Mindig magasabbra! – Szakmai együttműködés az ÉMSZ és a Magyar Építéstechnika között

1218

Az ötvenhét éve megalapított Magyar Építéstechnika a kivitelezési szakma folyamatos, hiteles tájékoztatását tekinti feladatának. Az egyedi, jövőbe mutató műszaki megoldások publikálása hatékonyan szolgálja a szakma fejlődését. Épp ezért lapunk egyre fontosabbnak tartja a szakmai szervezetekkel való együttműködést. A jelentős szakmai sikereket elért Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége novembertől tovább erősíti az Építéstechnika szakmai hitelességét, rendszeresen megjelenik majd önálló rovattal szaklapunkban.

Az ÉMSZ vezetősége a lap szakmai ismertségére és hitelességére építve határozta el, hogy a jövőben a hazai és a nemzetközi eredmények széleskörű ismertetése érdekében együttműködik a Magyar Építéstechnikával.

Sándor Mátyás, az ÉMSZ elnöke

Sándor Mátyással, az ÉMSZ elnökével a szövetség múltjáról, jelenéről és jövőbeli terveiről beszéltünk.

– 1988-ban a szakmai szövetségek közül elsőként alakult meg az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége. Milyennek látja a szervezet három évtizedét?

Sándor Mátyás – Az eltelt hosszú évek alatt az ÉMSZ olyan szervezetté nőtt, amely az állandó programokon és szolgáltatásokon keresztül folyamatosan tartja a kapcsolatot a szövetség tagjaival, a kivitelezőkkel és az építészekkel. Így tud segítséget nyújtani a folyamatos fejlődéshez. Több mint 30 éves működése alatt az ÉMSZ komoly szakmai tekintélyt vívott ki magának. A szövetség négy szakmát és azok leágazásait képviseli: épületszigetelők (ma szigetelő), tetőfedők, bádogosok és ácsok. Tagjai kivitelezők, építészek, szakmérnökök, tervezők, oktatók, szakértők, pártoló tagjai az anyaggyártók és a kereskedők.

A szövetség a kezdetektől feladatának tartotta és tartja ma is felkutatni és hatékonyan alkalmazni azokat az eszközöket, amelyek legjobban szolgálják a képviselt szakmák fejlődését és érdekvédelmét. Az ÉMSZ folyamatosan fejlődik, a tagság által felvetett igényeket mindenkor igyekszik összhangba hozni saját lehetőségeivel, így egyre több területen segíti tagjai munkáját. Ahhoz, hogy ennek a folyamatos fejlődésnek eleget tudjon tenni a szervezet, sokoldalú szakmai felkészülésre van szükség. Ebben a folytonos tanulásban, megújulásban a mérnöknek és a mesterembereknek egyaránt részt kell venniük, ez a magas színvonal, a minőség biztosítéka.

– Hogyan képzeli ennek a sokoldalú, sikeres szakmának a továbbfejlesztését?

S. M. – Mindegyik szakma folyamatosan, dinamikusan fejlődik. A 10 éve még modern megoldások sok esetben már nem állják meg a helyüket. Ezekre a kihívásokra szakmai tájékoztatókkal, bemutatókkal, a kivitelezők és tervezők közötti legkülönfélébb információcserék támogatásával igyekszünk válaszolni.

Kiadványok készítésével a szakmai szabályozások hiányosságainak pótlása megtörténhet. A versenyeztetésen keresztül látjuk, hogy a hazai kivitelezés minősége nemzetközi viszonylatban hol helyezkedik el, így tagjainknak folyamatosan be tudjuk mutatni, képviselni a szakmai igényességet, a minőséget. Az egész építőipar érdeke, hogy ne csak elkészüljenek, de kiváló, érték- és időtálló megoldások szülessenek. Ehhez folyamatos munkára, szakmai együttműködésre van szükség.

Nemcsak a szakmai elit, hanem az átlagos kivitelezők tudásszintjét is emelni kell. Ezt a célt szolgálják konferenciáink, klubjaink, a szakmai bemutatók és a versenyek.

– Országosan milyen képzési programokkal bővítik a szakemberek körét?

S. M. – Sajnos, mint minden építőipari szakmát, az általunk képviseltet is régen elérte a szakemberhiány. Ennek eredménye, hogy a köztudatban a szakmák határai összemosódnak, amelynek következménye, hogy sok esetben hozzá nem értő ember szakszerűtlenül végzi el a kivitelezést.

A szövetség ott van szinte minden pályaválasztási rendezvényen, tagjaink ahol lehet, megjelennek az iskolákban. A szövetség gondozásában 2022-ben világbajnokságot szervezünk, amelyen természetesen részt vesznek csapataink.

 

Máté Klára