Egy arany- és két ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők az idei Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton, amelynek eredményhirdetését május 30-án, a FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszövetség) 70. kongresszusán tartották, Moszkvában. Az örökségvédelem kategóriában az Ózdi Kultúrgyár projekt első, a speciális létesítmények kategóriában a Ludovika Campus második, míg az ipari létesítmények kategóriában a szegedi ELI ALPS Lézerkutató Központ szintén második helyezést ért el.

Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d’Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése (www.fiabciprix.com). A 27 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d’Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 35 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen (www.fiabciprix.com/pastwinners). A nemzetközi zsűriben idén 32 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

A bírálat főbb szempontjai: az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát. A pályázat jelentőségét felismerve először Brazília és Malajzia, majd Magyarország is meghirdette saját nemzeti ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatát azzal a céllal, hogy a nyertesek képviseljék országukat a FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton.

Az elmúlt 20 évben a magyarországi ingatlanfejlesztők 22 első és 30 második díjat nyertek a FIABCI World Prix d’Excellence pályázatán a különböző kategóriákban, megelőzve az összes európai országot.

A hagyományoknak megfelelően idén is a FIABCI Magyar Tagozata és a Magyar Ingatlanszövetség által szervezett XX. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat győztesei vettek részt a nemzetközi pályázaton. Az előző évek sikersorozatát folytatták a magyarországi fejlesztők, akik egy első és két második díjat nyertek az idei pályázaton.

A nemzetközi zsűri nagyra értékelte, hogy a magyar ingatlanfejlesztők nagy gonddal újítják fel és keltik újra életre a műemlék épületeket. A szakemberek dicsérték az új létesítmények kiemelkedő műszaki színvonalát, a környezetbarát technológiák alkalmazását és elismerték a létesítmények társadalmi hasznosságát.

DÍJAZOTTAK

Örökségvédelem kategóriában az Ózdi Kultúrgyár projekt aranyérmet nyert

FIABCI World Prix d’Excellence Gold Winner-díjat nyert a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. Kultúrgyár Projekt – Ózd pályázata a Heritage Category elnevezésű szekcióban. A nemzetközi zsűri méltatta a projekt társadalmi hasznosságát az épített örökség megóvása, a barnamezős területek revitalizációja és az ipari örökségből kulturális közösségi tér létrehozása szempontjából.

A 2016-ban átadott ózdi Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és Digitális Erőmű épületei nem először kerültek az építész szakma fókuszába. A két intézmény több nemzeti és nemzetközi jelölést tudhat magáénak: 2017-ben Pro Architectura díjjal jutalmazták a tervezői munkát, míg tavaly a XX. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton lett első a kulturális kategóriában és elnyerte a Magyar Ingatlanszövetség különdíját.

Kultúrgyár Projekt – Ózd

Az idei elismerés, a FIABCI World Prix d’Excellence  Gold Winner-díj kiemelt fontosággal bír a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. számára, mivel a megmérettetésen rangos nemzetközi tervezők és ingatlanfejlesztők reprezentáltak magas színvonalú pályaműveikkel, másrészt a díj elismerése a nemzeti építészeti örökség kulcsfontosságú szerepének a magyar kultúrában.

Bővebb információ a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. projektjéről és az épületeiről: http://forumhungaricum.hu/epiteszeti-world-gold-winner-dij

Ludovika Campus

Speciális létesítmények kategóriában ezüstérmet nyert a Ludovika Campus

A Ludovika Campus a teljes magyar közszolgálati felsőoktatást megvalósító Nemzeti Közszolgálati Egyetem otthona. A főváros VIII. kerületében megvalósuló fejlesztés egy összetett rehabilitációs program is egyben, fő bázisa az egykori Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia épületei és az ezt körülvevő mintegy 330 ezer négyzetméteres parkterület.

A Ludovika Campus projekt műemléki épületfelújítást, új képzési és oktatási épületek, kollégiumok, sport és szabadidős létesítmények építését foglalja magában. A campust ma már 7000 hallgató, valamint 1400 oktató és egyetemi dolgozó használja nap, mint nap. A projekt részeként megújult a történelmi Orczy-park is, amely a főváros harmadik legnagyobb összefüggő zöldfelületeként reggel 6 és este 6 óra között nyitva áll a lakosság előtt is.

A parkban és annak környékén találhatók a Campus épületei, mint például a Ludovika Főépület, amelyben az egyetemi vezetés mellett oktatók és dolgozók számára kialakított irodák, előadótermek is helyet kaptak, de itt található az intézmény központi könyvtára is. Az Oktatási Központban és a Rendészeti Oktatási Épületben előadók, tantermek, szaktermek, laborok mellett tanszéki irodákat és rendezvények tartására szolgáló területeket is kialakítottak. A Ludovika Campuson két kollégium is található, hallgatók és vendégoktatók részére.

Az irodai funkciókat ellátó Tóparti Épület felújítása mellett az oktatási igényekhez kapcsolódva épültek fel az egyetem kültéri sportpályái, valamint a Ludovika Lövészklub is. A meglévő épületek átalakításával újjáépült a fedeles lovarda és az istálló épülete, amelyhez lovas út és díjugrató pálya kapcsolódik. Kifejezetten lakossági használatra készült el a Sportpark, de a Ludovika Aréna is nyitva áll az érdeklődők előtt. Ez utóbbi két nagy részből áll: az uszodában egy 25 méteres medence, tanmedence és szauna található, továbbá van két  sportcsarnok is, így lehetőség van rendezvények, koncertek megtartására is.

A Ludovika Campus kapcsán a nemzetközi zsűri nagyra értékelte, hogy a műemlék épületek felújítása és újak építése, valamint a közönség számára is megnyitott park rekonstrukciója magas színvonalon, korszerű technológiával és anyaghasználattal valósult meg és létrejött  egy országos jelentőségű új felsőoktatási központ.

További információ a Ludovika Campus projektről: https://ludovika-campus.uni-nke.hu/

 

Ipari létesítmények kategóriában ezüstérmet nyert  az ELI ALPS Lézerkutató Központ, Szeged

ELI ALPS Lézerkutató Központ, Szeged

A SWIETELSKY Magyarország Kft. a STRABAG-MML Kft-vel konzorciumban az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) projekt magyarországi megvalósításával olyan világszintű lézeres infrastruktúra létrejöttében vehetett részt, mely lehetőséget biztosít mind a hazai, mind a nemzetközi kutatók számára, hogy a fény-anyag kölcsönhatások eddig ismeretlen területe kísérletileg is megismerhetővé váljon.

Az ipari épületkomplexum 5 épületből áll, melynek centruma a kutatások színtere, a technológiai főépület, melyhez szoros funkcionális egységben kapcsolódnak a kiegészítő épületek. Az épületeket a lézeres technológia által diktált legszigorúbb elvárások szerint kellett megépíteni.

A kutatási területek rezgésmentességét, sugárvédelmét, süllyedésmentességét és termikus stabilitását egyedi és innovatív tervezési megoldásokkal, építési technológiákkal és gépészeti-, valamint elektromos rendszerek alkalmazásával biztosította a SWIETELSKY és STRABAG mérnökgárdája. A „ház a házban” kialakítás és kiegészítő tudományos épület két nyaktaggal való kapcsolódása is ezt hangsúlyozza.

Jól szimbolizálja a lézeres kutatás szellemiségét a központi fogadóépület és a kiegészítő tudományos épület homlokzatán ütemesen megjelenő tömör és áttört felületek váltakozása, mely a lencsék sorát idézi. A kutatóintézetben folyó magasszintű szellemi munka ikonjaként megjelenő „agy”, amely előadótermet és könyvtárat is magában foglal, illetve a világon egyedülálló 850 négyzetméter felületű változtatható szolárfaktorú üvegtető is jövőbe mutató szimbólum.

További információ a kutatóközpontról: www.eli-alps.hu

 

A FIABCI Magyar Tagozata már meghirdette a XXI. Magyar Ingatlanfejlesztési Pályázatot, amelyen a remények szerint ismét sikerrel szerepelnek a magyar indulók.

 

 

Forrás: NKE Sajtó