Kiemelt beruházás lett a Mapei Kft. sóskúti gyárbővítése

612
Mapei Kft. sóskúti gyára

A nyolcmilliárd forint saját tőkéből épülő új üzemben fugázók és homlokzati fedővakolatok készülhetnek. A fejlesztés keretében, szakemberek és pályamódosítók gyakorlati és elméleti képzésének helyet adó, új oktatási központ is megvalósul. A beruházással legkevesebb harminc új munkahely jön létre. A kiemelt beruházás gyorsabb és egyszerűbb közigazgatási hatósági ügyintézést tesz lehetővé.

A fejlesztés 2023-ban megvalósuló első ütemében egy Magyarországon egyedülálló képzési központ épül, melynek célja, a szakemberek gyakorlati továbbképzése, valamint a pályamódosítók átképzése. A Mapei Kft. tervei szerint, az oktatási központban mind elméleti, mind gyakorlati képzést kapnak a szakemberek, ezzel enyhítve az építőipari a szakemberhiány mértékét.

A második ütem keretében épül meg az új raktár és gyártóüzem, ahol a tervek szerint 2025. végén állhat üzembe a fugagyártás, egy új termékvonal bevezetéséhez a vakolat gyártó üzem, valamint egy poralapú gyártógépsor. A létesítendő gépsorok zárt rendszerűek és a termékek csomagolásáig teljesen automaták, melyek megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi és egészségvédelmi előírásoknak.

A fejlesztést a jelenlegi gyártó- és raktárkapacitás kinövése indokolta. A vállalat 2015-ben hajtott végre hasonló nagyságrendű fejlesztéseket, gyártó és raktárkapacitásának bővítésével. Majd 2020 év végére a termelés meghaladta a 100 000 tonnát, és a 15 000 négyzetméteres  raktárterület is elérte maximum kapacitását.

A fejlesztés további indoka, hogy a tervezett új gyárban készülő termékeket jelenleg Olaszországból és Lengyelországból importálja a vállalat, és így kerülnek tovább a hazai fogyasztókhoz. Amennyiben ezen építőanyagok gyártása Magyarországon történik, jelentősen csökken az ellátási útvonal.

A beruházást a 81/2022. (III. 4.) Kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította. „A kiemelt beruházásnak köszönhetően gyorsabb és egyszerűbb a sóskúti üzemünk bővítésével járó ügyintézés, ami jelentős mértékben megkönnyíti azoknak a hatósági eljárásoknak a menetét, ami a beruházás időben történő megvalósítását lehetővé teheti. Ez hatalmas könnyebbséget jelent” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

 

Forrás: Hírnévügynökség