Kossuth-díjas prof. dr. Zoboki Gábor, a pécsi építészképzés meghatározó tanára

656

Kossuth-díjban részesült a nemzeti ünnepen prof. dr. Zoboki Gábor Ybl Miklós-díjas építész, a Pécsi Tudományegyetem Műszak és Informatikai Kar Építész Szakmai Intézetének egyetemi tanára, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A professzor nemzetközi szinten is elismert szakmai munkája mellett a Breuer Marcell Doktori Iskola meghatározó személyisége, egyben a fiatal építészek támogatója.

Zoboki Gábor három évtizedes építész szakmai tevékenysége során számos nagy presztízsű építészeti feladatot oldott meg. Munkamódszerére a komplex megközelítés jellemző, azaz az építészeti kereteken és műszaki feltételrendszeren túl a feladatok gazdasági, művészeti szempontjait is érvényesíti. Eddigi legösszetettebb szakmai feladata a budapesti Művészetek Palotája megtervezése volt, ahol építészeti és technológiai szempontból is sikerült példaértékű épületegyüttest létrehoznia. Az itt megszerzett tapasztalatai révén építészirodája olyan egyedülálló tudásra tett szert, melyet a további nagy volumenű projektek lebonyolítása során tovább kamatoztat.

Művészetek Palotája, Budapest. Forrás: zda.hu

A közelmúltban készült el Zoboki Gábor tervei alapján a Magyar Állami Operaház, az egyetemes magyar építészet és építészettörténet egyik kimagasló alkotásának rekonstrukciója, amely 21. századi színpadtechnikai, színháztechnikai és akusztikai fejlesztést is kapott. A tervező komolyzene, opera iránt fogékony, értő, érdeklődő személye különös műszaki igénnyel és építészeti karakterrel álmodja meg a zenének, az előadóművészetnek szóló tereket. Megbízói köre nagy volumenű lakóházépítésben, irodaházépítésben, a szolgáltató szektort kiszolgáló komplex hibrid épületek tervezésében és az építőipari szakma csúcsát jelentő nagy középületek tervezésében számít rá. Számos tervpályázaton is sikerrel szerepelt, mára a nemzetközi építész közélet sztárépítészeivel egy platformon meghívásos vagy nyílt tervpályázatokon is benne van a szűk nyertesek és díjazottak körében.

A megújult Magyar Állami Operaház Feszty-terme. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

„Zoboki Gábor a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán működő Breuer Marcell Doktori Iskola oktatója, témakiírója, témavezetője, egyedi stílusa, építészeti nyelve, illetve a képzésben való jelenléte meghatározó a pécsi építészképzés számára. Munkásságában egyedi módon ötvözi építészeti tervezői tevékenységet koncepcióalkotó dizájnerként, tervezőirodája arcaként és egy globálisan működő vállalat vezetőjeként. Mindemellett fontos számára, hogy elmélyülten tanulmányozza, értékelje, dicsérje a pályakezdők munkáit, aktív doktori témavezető magyar és angol nyelven is, hallgatóinak gyakorlati helyet, munkát és lehetőséget biztosít budapesti irodájában. Zoboki Gábor elfogadottsága rendkívül magas a hazai építész közéletben, elkötelezetten képviseli szakmáját, ahol szükséges, kiáll, felszólal, helytáll a hazai építészek érdekében” – méltatja a kar professzorát dr. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja.

 

Forrás: PTE