„Még rengeteg tennivalónk van” – fókuszban a környezettudatos építés ügye

677

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke a 10 legfontosabb véleményformáló között

Barta Zsombor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete elnöke is felkerült arra a Portfolio online gazdasági portál által összeállított listára, amely azokat a szereplőket gyűjtötte össze, akiknek véleménye és döntései a tavalyi évben a leginkább befolyásolták az ingatlanpiacot.

Barta Zsombor öt éve elnöke a 2009-ben alapított, jelenleg 117 taggal működő Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC), melynek célja, hogy összefogja az ingatlanszektor, az építőipar és az építésgazdaság szereplőit, hogy közreműködésükkel részt vegyen a környezettudatos és fenntartható építést előmozdító építészeti szabályozás szakmai kidolgozásában, valamint a környezettudatosság kellő súlyú érvényesítésében. A HuGBC a zöldépítés témakörében szakmai ismeretterjesztő és társadalmi szintű kommunikációt is folytat, emellett szoros kapcsolatban áll felsőoktatási intézményekkel az új technológiák megismertetésének érdekében. Az egyesület elismert tagszervezete a nemzetközi World Green Building Councilnak, így nemzetközi tapasztalatokra is támaszkodik, élvonalbeli stratégiai elveket, módszertant és gyakorlatokat hoz Magyarországra.

Barta Zsombor több mint 15 év szakmai tapasztalattal rendelkezik a környezetvédelmi és fenntarthatósági tanácsadás területén, 2009 óta zöldépület minősítési rendszerekkel és összetett minősítési projektek irányításával foglalkozik. Több mint száz due diligence típusú környezetvédelmi átvilágítási projektben vett részt és több mint száz zöldépület-minősítést bonyolított le Európában és Ázsiában. Kétszeres BREEAM zöldépület-minősítői díjazott (BREEAM Awards Winner 2015 és 2017), továbbá fenntarthatósági stratégiák megalkotásában, nagy események és nagyléptékű projektek fenntarthatósági kérdéseinek kidolgozásában jártas, akkreditált BREEAM minősítő, AP és BIU auditor. Az angol BADUR Alapítvány kuratóriumi tagjaként délkelet-ázsiai, angliai és magyarországi projektben vesz részt. Rendszeresen tart előadásokat és továbbképzéseket felsőoktatási intézményekben és szakmai szervezeteknél az épített környezet fenntarthatóságára vonatkozó témakörökről, számos hazai és nemzetközi konferencia előadója.

Barta Zsombor a HuGBC Green Future konferenciáján

Barta Zsombor így vélekedik a környezettudatos építészet ügyének fontosságáról: „Látjuk azt, hogy az építőipari szektor az egyik kulcsszereplő a karbonkibocsátások csökkentésénél, mégis kevés fókuszt kap ez a szegmens. Emiatt még rengeteg tennivalónk van – gondoljunk csak a részben elavult és ezért magas kibocsátású hazai épületállományra, vagy a folyamatosan növekvő burkolt felületi mutatókra és az évről-évre emelkedő anyaghasználati adatokra is. A HuGBC-nek tudásmegosztással, a jó gyakorlatok bemutatásával és a környezettudatosságra fókuszáló eszközökkel azon kell munkálkodnia, hogy az eddig elért vezetői szerepét a jövőben is be tudja tölteni.” A szakember hozzátette, hogy a helyzet ezen rendszerszintű átlátása az egyik olyan előny, ami az egyesületüknél a szerteágazó szakemberi és vállalati tagsággal jelen van, és amely egyedi a hazai piacon.

Az ingatlanpiacon egyre hangsúlyosabban jelennek meg a fenntarthatósági értékelések, kritériumrendszerek, olyannyira, hogy a kereskedelmi projektek tekintetében ezek 2022-re szinte megkerülhetetlen tényezővé nőtték ki magukat. A finanszírozói oldalon fajsúlyossá váltak az olyan fogalmak, illetve értékelések, mint az ESG, vagy az EU Taxonómia és továbbra is elvárás legalább egy nemzetközi zöldépület-minősítés megszerzése. A HuGBC lépéselőnyben van: a témakörökkel a szervezet már évek óta aktívan foglalkozik, tapasztalatot szerzett és a tagság által tudást halmozott fel, miközben a piaci szereplők számára ezek a témák mostanra váltak igazán fontossá vagy megkerülhetetlenné.

„Azt látjuk, hogy a következő évtizedekben még bőven lesz teendőnk, unatkozni nem fogunk – de a folyamatos kihívások megoldása viszi előre az embert. És persze remélem, hogy a sok munka eredményeképp ténylegesen egy fenntarthatóbb jövőt tudunk közösen megalkotni” – mondja Barta Zsombor. A szakember szerint a magyar építészeti- és ingatlanszektorra sok teendő vár még a környezettudatosság terén, ugyanakkor számos olyan jó és innovatív szakemberrel, céggel rendelkezünk, akiknek nem újdonság a környezettudatosság fontossága.

„A zöldépület-minősítési rendszerek mára meghatározó részei a kereskedelmi ingatlan szegmensnek, a HuGBC pedig számos nemzetközi jó gyakorlat becsatornázásával és folyamatos továbbképző és ismeretterjesztő programjaival több ezer szakemberhez vagy felsőoktatási hallgatóhoz juttatta már el a fenntarthatóság fontosságának a gondolatát, mélyebb megértését is – mondja a szakember. A szakértelem és a szaktudás már jelen vannak, ami azonban sokszor fájdalmasan hiányzik, a tényleges megvalósítás. Ugyanakkor szeretnék pozitívan tekinteni a jövőre, hiszen az egyesületünk több mint tíz éves munkája azt mutatja, hogy hosszú és eredményes utat tettünk meg.”

Mi jelenti a személyes motivációt Barta Zsombor számára? „A HuGBC-ben a legfontosabb célunk, hogy az ingatlanpiaci szektort és a szereplőket eltoljuk egy valóban fenntarthatóbb jövő irányába, ezért továbbra is azért dolgozunk, hogy ez különböző eszközökkel ténylegesen meg is valósuljon és a fenntarthatóság integrált részévé váljon az ingatlanpiacnak, hisz nincs más alternatíva.”

 

Forrás: HuGBC