020-ban nagymértékben felülmúlja Európa többi részét.

A nemzetközi kiállításon a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) sikeres, kiemelt városfejlesztési projektek – többek között a Ludovika Campus, a MOME új campusa – bemutatásával húzza alá az állami szerepvállalás jelentőségét. Ma kulcsfontosságú a közlekedés­fejlesztés, a vasút városon belüli szerepének növelése, illetve a HÉV fejlesztése. Ez elősegíti a rozsdaövetek rehabilitációját is, amelyek jó lehetőséget kínálnak egy jelentősebb bérlakás, illetve kollégiumfejlesztésre.

Ebbe a folyamatba illeszkedik az állam által elindított Déli Városkapu Fejlesztési Program, amely összhangban a déli HÉV-ek fejlesztésével, a soroksári Duna-ág mentén, teljesen autómentes, új városrészben jelentős kollégiumi férőhelyet biztosító, diákváros és több mint 60 hektár új, aktív zöldfelület terveit tartalmazza.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt fejlesztéséért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a MIPIM idei tematikájának középpontjában az egyre gyorsuló urbanizáció jelentette kihívások állnak, hiszen a Föld lakosságának meghatározó hányada már ma is a városokban él. Fontos társadalmi elvárás a városi zöld felületek növelése, valamint a közösségek minőségi időtöltésére alkalmas terek, intézmények létrehozása. Ezeknek a követelményeknek a MIPIM-en évek óta jelentős érdeklődésre számot tartó Liget Budapest Projekt minden szempontból megfelel.

Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programjának köszönhetően a Városliget leromlott növényállománya több ütemben teljesen megújul és a Liget zöldfelületi aránya 60-ról 65 százalékra nő, miközben az épülő múzeumi épületek közül már virtuálisan bejárható a Néprajzi Múzeum, amely 2018-ban elnyerte a világon a legjobb középület díját, és épül a Magyar Zene Háza is, amely tavaly lett első díjas a nemzetközi ingatlanszakmai versenyen, az International Property Awardson. Mindkét épület tervezésénél fontos szempont volt a megújuló energia minél nagyobb arányú felhasználása, valamint a fenntarthatóság. Ma az egész világon ritka az ilyen nagyszabású kulturális városfejlesztés, ami még inkább az országra irányíthatja a nemzetközi befektetők figyelmét.

Takács Ernő, a legjelentősebb ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke kiemelte: a magyar gazdaság teljesítménye 2010 óta mintegy harminc százalékkal nőtt, hazánk Közép-Európával együtt a fejlődés motorjává vált a kontinensen. Az elmúlt négy évben sikertörténetről beszélhetünk a magyar ingatlanbefektetési piacon, hiszen a 2009-es mélyrepülést követően 2016 végére elérte a piac az évi 1,7 milliárd eurós forgalmat, és azóta is ezen a szinten mozog, tartósságát illetően bőven a válság előtti szint feletti bizalmat tükrözve.

Az ingatlanfejlesztési piac 2019-ben is dinamikusan bővült a 2018-as és a 2017-es rekorderedmények után, az elmúlt három év átlagát tekintve stabilan a válság előtti szint felett vagyunk. Az IFK elnöke beszámolt róla, hogy tavaly 1,72 milliárd euró befektetési tőke érkezett a hazai ingatlanpiacra. A külföldiek mellett a tőkeerős magyar befektetők továbbra is rendkívül aktívak, az utolsó negyedévben a teljes volumen 90 százalékát adták, míg éves szinten 74 százalékos volt a részesedésük. A világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE adatai alapján a korábbi évekhez hasonlóan, a kedvező pénzügyi környezetnek köszönhetően 2020-ban is erős lehet a befektetési volumen a világgazdasági lassulás ellenére.

Az ingatlanpiaci forgalom idén túlszárnyalhatja a tavalyit, 2019-ben ugyanis a bővülésnek a szűkösebb kínálat gátat szabott, 2020-ban azonban több termék is elkészül, megjelenik a piacon.  Az irodapiac dinamikus bővülése folytatódni fog Budapesten, és a szállodaépítések dinamikája is fennmarad, mivel a turizmus továbbra is erőteljesen bővül.  A fejlesztési aktivitás jelentős lesz a logisztikai szektorban, a retail szektorban a felújítások dominálnak, míg az újépítésű lakáspiac megtorpanhat. Az építőiparra nehezedő nyomás enyhülhet, amely munkaerőt és kapacitást szabadíthat fel.

A befektetői piacon egyre nagyobb a verseny, idén az lesz a kihívás, hogy az intézményi befektetők által támasztott elvárásoknak megfelelő minőségű ingatlanok kerüljenek ki eladásra – összegezte 2020-as esztendő várható eredményeit Takács Ernő.

Egyre erősebb a befektetők közötti verseny a magyarországi projektekért

Puskás Aréna

A MIPIM-en bemutatásra kerülő világszínvonalú projektek, kiemelt kormányzati fejlesztések és magánberuházások reprezentálják az ország tőkevonzó képességét. A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a már elkészült vagy a közeljövőben elkészülő budapesti projekteket prezentálja, a fejlesztők számára bemutatva a városépítés fontos irányait, mérföldköveit. Ilyen, Magyarország presztízsét is emelő beruházás a 2019 végén elkészült új Puskás Aréna, amely Közép-Európa legkorszerűbb és legnagyobb befogadóképességű élményarénájaként a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság tizenkét helyszínének egyike lesz.

Bemutatják a Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Programban valósuló Atlétikai Központ terveit és a kapcsolódó városrészfejlesztéseket, Ferencváros és Csepel alul-hasznosított területeinek revitalizációját célzó beruházásokat.

Déli Városkapu Fejlesztési Program – látványterv

A Budapest Diákváros Fejlesztési Program keretében a sportlétesítmények mellett felépített egyetemváros előreláthatólag 12 ezer diáknak biztosít majd lakhatást. A BFK bemutatja a nemzetközi seregszemlén Magyarország legjelentősebb kreatívipari beruházása keretében megvalósult MOME Campus – Kreatív Innovációs és Tudáspark fejlesztést és a Ludovika Campus városfejlesztést is.

A BFK portfóliójában szerepel az elmúlt években megvalósult sportfejlesztések keretében megépült Duna Aréna, a 2017-es FINA Világbajnokság fő helyszíne, valamint a Groupama Aréna, Európa egyik legmodernebb multifunkciós létesítménye, amely alkalmas sport-, kulturális, üzleti és magánrendezvények lebonyolítására is.

A HIPA is több projektet ajánl a külföldi befektetők figyelmébe, köztük a Hévízi-tó és a Balaton szomszédságában elhelyezkedő Zalacsányban megvalósított golf komplexumhoz tartozó 4*-os szuperior, valamint egy sárvári 4*-os wellness szállót.

Bemutatja a Budapesttől néhány kilométerre, az M0-M1-M7 autópályák háromszögében található TÓPARK ’BE MY CITY’ multifunkcionális 200.000 m2-es épületegyüttest. Népszerűsíti Debrecen új üzleti központjában épülő “A” kategóriás Forest Offices Debrecent, és a szintén “A” kategóriás irodaházat, az Agora Office Debrecent.

Forrest Offices Debrecen

Miskolcról a belváros közepén lévő történelmi múltú felújítandó Avas Szálló érkezik a Magyarország-Budapest-standra, míg Szegedről a világszínvonalú ELI-ALPS Kutatóközpont és az Új Tudományos és Innovációs Park, valamint a közvetlen szomszédságukban épülő 40.000 m2-es vegyes fejlesztés egy 3*-os, 100 szobás üzleti hotellel, irodákkal és szabadidő parkkal.

Ugyancsak a HIPA ismerteti a Health Park Kapuvár projektet, a két hotelből és 50 apartmanból álló gyógyászati központot, valamint a Vecsés Industrial Plotot, az M0-s autópálya közvetlen közelségét kihasználó logisztikai központot, továbbá bemutatja Győr második városközpontjának szánt 22.000 m2-es Arrabona komplex (iroda, vendéglátó és lakóingatlan) fejlesztési projektet.

A piac legjelentősebb ingatlanfejlesztői – az Atenor, a Futureal-csoport, a TriGranit és a WING – a legfrissebb, folyamatban lévő fejlesztéseiket prezentálják.

Az Atenor 4 projektjével lesz jelen, a 6 épületből álló, 130.000 m2-es Váci Greens irodaparkkal, a 4 épületből álló, 72.000 m2-es Aréna Business Campussal, továbbá a 15.000 m2-es, Bécsi úton elhelyezkedő RoseVille és a 18.000 m2-es, Hengermalom úton elhelyezkedő Baker Street fejlesztésekkel.

Az eddig elkészült 4 Váci Greens épület, közel 80.000 m2, 100%-ban bérbeadásra és eladásra került. Az utolsó két, “E” és “F” épületet 2020 második és harmadik negyedévében adják át. Az Aréna Business Campus kivitelezése folyamatban van, az első, azaz az “A” épület 2020 második negyedévében kerül átadásra. A Bécsi úton elhelyezkedő RoseVille projekt 2021-re, a Hengermalom úton elhelyezkedő Baker Street fejlesztés pedig várhatóan 2022-re valósul meg.

A Futureal-csoport már az Őrmező és Kelenföld határán elterülő 65 000 m2-es, különleges formavilágú Budapest ONE irodapark második és harmadik ütemének fejlesztését készíti elő, és továbbra is teljes kapacitással valósítja meg a már szerkezetkész Etele Plazát.

Az 55 000 m2 bérbeadható területű komplexum Buda legnagyobb bevásárló- és szórakoztató-központja, egyben a főváros első okosplázája lesz. A két ikonikus épület biztosítja majd Dél-Buda új városközpontjának üzleti és kereskedelmi hajtóerejét.

A cégcsoport ugyancsak elindította a több mint 30 000 m2 bérelhető irodaterületű Corvin7 irodaház fejlesztését, amely új fejezetet nyit a Corvin Sétány, Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs projektjének életében, Budapest szívében.

A TriGranit a legújabb budapesti fejlesztésével képviselteti magát: a 37.000 négyzetméter bérbeadható területtel rendelkező Millennium Gardens-szel, amelynek tetejéről a bérlők számára nyitott és exkluzív teraszokról is élvezhető majd a dunai panoráma. A Müpa és a Nemzeti Színház szomszédságában épülő irodaházat, a Millennium sétány irodafejlesztései közül az utolsóként, 2021 második negyedévében adják át.

A WING jelenleg folyamatban lévő fejlesztései a környezettudatos Liberty irodaház, a Telekom székház melletti telken; az új evosoft-Siemens székház 22.000 m2-es, high-tech Duna-parti épülete, a IX. kerületi Angyal irodaház átépítése, amely B&B Hotel, a francia economy hálózat első egysége lesz Magyarországon.

Lakófejlesztések terén 2020 tavaszára várható a XIII. kerületi Kassák Residence lakásainak átadása, valamint ezzel párhuzamosan még három XIII. kerületi, a közösségi szolgáltatások jegyében megvalósuló lakóprojekt kivitelezése zajlik, a Kassák Residence második üteme, a Kassák Passage, a családi hangulatú Metropolitan Garden és a belvárostól karnyújtásnyira lévő Park West fejlesztés, mindösszesen közel 1.000 új lakást kínálva ezzel a piacon.

A Magyarország-Budapest-standon jelen lesz a Stayin Hungary Kft., amely betelepülő nagyvállalatok részére nyújt komplex belsőépítészeti, generál tervezési, project management és érdekképviseleti szolgáltatásokat.  A világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE is a kiállítók között van, a standon zajló kerekasztal beszélgetéseket a legfrissebb elemzéseikkel árnyalják.

 

További információ: www.budapest-at-propertyexpos.com

 

 

Forrás: BePresent