A tűzihorganyzásra kerülő termékek között nagy számban jelennek meg a kovácsoltvas, vagy kovácsoltvas jellegű kerítések. Ezekben, az általában kitűnő minőségben tűzihorganyozható acélból készített szerkezetekben használhatnak még öntvényeket is, melyek legtöbbször csak díszítőelemként jelennek meg.

Ami különösen aktuális: az acélminőségek tudatos kiválasztása

Mivel a kerítések és kapuk külső megjelenése szinte mindig fontos szempont, ezért gyártásukhoz ajánlott a tűzihorganyzáshoz (MSZ EN ISO 1461) legkedvezőbb acélminőségek kiválasztása. Ezzel egyszerre lehet meghatározni a bevonat küllemét, élettartamát és a bevonás költségeit. A tudatosságnak különösen nagy jelentősége van napjainkban, mikor a gyártási és működési költségek újabb és újabb csúcsokat döntenek meg. Ugyanakkor kedvező acélminőségek használatával jelentős költségmegtakarítás érhető el.

Az ajánlott acélminőségek biztosítják a legkedvezőbb költségeket

Ezzel kapcsolatban is számos hasznos információ, tervezői segédlet érhető el a Magyar Tűzihorganyzók Szövetsége honlapján (www.hhga.hu/TN/).

Megoldás több generációnak: UV-álló, kompakt fémbevonat

Az acélszerkezeti tűzihorganyzással védett termékek élettartama – a bevonatvastagsággal arányosan változik – de minden esetben több évtizedes, szokásos hatásoknál legalább 40-60 éves, felújításmentes megoldást jelent. A horganyréteg tökéletesen ellenáll a napsugárzás káros hatásainak, maradéktalanul UV-álló, tömör és nem igényel semmiféle újabb bevonatot. Ez esetben a festéssel, vagy műanyaggal történő bevonás lehetséges komplikációitól mentesek lesznek a kivitelezők, felhasználók.

Egyszeri horganyozás több generációnak szól

Duplex-védelem – szinergia-hatás

Amennyiben valamilyen oknál fogva mégis a színes védőrétegek mellett döntenek, érdemes mérlegelni fémrétegre kerülő műanyag, vagy festékbevonat alkalmasságát, továbbá UV-állóságát. Megfelelő minőségű festék, vagy műanyagréteggel kiegészítve a horganyalap védi a festéket az alározsdásodással szemben, míg a festékbevonat védi a horganyréteget a korróziós támadásoktól, így egymás élettartamát jelentősen megnövelik.

 

Mire figyeljünk öntvény díszítőelemek használatakor?

Öntött alkatrészeket is – bizonyos feltételek teljesülésekor – tökéletes minőségben lehet bevonni. Bevonásuknál a fő nehézséget felületük tisztasága, a rajtuk levő, erősen tapadó szennyeződések jelentik. Ugyanis az öntésből származó anyagmaradványok (pl. formahomok, grafit, oxid, stb.) eltávolítása egyes esetekben elháríthatatlan nehézséget okoz, hibás lehet a horganybevonat. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kereskedelmi üzletláncokban kapható öntvények, vagy „kovácsoltvas jellegű” termékek egy része nem tűzihorganyozható, ezért tömeges beszerzésük előtt célszerű néhány darabon ellenőrző próbahorganyzást végeztetni.

Tökéletes minőségben bevont kovácsoltvas kerítéselemek

A fentiek megelőzése érdekében öntvények helyett – mennyiben megoldható – inkább javasolt a süllyesztékes kovácsolással előállított díszelemek alkalmazása, melyek tűzihorganyzása nem okoz nehézséget. Ezeknél az áruknál ugyanis nincsenek az öntési technológiából eredő felületi szennyeződések, továbbá az acélok kémiai összetétele tűzihorganyzáshoz is általában kedvező, mely fényes-ezüstös, gazdaságos fémbevonatot eredményez. Ilyen kiegészítő elemeknél célszerű arra törekedni, hogy ne tartalmazzanak zárt üregeket.

A kötőelemek is tűzihorganyzott kivitelűek legyenek

Nem érdemes sajnálni egy tűzihorganyzott kerítésnél a tűzihorganyzott csavarok és alátétek használatát. Az ilyen termékek ugyan drágábbak, mint nagytömegben kapható, galvanizált társaik, azonban alkalmazásukkal a védelem teljesértékűvé válik, míg a galvanikusan horganyozott, vékonybevonatos kötőelemeknél idő előtti rozsdásodással kell számolni.

Ingyenes szakmai támogatás

A Magyar Tűzihorganyzók Szövetsége szakmai támogatása mellett a nemzeti szövetség egyes tagvállalatai is ingyenes szakmai segítséget nyújtanak az érdeklődő szakembereknek. Acélszerkezetek tervezőinek különösen figyelmébe ajánljuk a honlapon megtalálható Tervezői Navigátor nevű segédprogramot (www.hhga.hu/TN/), mely jelentősen megkönnyíti a szerkezetek anyagválasztását és a tervezők munkáját. Tűzihorganyzó vállalatok és további részletes információk elérhetők az egyesület honlapján.

www.hhga.hu