Közép-kelet-európai összefogás az épületek felújításának és energiahatékonyságának növelése érdekében

650

A közép- és kelet-európai országokban található 43,6 millió családi ház és többlakásos épület kétharmada 30 évnél idősebb (az EU Building Stock Observatory adatai szerint 1989 előtt épült) és átlagos, vagy annál rosszabb energiahatékonysági osztályba tartoznak. A régióban élők egyszerre szenvednek a magas energiaszámláktól, az alacsony életkomforttól, a légszennyezéstől és az uniós átlagot meghaladó fosszilis tüzelőanyag-függőségtől. E sürgető kihívás megoldása érdekében a DAIKIN, a DANFOSS, a KNAUF INSULATION, a ROCKWOOL, a SAINT-GOBAIN, a SIGNIFY és a VELUX közös együttműködési megállapodást írtak alá május 23-án, Szlovákiában a Közép- és Kelet-Európai Energiahatékonysági Fórumon.

Az aláírók elkötelezik magukat, hogy együttműködnek és összehangolt lépéseket tesznek annak érdekében, hogy az épületek felújítása és az energiahatékonysági kihívások ismertebbé váljanak a Kelet-Közép-Európában élők számára és közösen lépnek fel a közpolitikai vitákban. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) 2011-es megalakulása óta elhivatott, hogy az épületenergetika ügyét képviselje Magyarországon és támogatja ezt a kezdeményezést.

Az épületfelújítás egészségesebb, hatékonyabb és olcsóbban üzemeltethető épületeket, valamint tisztább levegőt és nagyobb energiabiztonságot biztosíthat a közép- és kelet-európai országokban. Ezenfelül az épületek felújítása már ma is több százezer munkahelyet biztosít a régióban.

Ezeket az állításokat számos tanulmány is bizonyítja

A Buildings Performance Institute Europe szerint a lakóépületek szigetelése a teljes energia felhasználás 44%-át és a földgáz felhasználás 46%-át takaríthatná meg. Az EuroWindoor megállapította, hogy az ablakok cseréje a teljes fűtési igény akár 15%-ának megfelelő energiamegtakarítást eredményezhet. A Gluckman Consulting által készített EPEE HFC Outlook modell szerint a hőszivattyúkkal több, mint 600 millió tonna CO2-kibocsátást lehet elkerülni az európai épületállományban. Az Ecofys számításai szerint az épületgépészeti rendszerek, amelyek magukban foglalják a mérést, a hőmérséklet-szabályozást, valamint a fűtési, hűtési és melegvíz-rendszerek kiegyensúlyozását, akár 30%-os energiamegtakarítást is eredményezhetnek. A Green Switch modellje szerint az összes világítótest LED-ekre cserélése az éves CO2-kibocsátást 19 millió tonnával, az energiaköltségeket pedig 16,4 milliárd euróval csökkentheti a kelet-közép-európai országokban.

Cél az épületek felújításának és az energiahatékonyság elősegítése 

Az aláíró regionális cégvezetők – a Magyar Energiahatékonysági Intézet partner vállalataival közösen – elkötelezettek az épületfelújítás és az energiahatékonysági tájékoztatás növelése mellett,  ehhez biztosítják a szükséges személyi és anyagi forrásokat, a nyilvános vitákban való folyamatos részvételhez szükséges szaktudással rendelkező országos egyesületekkel együttműködve. A cégek emellett arra törekszenek, hogy szakértelmüket és tudásukat hasznosítsák más vállalkozások, nem kormányzati, tudományos és közintézmények együttműködésére, valamint olyan nemzeti és regionális kezdeményezések támogatására, amelyek az épületek felújítását és az energiahatékonyságot elősegítik. Az együttműködés középpontjában az energiahatékonysági szakpolitikák, felújítási programok és egyéb kapcsolódó szempontok és kezdeményezések állnak a kelet-közép-európai országokban, ezen belül Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában.
A kezdeményezés a jövőben nyitott további régiós országok felé.

 

Forrás: MEHI