A 15 000 m² területen megépített, közel 1500 m²-es létesítmény a harminckét éves múltra visszatekintő, magyarországi Eurotrade cégcsoport romániai tevékenységének központjaként fog működni. 

Az Eurotrade Kft. a legrégebbi szakmai múlttal rendelkező járműkereskedelmi vállalkozás Magyarországon. Jelenleg három telephelyen vannak jelen: Kisigmánd – M1 Truck Centrum, Kistarcsa – M0 Truck Centrum, Szombathely, valamint üzletkötőik révén és az ország több pontján kiszolgálják partnereiket. A 32 éves múltra visszatekintő vállalat ma már a pénzügyi szolgáltatásokban, a gumiabroncs-forgalmazásban, továbbá a megújuló energiatermelésben és az energiamobilizációban is érdekelt.

A háromszéki gazdaságnak 15 éve szereplője a Kökösben bejegyzett leányvállalata, a Danubius Truck által. A vállalat vezetői két évvel ezelőtt látták elérkezettnek az időt arra, hogy terjeszkedjenek. A mostani beruházástól nagyjából tíz kilométeres távolságban lévő kökösi telephelyen azonban fizikai akadálya volt a bővítésnek. Az Eurotrade 2020 nyarán döntött úgy, hogy koncesszióba vesz 15 ezer négyzetméternyi területet a szépmezői ipari parkban, későbbi fejlesztések céljából.

Több száz négyzetméternyi kiszolgáló terület és további fejlesztési tervek

A mostani beruházással felépítendő közel 1500 négyzetméter területű szervízbázis, benne 374 m²-es irodaház, bemutatóterem, 276 m² nagyságú raktár, valamint egy 745 m²-es szerelőfelület szolgálja majd ki a romániai piacon egyre bővülő ügyfélkörrel rendelkező cégcsoport működését. Az új és használt haszongépjárművek kereskedelmével és a kapcsolódó szolgáltatások végzésével foglalkozó vállalat mindezek emellett egy kamionok részére kialakított műszaki ellenőrző állomás létrehozását is tervezi év végéig – számolt be a tervekről Szűcs Attila, az Eurotrade igazgatója az építmény alapkőletételén. A június 6-i eseményen a vállalatvezetőkön túl meghívott vendégek között volt Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Miklós Zoltán képviselő, Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor megyetanácselnök.

Fotó: MTI/Kátai Edit

A beruházás összértéke az eredeti tervek szerint kétmillió euró körül mozgott, az utóbbi időszak energia- és építőanyagár-robbanás miatt azonban meghaladhatja a hárommilliárd eurót, azaz nagyjából egymilliárd forintot. Az építkezés költségeinek megközelítőleg 25%-a a Közép-Európai Gazdaságfejlesztő Alaptól elnyert támogatásból, valamint a befogadó sepsiszentgyörgyi és háromszéki önkormányzatoktól származik. A fennmaradó 75%-ot pedig a vállalat saját forrásból biztosítja.

A Eurotrade az új telephely építésével kezdetben mintegy 20-25 főt foglalkoztat majd, ezt a létszámot pedig a helyszíni üzleti működés fejlődésével később 30-40-re emelnék a tervek szerint. A magyarországi vállalat szeretne az új és használt haszonjárművek és pótkocsik kereskedelmének egyik legfontosabb romániai központjává válni. Ugyanakkor arról is tárgyalnak a világ vezető targoncagyártójával, hogy a Clark Románia ezen a telephelyen kezdje el a működését.

Forrás: hirmondo.ro, magyarnemzet.hu
Címlapkép: Fotó: MTI/Kátai Edit