Magyar Mérnöki Kamara: A tervezés nem állhat le

752

Az építőiparnak a vírusjárvány vége utáni gyorsabb újraindulását segítheti, ha most is folytatódnak a válság előtt megkezdett tervezési folyamatok. A digitális eszközök erre minden lehetőséget megadnak, ezért a Magyar Mérnöki Kamara kiemelten fontosnak tartja, hogy a korábban megkezdett tervezési folyamatok ne álljanak le. A tervezési munkák folyamatossága segítheti, hogy a válság végén az építőipar gyorsabban térjen magához– nyilatkozta Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

Az elmúlt néhány hétben több helyről hallhatjuk, hogy egyes megrendelők a magánszektorból a tervezési munkák lassítását kérik. Az MMK elnökeként úgy vélem, hogy épített környezetünk alakításának sikeressége múlik azon, hogy a beruházások megfelelő minőségben, költséghatékonyan és határidőre készüljenek el. A beruházási folyamat eredményességét alapvetően befolyásolja a megfelelő előkészítés, a kiviteli tervek kidolgozottsága. A jelenlegi veszélyhelyzetben ezért különösen fontos, hogy a már megkezdett előkészítési, tervezési munkák ne álljanak le.

Természetesen a helyszíni felmérések, az egyeztetések megszervezése átmenetileg nehézségekbe ütközhet, ami az eredeti határidők tartását nehezíti, a tervezési folyamat lelassulhat, de a járványhelyzet utáni újraindítási időszak hatékonysága érdekében nem szabad elhalasztani a tervezési munkákat. A járványhelyzet elmúlta utáni gazdasági növekedési folyamat visszaállítása, már kész, vagy magas készültségi fokú tervek birtokában eredményesebben tud megvalósulni.

A tervezők, mérnökök és építészek fel vannak készülve az új helyzetben való munkavégzésre: a tervező mérnökirodák és építészirodák korábban is eredményesen alkalmazták a digitális felületeken való kapcsolattartást és munkavégzést, az egyeztetések lebonyolítását, így az „otthonról dolgozás” nem okoz fennakadást a munkájukban. A tervezési munkát gyorsítja, ha a megbízói oldal is bekapcsolódik az on-line egyeztetésekbe, ennek technikai feltételeit meg kell teremteni.

A Magyar Mérnöki Kamara – a majdani gyorsabb újraindulás érdekében – támogatja az ÉVOSZ, „Az építőipari ágazat megsegítése kapcsán szükséges intézkedések” terén megfogalmazott javaslatait is.

 

 

Forrás: MMK