A nádasdladányi kastély a Nemzeti Kastélyprogram keretében újul meg. Az 1,61 milliárd forintba kerülő felújítási munkálatokat a Merkbau Zrt. végezte. Magasházi János létesítményfelelős avatta be lapunkat a kivitelezés részleteibe.

A sárladányi birodalmat és a rajta álló barokk kastélyt Nádasdy Lipót 1851-ben vásárolta meg, majd belügyminiszteri engedéllyel Nádasdladányra változtatta a település nevét. Lipót vagyonát 1872-ben fia, Nádasdy Ferenc örökölte, az új kastély építését ő és hitvese, Zichy Ilona határozták el.

Együtt tervezgették, milyen legyen az új otthonuk, és az alapkövet is együtt rakták le 1873-ban. Zichy Ilonát huszonnégy évesen elragadta a kolerajárvány. A gróf többé soha nem nősült meg, és a közösen megálmodott szerelmi fészek minden termét úgy rendezte be, mintha még élne a felesége.

EGY VARÁZSLATOS VILÁG

A Nádasdy-kastély egy soktornyos, pártázatos, oromzatos, magastetős épület az 1500-as évek angol és skót kastélyainak mintájára, neogótikus, Tudor-stílusban épült Linzbauer István műépítész és Hübner Nándor székesfehérvári építész tervei alapján. Az építkezés 1873-ban kezdődött és 1876-ban vált beköltözhetővé az épület. A legdíszesebb termek belső munkái 1876-tól az 1880-as évek elejéig folytak. Linzbauer 1880-as halála után Hauszmann Alajos vette át a tervezési munkákat.

A 29 hektáros csodálatos angolparkban található L alakú épületet varázslatos világ vette körül: festői tó szigettel és tóparti vízeséssel, víztoronnyal, valamint vasvázas pálmaházzal, míg a park déli peremén kocsiszín állt és a család híres lovainak istállói. A gróf és családja sportszenvedélyét szolgálta az úszómedence, a füves és salakos teniszpálya és a csónakázótó.

A második világháború alatt az épület nem sérült meg, de mint a legtöbb gazdátlanul maradt épületet, kifosztották. Az évek során nagyon sok funkciót betöltött (volt raktár, iskola, posta). 1982-ben a Honvédelmi Minisztérium birtokába került, és 1994-ig üresen állt. Az alapvető karbantartási munkák elmaradása miatt állaga jelentősen romlott. 1993-ban az épületet kiemelt műemlékké nyilvánították, és a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe került.

Ezután kezdődött  el a rehabilitációja. 2009-ben kezdték a homlokzat és a tetőszerkezet felújítását, de a belső terek felújítása elmaradt. Erre került sor a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram első ütemének keretében.

A Nádasdy-kastély fejlesztéséért és üzemeltetéséért felelős Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) a 2400 m2 alapterületű kastély 2000 négyzetméterét és a park 29 hektáros területét vonta be ebbe a fejlesztése. Az 1,61 milliárd forintba kerülő felújítási munkát kivitelezőként a Merkbau Zrt. végezte el. A munkálatok 2017-ben kezdődtek el.

A KIVITELEZÉS KIHÍVÁSAI

Magasházi János létesítményfelelős elmondta, hogy a kivitelezők feladata a kastély fő épületszárnyának újjáélesztése, valamint a kastélypark és a tó revitalizációja volt. A mellékszárny pinceszintjén, az épület legrégebbi Schmidegg-szárnyánál statikai okokból meg kellett erősíteni a tartószerkezetet.

A munkálatok a tervezőkkel és a műemlékvédelemmel folyamatos együttműködésben történtek. Különböző szakágakra kötöttek tervezői művezetéseket, és ezek a tervezők végigkísérték a kivitelezési munkát, megkönnyítve így az egyeztetéseket.

A székesfehérvári Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály munkatársai a restaurátori munkákat kísérték figyelemmel: dokumentációkat és fényképeket küldtek, és ha komolyabb beavatkozás volt, azt a helyszínen kísérték figyelemmel.

Fotó: Koji Melinda

Kastélypark

A Nádasdy-kastély parkját régi angol kastélyok mintájára tervezték. A második világháború után a parkot elhanyagolták. Eredeti növényzetének egy része kipusztult, a tó elnádasodott, míg a kertben lévő nyári szalon, üvegház és játszóház megsemmisült.

A parkra nagyon komoly favédelmi kiírás volt, minden fát megvizsgáltak, a beteg, veszélyes fákat kivágták, helyettük újakat telepítettek. Az új növényültetéseket, a sziklakertek telepítését archív fotók alapján tervezték meg a restaurátorok és kerttervezők. Előfordult, hogy a kivitelezésnél találtak régi ösvényeket, ezeket megvizsgálták, és esetenként módosítottak a terveken.

A legnagyobb kihívás a tó revitalizációja volt. Tóként már nagyon régen funkcionált, inkább egy nádas volt, mivel elszivárgott a vize. A kivitelezőknek ki kellett szedni a teljes talajt, nádmentést végrehajtani, majd egy kétrétegű bentonit paplan vízszigetelést kapott az egész tó, hogy megakadályozzák a további szivárgást.

Erre visszatették a földet, a tervezők által meghatározott pontokra pedig visszaültették a nádat. Jelenleg a tó feltöltése zajlik, ami természetes úton, a helyi patakból történik, valamint a kastély épületeinek csapadékvize is ide folyik be. A tó közepén elhelyeztek egy nagyobb szivattyút, ami az öntözőrendszert működteti. A tó partjára stég épült a turisták számára.

Fotó: Koji Melinda

Fő épületszárny

Mivel az évek során gombásodás és egyéb fertőzések támadták meg a faszerkezeteket, így a projektet egy komoly gombamentesítéssel kellett kezdeni. A gombafertőzés lokálisan jelent meg, még a tenderezés, tervezés fázisában két gócpontot találtak, a kivitelezés során pedig még egyet. A gombamentesítés közel egy hónapos időtartama alatt a mentesítőkön kívül senki nem tartózkodhatott az épületben. Ahol a gombafertőzés miatt majdnem teljesen vissza kellett bontani a stukatúr mennyezetet (az emeleti helyiségekben), ott már tűzvédelmi szempontok is életbe léptek, és tűzgátló álmennyezetet alakítottak ki.

Az előtér kőburkolata Fotó: Koji Melinda

A fő szárny felújítása a pincétől a padlástérig terjedt, valamint egy télikertet kellett hozzáépíteni, ami az eredeti épülethez hozzátartozott, de az egyik Nádasdy-utód lebontatott. A tetőt korábban már felújították, kicserélték a faszerkezetét. Most csak a bádogozás sérüléseit kellett javítani-cserélni, továbbá statikai megerősítéseket is végeztek. A gázkazánhoz kéményeket kellett beépíteni, ezeket megpróbálták az eredeti kémények nyomvonalába helyezni, hogy örökségvédelmi szempontoknak is megfeleljenek a katasztrófavédelmi és tűzvédelmi szempontok mellett.

Az előtérben a kőburkolat komoly felújításon esett át, mert nagyon rossz állapotban volt. A restaurátorok 3 hónapos munkával oldották meg a problémát. Sikerült ugyanolyan színű köveket kiválasztani, hasonlóan letörték, sablonokat gyártottak, és el kellett találni a kitöltőanyag színét is. A fogadótér oszlopainak díszei szinte teljesen le voltak glettelve, vakolva, komoly restaurátori munka volt letisztítani a díszeket és a címereket.

A szobákban egyedi gyártású angol tapéták kerültek a falakra, amelyeket a régi fotók alapján egy belsőépítész tervezett.

Az ajtók nagyrészt eredetiek, restaurálták őket, a csillárokat is a régiek alapján gyártották újra. Minden szinten alakítottak ki üzemeltetést segítő helyiségeket.

Pinceszint

A pinceszint felújítása jelentette a legnagyobb mérnöki kihívást a felújítás során. Az egész padlót felszedték, a téglákat letisztították. Az egész épületben merőleges és hosszanti irányban egy vasbeton padlócsatorna fut, melyet a jelenlegi pinceszint alatt 1–1,5 méter mélységben kellett kivitelezni. Emiatt a meglévő falakon statikai megerősítéseket, aláalapozásokat kellett elvégezni lokálisan, pontszerűen, a statikus tervező útmutatása alapján. Ennek a  megtervezése és megvalósítása volt talán a legnagyobb feladat a kivitelezés során, időben mindenképpen.

Fotó: Koji Melinda

A kastély mellett korábban állt egy épület a cselédek számára. Ott volt a konyha, onnan szállították át egy csillén, vasúti sínen az ételt a kastélyba, és egy cselédlépcsőn vitték fel az étkezőkbe. A kivitelezők azt a megoldást választották, hogy a síneknél nyitottak egy lejáratot, és azon az alagúton keresztül oldották meg a föld kihordását, az építőelemek behordását, ami megkönnyítette a feladat elvégzését.

A vasbeton padlócsatornába helyezték el a légkezelő gépek légcsatornáit, a fűtésvezetékeket, az új víz-, szennyvíz- és elektromos vezetékeket.

Falak sótalanítása és víztelenítése

Az épület körül található egy alagút szellőztetőnyílásokkal, amelyeknek az volt a funkciója, hogy szellőztesse a falakat, de több helyen beomlott.

A pinceszint víztelenítését a Reversion rendszerrel oldották meg. A homlokzat alsó részéről leverték a vakolatot a téglafalig mind kívül, mind belül, ide feltettek egy fémhálót, amelyet egy nedves gyantás papírőrleménnyel ragasztottak fel, amit folyamatosan nedvesen kellett tartani. Ez kiszedte a sót a falból, és a víztelenítést is elvégezte ideiglenesen (elektromos rendszerre kötötték rá, ami folyamatos impulzusokkal kiszedte a nedvességet a kapillárisokból).

Fotó: Koji Melinda

Ezt a rendszert építették be utólag is, kívülről egy háló van felszerelve, amit aztán visszavakoltak és a homlokzatot is visszajavították. A határoló falakon az épületben ez fut végig. Ahol látszó téglafal van, ott szondákat fúrtak le, így takarták el őket, ahol vakolat van, a falakon fut végig egy 50 cm magas fémháló.

Folyamatosan kapja az áramot (folyamatos ellenőrzés mellett), és nem engedi be a nedvességet az épületbe. A rendszer majdnem egy éve működik már, eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Télikert

A télikert kivitelezése folyamatos tervezői művezetés mellett történt, archív fotók alapján. Folyamatosan egyeztettek a szakkivitelezőkkel annak érdekében, hogy az eredeti állapotoknak megfelelően tudják rekonstruálni. A feladatot nehezítette, hogy ma már más energetikai és tűzvédelmi szempontoknak kell megfelelnie egy épületnek (például már nem lehet az ablak egyrétegű és leakasztható).

Könyvtárszoba és Ősök Csarnoka

A kastély egyik legszebb terme a Hauszmann Alajos által tervezett különleges, színes ablakkal, vörösfenyő burkolattal ellátott Ősök Csarnoka, ahol a család leghíresebb tagjainak egész alakos képmásai sorakoznak fel. Szintén Hauszmann Alajos tervezte a könyvtárszobát, amelynek gyönyörű kazettás famennyezete van, és az elegáns polcrendszert csavart oszlopok, a galériát pedig kovácsoltvas mellvéd egészíti ki. Mindkét helyiség asztalosmunkái Thék Endre asztalosműhelyében készültek.

A könnyező házigomba egyik gócpontja a könyvtárszobában volt, a szoba kazettás mennyezetét támadta meg. Sok kazetta tönkrement, az újakat a restaurátorok készítették, néhány helyen az erősítőborda is új. A gombásodás miatt a könyvtárban és az Ősök Csarnokában majdnem minden faburkolatból alulról egy méternyit le kellett vágni, majd visszapótolni. A könyvtárszobában a födémet is meg kellett erősíteni.

Az Ősök Csarnokában található impozáns kandalló rekonstrukciója is archív képek alapján történt. A csillárokat itt is felújították, de meghagyták annak lehetőségét, hogy gyertyával is világítani lehessen.

Gépészet

Mai szemmel is korszerű volt a kastély korabeli műszaki felszereltsége. Vízvezeték- és csatornahálózattal rendelkezett, a termekben előbb gázvilágítás volt, majd az 1910-es évektől villanyvilágítás. A főépület földszintjén és a vendégszárny folyosóján léghűtést alkalmaztak. A kastélyban beszélőcső-hálózat is működött. A fűtést a hagyományos kályhák és kandallók mellett az alagsorban tőzegkazánnal működő légbefúvásos rendszer biztosította.

A fűtésrendszer felújítása során a kazánt nagyobb teljesítményűre cserélték, egy újabb, nagyobb elektromos légkezelő gépet építettek be, és fan-coil rendszert telepítettek az egész épületben, kivéve a pincét, ahol radiátorok biztosítják a fűtést. A fűtéscsöveket a korábban említett vasbeton padlócsatornában rejtették el.

Az épületben három lépcsőház található, a két szélső lépcsőházban alakítottak ki füstmentes lépcsőházat, itt lesznek a menekülési útvonalak, továbbá füstelvezető rendszereket is kellett beépíteni. A déli lépcsőházban természetes légbeszívás van gépi elszívással vegyítve, a másik oldalon gépi szellőztetés lett kialakítva. Mindkét oldalon a tető meg lett bontva, ahol hő- és füstelvezető kupolák lettek beépítve.

Összességében elmondható, hogy a Merkbau Zrt. derekasan helytállt, a felmerülő kihívásokat korszerű és magas minőségű mérnöki munkával kezelte, amelynek alapfeltétele volt a tervezőkkel, műemlékvédelmi szakemberekkel való folyamatos és kiváló együttműködés.

 

KI