K 2022 – számtalan innovációval várta az érdeklődőket a műanyag- és gumiipari szakvásár

1197

2022. október 19-26. között rendezték meg a világ műanyag- és gumiiparának legnagyobb nemzetközi részvételű, legszélesebb kínálatot és a legtöbb újdonságot felvonultató seregszemléjét Düsseldorfban. Számtalan kézzel fogható megoldást, gépet, berendezést és terméket vonultattak fel a körforgásos gazdaság megvalósításához.

A Düsseldorfban rendezett K 2022 szakvásáron három év elteltével végre személyesen is találkozott a világ műanyag- és gumiiparának színe-java, a 3037 kiállító megjelenésével. A bemutatkozó vállalatok saját bevallása szerint rendkívül nagy számú és értékes kapcsolatot tudtak építeni, ápolni, valamint komoly beruházási szándékot tapasztaltak a szakmai látogatók körében, így ígéretes megkeresések mellett sok esetben – olykor spontán döntéssel is – számos üzletkötésre került sor.

„A K-Düsseldorf ismét teljesítette a legmagasabb elvárásokat is. Változatlanul ez a világ műanyag- és gumiiparának legnagyobb nemzetközi részvételű, legszélesebb kínálatot és a legtöbb újdonságot felvonultató seregszemléje” – fejezte ki örömét Erhard Wienkamp, a Messe Düsseldorf vásártársaság ügyvezetője a jó eredményről, majd így folytatta: „A szakvásár látványosan bizonyította, hogy mennyire értékes a személyes kapcsolatok építése, a véletlenszerű találkozások lehetősége, valamint a személyes élmények begyűjtése a termékekről és a márkákról. Nagyon elégedettek vagyunk azzal, hogy a K 2022 komoly lendületet és irányt adhatott az iparág innovációjának, valamint hogy a kiállítóink számos döntéshozó nemzetközi ügyféllel köthettek üzletet.”

Az iparág legfontosabb szakmai seregszemléjére 176.000 szakmai látogató érkezett  a világ valamennyi földrészéről. A Németországon kívülről érkezett vendégek 70 százalék feletti aránya a K 2022 esetében ismét változatlanul magas szintű volt.

Ulrich Reifenhäuser, a K 2022 kiállítói tanácsadó testületének elnöke szintén rendkívül pozitív mérleget vont a szakvásárról: „Miután az utóbbi három évben a világon alig lehetett – még nemzeti szintű szakvásárokat sem – rendezni, ezért még nagyobb lelkesedéssel várták a műanyag- és gumiipar vezető világvásárát, a K 2022-t, így minden szegmensben újabb lendületet tudtunk adni az iparágunknak. Önmagáért beszél, hogy milyen sok tárgyalást folytattunk és sok esetben váratlanul szerződéseket is kötöttünk!”

Mivel az események jelenleg előreláthatatlanul és kiszámíthatatlanul következnek be, ezért az iparág összességében feszült időszakot él, ami azonban cseppet sem csorbította a kiállítók lelkesedését és a szakmai látogatók érdeklődését, sőt ennek éppen az ellenkezője igaz: „A K-Düsseldorf  szakvásár éppen most, ebben a viharos korszakban, amikor a műanyagipar a körforgásos gazdaság felé vezető átalakulás kellős közepén tart, ideális helye annak, hogy együttesen és tevékenyen készüljön a jövőre” – fejtette ki Ulrich Reifenhäuser.

Fotó: Messe Düsseldorf/ctillmann

A szakmai látogatók lelkesedését mindenekelőtt az alapanyag-gyártók, a gépgyártók és a feldolgozó vállalatok a körforgásos gazdaság megvalósítását, az erőforrások kíméletes felhasználását és a klímavédelmet szolgáló technológiai fejlesztéseinek sokasága váltotta ki. Ulrich Reifenhäuser így vélekedett: „Egyértelműen érzékelhető, hogy minden vállalatnál elfogadták, hogy fel kell vállalni a társadalmi felelősséget és hogy a folyamatlánc kezdetétől fenntarthatóan kell gondolkodni a műanyagokról. Az idei K-Düsseldorf szakvásáron egyszerűen hihetetlen sokaságban mutatták be a körforgásos gazdaság megvalósítását szolgáló megoldásokat, gépeket és berendezéseket, valamint termékeket.”

Az idei K-Düsseldorf szakvásárra 157 országból érkeztek szakmai látogatók a Rajna-parti vásárvárosba. Németország mellett Hollandiából, Olaszországból, Török- és Franciaországból, Belgiumból, Lengyel- és Spanyolországból érkezett sok szakmai látogató. A Németországon kívülről érkező látogatók körében 42 százalékos tengerentúli részarány változatlanul kiemelkedő. Mivel a kelet-ázsiai országokban érvényes karantén-szabályok miatt ebből a térségből a három évvel korábbi K-Düsseldorf szakvásáron tapasztaltnál kevesebb látogató érkezett, addig az Egyesült Államokból, Brazíliából és Indiából számos szakembert köszönthettek.

A megkérdezett látogatók érdeklődése elsődlegesen a gépek és berendezések kínálatára irányult, a szakemberek kétharmada ezt jelölte meg fő érdeklődési területének. A válaszadók 57 százaléka – a K 2019-en mértnél öt százalékkal több – jelezte, hogy az alap- és segédanyagok iránt érdeklődik, ezen belül pedig mindenek előtt az új újrahasznosított és biológiai eredetű anyagokat keresték. A látogatók 28 százaléka elsődlegesen a műanyagból és gumiból készült félgyártmányok és műszaki alkatrészek miatt érkezett a seregszemlére (a megkérdezettek a felmérésben több területet is megjelölhettek). A látogatók több mint 70 százaléka a vállalatának csúcs-vagy középvezetője volt.

A szakmai látogatók kitűnőnek minősítették az idei K-Düsseldorf szakvásáron, hogy a felvonultatott kínálat teljes körűen lefedte az iparágat és a beszállítói láncot is. A szakemberek 98 százaléka saját bevallása szerint teljes mértékben elérte a vásárlátogatáshoz fűzött céljait.

A nyolc vásárnap alatt egyértelműen tanúbizonyságot nyert, hogy az idei K-Düsseldorf-ra tökéletesen választották ki a kiemelt témaköröket, a körforgásos gazdaságot, a klímavédelmet és a digitalizációt. A tervezett beruházások körében kiemelkedően magas volt a feldolgozó és újrahasznosító gépek és berendezések 43 százalékos aránya. Kiemelten fontosnak bizonyult a fenntarthatóság, a körforgásos gazdaság, valamint az energia és az erőforrások hatékony felhasználása a termelésben. A döntésekért felelős vezetők mintegy 40 százaléka foglalkozik saját bevallása szerint dekarbonizációval.

Fotó: Messe Düsseldorf/ctillmann

Különbemutatók 

A K-Düsseldorf szakvásár szintén a három kiemelt témakörre összpontosító különbemutatói szintén nagy érdeklődést váltottak ki. A „Plastics Shape the Future – A műanyagok alakítják a jövőt hivatalos különbemutató a rangos szakembereket felvonultató vitafórumokkal és előadásokkal a K-Düsseldorf vezető témáihoz kapcsolódó gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi kihívásokkal és megoldási lehetőségekkel foglalkozott, ezért mindegyik rendezvény kiemelkedően jó látogatottságnak örvendhetett. A „Circular Economy Forum – Körforgásos Gazdaság Fórum keretében a VDMA, a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége 13 tagvállalatával közösen látványosan szemléltette, hogy milyen fontos szerepe van a technológiának a körforgásos gazdaság megvalósításában a műanyagiparban. Az élő bemutatókat és mélyreható szakmai ismertetőket, valamint részletekbe menő tájékoztatást nagy érdeklődéssel fogadta a nemzetközi szakmai közönség.

Az idei düsseldorfi K szakvásáron a szakmai viták középpontjában állt a termelés világnyelve, az OPC UA, amelynek segítségével a hálózatba kapcsolt gépek és eszközök üzemi paramétereit pontosabban meg lehet határozni és össze lehet hangolni, ami alapfeltétele a körforgás optimális szabályozásának. A szakvásári OPC UA bemutató projektben nyolc ország 40 gyártója vett részt.

A Science Campus keretében a K 2022 kiállítói és szakmai látogatói is koncentrált módon tekinthették át a műanyag- és gumiipari tudományos kutatásait és annak eredményeit. Számos felsőoktatási intézmény, intézet és támogató szervezet állt rendelkezésre a közvetlen párbeszédhez.

A műanyagipari képzési kezdeményezés (KAI) lehetőségével, a műanyagipari pálya lehetőségeinek megismerésével számos tanuló, szakmunkástanuló és egyetemista élt.

A soron következő K szakvásárt 2025. október 8 – 15.  között rendezik Düsseldorfban.

 

Forrás: BD-EXPO