ITM: a kormány továbbra is kiemelten kezeli az építőipart

778

A kormány továbbra is kiemelten kezeli az építőipart, ezért az ágazatban tevékenykedő érdekképviseleti szervezetekkel tárgyalások kezdődtek egy hosszabb, 5-10 éves időszakra szóló és a szektor előtt álló kihívásokra választ adó építésgazdasági stratégia kialakítása érdekében – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár hozzátette, jelenleg több mint 20 szakmai szervezettel – köztük a Magyar Mérnöki Kamarával, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ) – zajlik az egyeztetés. A tárgyalássorozat következő lépéseként a nagyobb piaci szereplőket hallgatják majd meg.

Kifejtette, az építőipari szervezetek és a nagyobb piaci szereplők segítségével olyan stratégiát akarnak kialakítani, amely hozzájárul az ágazat termelékenységének növeléséhez, a munkaerőpiac fejlesztéséhez és a lakáspiaci helyzet konszolidációjához. Ezen felül az egyeztetésen nagy hangsúlyt helyeztek az építőipari kutatási, fejlesztési, innovációs politika kialakítására és az ágazat modernizációját támogató technológiai irányok meghatározására is.

A szakmai szervezetekkel abban sikerült megállapodni, hogy a jövőben azokat a versenyképes, magyar társaságokat kell támogatni, amelyek technológiaváltás segítségével nemcsak a magyar, hanem az európai piacon is megállják a helyüket – mondta az államtitkár.

Az egyeztetésen makrogazdasági szempontok segítségével azt is elemezték, hogy a különböző lakáspiaci építkezések, állami, illetve magán beruházások 2010 óta tartó növekedése meddig tarthat. Megállapították, hogy piaci visszaeséssel ezeken a területeken nem kell számolni, de fel kell készülni az esetleges változásokra, a hosszú távú stratégia pedig pont erre szolgál – fogalmazott az államtitkár.

A megbeszélésen mindezek mellett foglalkoztak még a körforgásos gazdasággal, a szektort érintő munkaerőpiaci kérdésekkel, az alkalmazottak továbbképzésével, valamint a szakképzéssel és a duális képzéssel is.

A jövő a körforgásos gazdasági modell kialakításában rejlik, az erre történő átállás létfontosságú a magyar gazdaság és azon belül a magyar építőipar számára is – jelentette ki az államtitkár.

 

Forrás: MTI