Értékes leletekre bukkantak a Budavári Palotában végzett falkutatás és alapfeltárás során. Az épületegyüttes északi épületszárnyából előkerülő töredékek, fal- és csempedarabok jelentősége, hogy segítenek meghatározni, milyen volt pontosan a századforduló idején bővített palota.

A Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldalán számoltak be a különleges leletekről, melyeket a Budavári Palotában folyó kutatások során találtak. A Budavári Palotanegyed megújításának hivatalos social media oldalán leírják, a II. világháborút követően az erősen sérült palota törmelékeit osztályozták, a feleslegesnek ítélt maradványokat pedig a Vérmezőre szállították, ahol 50 cm vastagságban termőfölddel fedték el.  A szakemberek most megtalálták az északi összekötő szárny (mai „B” épület) nyugati homlokzatának visszabontott alapfal maradványait a Hunyadi udvar mai burkolata alatt.

A homlokzatok bőséges kőfelhasználása ellenére a leletek között feltűnően kevés természetes kőanyag került elő, azonban néhány szabálytalan formájú, különböző minőségű és erősen roncsolódott mészkő-elemet is sikerült a felszínre hozniuk – ismertetik a Nemzeti Hauszmann program oldalán. Az épület külső vakolatának eredeti színéről a közelmúltig nem voltak mérvadó információk, azonban – mint írják – a munkálatok során erre is választ kaptak, mivel számos eredeti vakolatdarab került elő.

Az oldalon részletezik, a Hauszmann-kori palota tetőzetét egykor kékes-vörös színű, természetes angol palával fedték. Ezt a palát a manzárdkupolákon további, zöldes színű elemekkel kiegészítették és mintázatot formáltak belőlük. Ezeknek a paláknak a darabjaira  is rátaláltak, mindkét színben.

A Walla-féle zöld-fehér keramitlap hidegburkolat darabjai (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program, Facebook)

A tetőzet más elemeit is megtalálták a kutatások során: vörösrézből készített, kéményfeltét szerkezet egy korrodált töredéke is felszínre került a palota romjai közül. A mai „B” épület egykori földszintjének keleti traktusában konyhai, cukrászati és egyéb kiszolgáló funkciók kaptak helyet. A kutatásokat végző szakemberek megtalálták ezeknek a tereknek a zöld betétes és mintázott, fehér márványmozaik lapokból kialakított padlóburkolatait, amelyeket Walla József cége gyártott. Ugyanezen helyiségek falburkolatai közül – amelyeket a híres pécsi Zsolnay gyár szállított – kiemelkedően szép, színes mintázatú, mázas laptöredékek is előkerültek.

Ugyancsak a Zsolnay gyár készítette a palota lakosztályait fűtő cserépkályhákat – ismertetik a Nemzeti Hauszmann Program bejegyzésében. A kutatásokat végző munkatársaik zöld, fehér, barna és bézs színű, változatos formájú darabjaikat találták meg, melyek tiszta elemeiből arra lehet következtetni, hogy fennállásuk alatt egyszer sem fűtötték be a kályhákat.

Műmárvány-töredék a büfégalériából (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program, Facebook)

Hauszmann Alajos a palota első emeletén reprezentatív teremsort alakított ki, amelyet a Szent György térről nyíló főkapun, majd a ruhatár-előcsarnokon áthaladva lehetett megközelíteni. A termek falai gipszből készült stukkómárvány borítást kaptak, amelyet Detoma Antal cége készített el. A falakon a burkolatokba illesztett gipszornamentikák és szobrászati gipszmunkák Szabó Antal szobrász munkái voltak – mutatják be az épületegyüttest a feltárásról szóló bejegyzésben.

Kiemelik, a régészeti módszerekkel mentett leletek kétségkívül leglátványosabb és legértékesebb két darabja azok a műmárvány-töredékek, amelyek valószínűleg a ruhatár-előcsarnokhoz, valamint a büfégalériához köthetőek. Ezen leleteknél is az egyik legfontosabb információ a szín volt: mindkettő töredék szürkés-barnás-sárgás színű, amely mellett világosszürke mezőtöredék fut.

A megtalált lelet eredeti helye – A büfégaléria látványa délkelet felé, 1910 körül (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program, Facebook)

A Nemzeti Hauszmann Program bejegyzésében hangsúlyozzák, egyik fő célkitűzésük, hogy a Budavári Palota épületegyüttese ismét azt az arcát mutassa, amelyet fénykorában, a századforduló idején csodálhattak meg a fővárosiak és az ide látogatók. Ezért folytatják tovább a feltárási munkálatokat, hogy minél teljesebb képet kapjanak a Hauszmann-kori épületegyüttesről.

 

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program – Facebook