Az építőipari termelés trendje (2015 havi átlaga = 100) Forrás: KSH

2019 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 26,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületeké 27,0, az egyéb építményeké 25,7%-kal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 0,6%-kal csökkent az áprilisihoz mérten.

Az előző év azonos hónapjához képest májusban mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 27,0, az egyéb építményeké 25,7%-kal. Az épületeknél ipari és raktárépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 25,6, az egyéb építmények építésében 23,5, a speciális szaképítésben 28,7%-kal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 1,1%-kal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 24,0%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,9%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Nagy értékű szerződéseket májusban elsősorban útépítésekre kötöttek.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 8,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 38,4%-kal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 19,1%-kal kisebb volt, mint 2018. május végén.

Az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva az építőipari termelés 40,4%-kal emelkedett.

 

További információ: www.ksh.hu

 

 

Forrás: KSH