Augusztus 11-én Budapesten vette kezdetét a Duna Group Szabadegyetem, amit immár harmadik alkalommal rendeznek meg. A háromnapos eseményre az ország számos egyeteméről érkeztek infrastruktúra-építőmérnök hallgatók a magyar tulajdonú építőipari cégcsoport hívását elfogadva.

A BME Kármán Tódor Kollégiumában tartott megnyitón Kincses Péter, az esemény főszervezője hangsúlyozta, hogy a Duna Csoport úttörő szerepet vállalt fel, amikor erőforrások és idő ráfordításával beállt a hazai építőiparban korábban példa nélküli szabadegyetem mögé. Emlékeztetett, ez a fajta hozzáállás már a korábbi szabadegyetemeken is megmutatkozott, például tavaly a cégcsoport tulajdonosa, Szíjj László személyesen köszöntötte a hallgatókat és egy kötetlenebb beszélgetés során mutatta be a cég történetét.

Kincses Péter arra a fajta kapcsolati tőkére is felhívta a figyelmet, amelyet ezen a három napon ki tudnak építeni egymás közt a hallgatók és amelynek szerepe megkerülhetetlen az ágazatban: „Bárhogy is alakul a szakmai pályátok, négy éven belül nagy valószínűséggel találkozni fogtok az iparágban” – fogalmazott a Duna Group Szabadegyetem és Tehetséggondozás projektvezetője, aki azt is megemlítette, hogy ezt a folyamatot a szabadegyetem esti, lazább programjai is támogatják.

Elméleti és gyakorlati tapasztalatok átadása

A szabadegyetemen elméleti és gyakorlati programok során adják át a tudást és tapasztalatot az egyetemistáknak.

A hallgatók két projektbejáráson is részt vehetnek: a magyar kivitelezők által felépített ZalaZone helyszínén ismerkedhetnek majd meg az Európában egyedülállónak számító, az építőipar high-tech megoldásaival, valamint az ország egyik legjelentősebb, jelenleg is futó építési projektje, a Kalocsa-Paks Duna-híd szakmai részleteivel.

Az infrastruktúra-építés legfontosabb ismereteit Duna Csoport kiemelkedő szakemberei adják át a fiatal tehetségeknek a háromnapos eseményen: Pál József az útépítés, Tóth Tamás a hídépítés, Rosta Szabolcs az innováció, míg Lennert József és Vass Imre a BIM témakörében tartott előadást.

Kincses Péter kitért arra is, hogy a korábbi tapasztalatok alapján idén jóval kisebb létszámmal szervezték meg a szabadegyetemet, így hatékonyabban tudnak teljesülni a rendezvény céljai, többek közt a hallgatók mélyebb szintű bevonása a projektek hátterének megismerésébe.

A résztvevők már az első napon megismerkedhetnek a három évtizednyi sikertörténetre visszatekintő Duna Csoport alapértékeivel is. Ezek közül Kincses Péter a megnyitón kiemelte a modern gépparkot, a magas szintű digitalizációt és az állandó innovációt. „Elég csak arra gondolnunk, hogy a Duna Csoport 14 fős részleget működtet a BIM útépítésben történő alkalmazására, és ennek köszönhetően jelenleg nem csupán Magyarországon, de közép-európai szinten is élen jár.”

Létfontosságú tudás hiányzik a pályakezdőknél

A főszervező külön kitért a szabadegyetemhez szervesen kapcsolódó Duna Group Tehetséggondozó Programra is, amelyre augusztus 21-éig lehet jelentkezni. Elmondása szerint a tavalyi, első év tapasztalatai alapján idén továbbfejlesztették a képzést. „Továbbra is az a célunk, hogy megtaláljuk a jövő legtehetségesebb mérnökeit a Duna Csoport számára, olyan alaptudást átadva a hallgatóknak, amelynek elemei létfontosságúak egy pályakezdőnek, mégsem rendelkeznek vele az egyetemről kikerülve a fiatalok az eddigi tapasztalatok szerint.” – fogalmazott Kincses Péter. A gyakorlati és elméleti tudást is adó képzés szeptember elejétől november végéig tart, a résztvevőket munkavállalóként foglalkoztatják, a beosztásukat pedig lehetőségük van az egyetemi órarendhez igazítani.

A Duna Group Szabadegyetem hallgatói a hagyományoknak megfelelően idén is oklevelet kapnak az intenzív programsorozat teljesítése után.

Forrás: Duna Group sajtóanyag