Idén ismét személyes részvétel lehetőségével rendezi meg a Kortárs Építészeti Központ a Budapesti Építészeti Filmnapokat. A 14. alkalommal megrendezett fesztiválon március 3-6. között vehetnek részt a programokon az érdeklődők a Toldi moziban. A filmnapok idei fókuszában a környezetformálás, mint globális cselekvés áll.

ACT GLOBAL! – így szól a 14. Budapesti Építészeti Filmnapok idei szlogenje, amely a környezetformálásra, mint globális cselekvésre hívja fel a figyelmet. A fesztivál célja, hogy arra ösztönözze közönségét, hogy saját eszközeikkel – akár építészetről, várostervezésről, mérnöki munkáról, vagy akár a lakóközösségükben rejlő erőről legyen szó – tegyenek az épített és nem épített környezetükért. A Filmnapok ez évi programja arra is biztatja az érdeklődőket, hogy a határokon túllépve nézzenek körbe a világban, inspirálódjanak és cselekedjenek.

A fesztivál idei nyitófilmje, A Főépítész – A képzelet ereje. Az alkotás Floris Alkemadét, az OMA korábbi vezető tervezőjét követi a színfalak mögött három éven keresztül. Alkemade felfelé ívelő karrierjét hagyta félbe azért, hogy Hollandia főépítészeként döntéshozói szinten tudja képviselni innovatív ötleteit.

A Kortárs Építészeti Központ tájékoztatása alapján a fesztivál további filmjeiben Dorte Mandrup mesél a mai építészet lényegéről és feltételeiről: megmutatja többek között, hogy a design hogyan tud egy jobb élethez hozzájárulni, Peter Rice története által pedig rávilágít, hogy milyen nagy szerepe van a mérnököknek az építészek árnyékában. A filmnapok ebben az évben továbbá három film által külön blokkban foglalkozik a modern építészeti örökséggel.

Mindezeken túl még számos téma várja a programon résztvevőket: betekintést nyerhetnek például Fokváros és Los Angeles lenyűgöző tájain időzve a vízi infrastruktúra és ökoszisztéma kapcsolatába, és megismerhetik az Európában designerként, a tengerentúlon pedig építészként és tanárként ismert Breuer Marcellt is. A fesztivál zárófilmjében azt is megtudhatják majd, hogy a kerékpározás miként jelenthet gyógyít a modern élet viszontagságaira – fogalmazott a Kortárs Építészeti Központ közleményében.

A Budapesti Építészeti Filmnapokat ezúttal újra offline rendezik meg. A filmvetítések és a kísérő programok helyszíne a Toldi mozi lesz március 3., csütörtöktől március 6., vasárnapig. Az alkotások eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal lesznek elérhetők. Az előzetes jegyvásárlásra már van lehetőség, belépők a Toldi mozi honlapján és a jegypénztárjában válthatók.

A fesztivál bővebb részletei és teljes programja az alábbi felületeken érhető el:

Honlap: https://filmnapok.kek.org.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/BudapestArchitectureFilmFestival/

Jegyvásárlás: https://toldimozi.hu/programok/14-budapesti-epiteszeti-filmnapok