Megújuló energia részarány: akár kandallóval is teljesíthető?

2422
A közel nulla energiafelhasználás részeként előírt 25% megújuló részarány teljesítésére akár egy fafűtésű eszköz is elegendő lehet.

2022. június 30-tól új szabályozás lép érvénybe az új épületek energiahatékonyságára vonatkozóan. Ezen szabályozások egyik eleme a közel nulla energiafelhasználás részeként előírt 25% megújuló részarány teljesítésére. A rendelet teljesítése elsőre bonyolult feladatnak tűnhet, pedig akár egy fafűtésű eszköz innovatív környezetben történő alkalmazásával is elegendő lehet. Így újra eljöhet a fatüzelésű berendezések, pl. kandallók és a jó kémények korszaka.

Sok előrelátó szakember már az idei évben induló kivitelezéseknél is a szigorúbb energiahatékonyságára vonatkozó előírásokkal tervezte meg az új épületeket, ugyanis a 2022. június 30. után használatba vételi engedélyt kérő lakóépületeknek már kötelező lesz elérnie az energiahatékonyságára vonatkozó TNM rendelet szerinti „közel nulla energiaigényű” besorolást. Az előírások teljesítésének részeként pedig, minimum 25%-os megújuló energia részarányú megoldásokkal kell kialakítani az épületet. Fontos emellett, hogy a rendelet az úgynevezett jelentős felújítású (A határoló szerkezetek összes felületének 25%-át érintő felújítás) épületekre is vonatkozik.

Ezen követelmények teljesítésére lehet egy hosszútávon is hatékony, az energetikai elvárásoknak megfelelő, mégis esztétikus és biztonságos megoldás egy modern fatüzelésű berendezés és egy jó kémény kombinációja.

„Közel nulla” a gyakorlatban

Az új energetikai rendeletek értelmezése során az egyik legfontosabb kifejezés az összesített energetikai jellemző lehet, ugyanis ez a mérnöki szakkifejezés az épület egy négyzetméter alapterületére jutó, egy évi energiafogyasztását mutatja meg. Ha valódi gyakorlati adatokkal számolunk ez a tényező soha nem lesz nulla, de az új szabályok értelmében max. 100 kWh/m2a lehet. Ez annyit tesz, hogy az épületünk egy szezon alatt legfeljebb 100 kW energiát használhat fel hűtés-fűtés céljából négyzetméterenként. Ha ez teljesül akkor kaphatja meg az épület a minimum elvárt BB energetikai besorolást. Azonban minél kisebb az energiafelhasználás, annál jobb besorolást kaphat az ingatlan, ami értékesítéskor akár anyagi többletet is jelenthet (BB, AA, AA+, AA++). A 25% megújuló energiarészarány teljesítéséhez pedig ennek a 100 kW energiának legalább negyedében szükséges tehát megújuló energiaforrásból származnia.

Hogyan kapcsolódik ide legősibb tüzelőanyagunk a fa? Ehhez két újabb fogalom áttekintése szükséges. Például, az összesített energetikai jellemző kiszámításakor nemcsak az energiahordozó fajtája, hanem az annak hasznosítására alkalmas hőtermelő berendezés is mérlegre kerül, méghozzá két komoly befolyásoló tényezővel. Az egyik a teljesítménytényező, a másik a primer (elsődleges) energia átalakítási tényező.

A teljesítménytényező nagyjából azt határozza meg, hogy az adott hőtermelő 1 egységnyi bevitt energiával hány egységnyi kivett energiát tud előállítani. A primer energia átalakítási tényező egy picit bonyolultabb, mert ennek értékét műszaki megfontolások és energiapolitikai szempontok határozzák meg, tehát mesterségesen kreált szorzóról van szó.

Sokakban felmerülhet, hogyan lehet egyenrangú energiaforrás egy hőszivattyú, egy pellet tüzelésű kazán, vagy akár egy kandalló a 25% megújuló energia-követelmény kapcsán. A válasz pedig az imént említett tényezők eltérő értékeiben keresendő, amelyek megfelelő arányban használva kiegyenlítik a végeredményt.

Széles választék, a szabályoknak megfelelően

A 25% teljesítése azonban nem szabad, hogy a különböző energiahordozók és hőtermelők közötti versenyről szóljon. Sokkal fontosabb, hogy mindenki megtaláltja a számára legmegfelelőbb megoldást. Egy zárt égésterű kandalló és egy huzathatásra méretezett, az égési levegőt is biztosító kémény kombinációja, – ami egy valódi függetlenséget és biztonsági tartalékot nyújtó fűtési mód – vagy egy pellet tüzelésű készülék sokoldalúan kihasználható az új szabályozási környezetben is.

Összességében igény, tervezői javaslat és lehetőség kérdése, hogy milyen részarányban vesznek részt az épület hőellátásában a különböző energiahordozók és hőtermelők, és ez által miként alakítják az összesített energetikai jellemzőt. Ezen a ponton a tervező feladata, hogy a megrendelő igényeit, illetve a „kellemeset a hasznossal” gondolatát figyelembe véve tegyen javaslatot a tökéletes megoldás kialakítására.

Egyedi megoldások igény szerint

Mit is jelent egy-egy ilyen megoldás forintosítva? Alábbi táblázatunkban olyan alternatív fűtési/hűtési opciókat állítottunk össze, amelyekkel könnyedén teljesíthető a 25% megújuló energia részarány. Ha a teljes ház fűtéséhez egy egységes megoldást szeretnénk használni, érdemes lehet egy nagyobb befektetést igénylő hő- vagy levegőszivattyús technológiát választani.

Ha a legmagasabb megújuló energiaszint elérése a célunk, akkor egy termikus szolár rendszer lehet a tökéletes választás. Ha azonban szeretnénk a hagyományos megoldásoknál maradni, vagy csak kiegészítő fűtéstechnikára lenne szükségünk, akkor egy pellet kazán vagy egy hangulatos kandalló és egy minőségi kémény kombinációja lehet a legjobb döntés. A megfelelő kémény kiválasztásához pedig a tüzelőanyag, a tüzelőberendezés és a beépítési környezet sajátosságait is ismerni kell. Ugyanis a tüzelőberendezés biztonságos és hatékony működéséhez minden estben szükség van egy minőségi kéményre. A Leier termékkínálatában hat kéménytípust található, amely lefedi a felhasználói igények teljes körét, legyen szó klasszikus (hasábfa/szén) szilárdtüzelésű, nagy hatásfokú (Pellet, faelgázosítás) vagy gáztüzeléses fűtőeszközről.

 

További információ: www.kemenyshop.leier.hu