A LAFARGE Cement Magyarország Kft. számos intézkedést és programot vezetett már be a körkörös gazdaság megvalósítása és a CO2-lábnyomának csökkentése érdekében. Ennek eredményeként mára már elérte a 100 százalékban alternatív tüzelőanyaggal történő üzemelést.

Körkörös gazdaság építése

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. csökkenteni tudja a természeti erőforrásoktól és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függését azáltal, hogy a cementgyártás során a más iparágak számára hulladékként kezelt anyagokat hasznosít erőforrásként. Ezzel a társadalomra és a környezetre nézve is értéket teremt, hiszen alternatív megoldást kínál a hulladékok hasznosítására (a hulladékégetést vagy lerakókban történő elhelyezést kiváltva). A Geocycle márkanév alatt 2014-ben vezette be az alternatív tüzelőanyagok hasznosítását, mára pedig a fosszilis tüzelőanyagokat több mint 80%-ban váltja ki együtt-égetésre szánt hulladékkal.

“A Királyegyházi Cementgyár indulása óta több mint 4,5 milliárd forint értékben hajtottunk végre  környezetvédelmi-, körkörös gazdasághoz kapcsolódó beruházásokat, amelyek eredményeként mára több mint 25%-kal csökkentettük az egy tonna cementre jutó CO2-kibocsátásunkat. Külön büszkeség számunkra, hogy az alig több mint 10 éves cementgyárunkban az idei évben több műszakon keresztül is teljes mértékben, azaz 100 százalékban tudtuk üzemelni a kemencét együtt-égetésre szánt hulladékkal. Célunk pedig nem más, mint, hogy 2050-re elérjük a karbonsemleges működést.” – számol be eddigi környezetvédelmi eredményükről Hoffmann Tamás Ügyvezető igazgató.

A karbonsemleges jövő felé vezető úton a vállalat tervei között szerepel az építési és bontási hulladék hasznosítása a cementgyártás során, valamint további beruházások révén újabb anyagáramok felhasználása, mint alternatív tüzelőanyag vagy nyersanyag.

Társadalmi szerepvállalás

A fenntarthatóság terén az ökológiai lábnyom csökkentése mellett kiemelt szerepet kap a helyi közösségek támogatása, a tudásmegosztás és a helyi lakosság környezeti nevelése is.

„A társadalmi szerepvállalásunk egyik meghatározó pillére a LAFARGE Közösségi Érték Program, amelynek keretében 2018 óta több mint 100 projekt megvalósításához járultunk hozzá több mint 32 millió forint értékben 17 településen. Így például számos helyszínen ültettünk fákat, a helyi óvodákban és iskolákban fenntarthatósággal és egészséges életmóddal kapcsolatos szemléletformáló programok létrejöttét segítettük.” – mondta Hoffmann Tamás, Ügyvezető igazgató.

Kedvezőtlen piacgazdasági körülmények hatása a fenntarthatósági célokra

Az elmúlt időszak kedvezőtlen piacgazdasági változásai – elszabaduló villamos energia, gáz- és üzemanyagköltségek -, valamint az orosz és ukrán háborúhoz köthető alapanyag-ellátási problémák mára oly mértékben begyűrűztek az építőiparba is, hogy számos vállalat gazdaságos és fenntartható célokat szem előtt tartó működése szinte ellehetetlenült. Mindezen körülményeket nehezíti a magyar építő-alapanyagok és azok gyártásával – így például a cement esetében – kapcsolatos jogszabályi környezet változása, amely a versenytárs import termékekre nem vonatkozik.

„Célunk továbbra is a környezettudatos gyártási folyamat fenntartása, a környezetvédelmi előírások messzemenő betartása, mindamellett, hogy a régió stabil munkáltatója maradjunk. Azonban a jelenlegi, kedvezőtlen gazdasági és politikai körülmények veszélyeztetik a környezettudatos terméktervezéssel és hulladékhasznosítással összefüggő beruházásaink megvalósítását. A gyártási folyamataink energiaigényének csökkentésére, a megújuló energiaforrások fokozott felhasználására tett lépéseink is bizonytalanná válhatnak.” – tette hozzá Hoffmann Tamás, Ügyvezető igazgató.

A LAFARGE egy olyan fenntartható világ építésében elkötelezett, amely az emberek és a környezet számára is élhetőbb. Ösztönzi a zöld építkezéseket, támogatja a helyi közösségeket, felelős munkáltató, etikus üzleti magatartással rugalmasan áll hozzá ügyfelei egyedi igényeihez.

 

Forrás: LAFARGE