Megújuló energia fronton az elmúlt napok hírei a hagyományos, visszatáplálásos napelemes rendszerek telepítése körüli felhajtásról szólnak, így az energiatakarékosság növelését célzó REPowerEU tervről kevesebb szó esik – hívja fel a figyelmet az EATON intelligens energiagazdálkodási vállalat. Hangsúlyozták, fontos lenne erről is minél többet beszélni, hiszen a projekt fókuszában a klímaváltozás mérséklését célzó szén-dioxid-mentesítés, és a jelenleginél nagyobb energiabiztonság elérése érdekében az EU energiaellátásának diverzifikálása áll. A terv azonban csakis a villamosenergia-piac reformjával párosulva, a prosumerek, azaz a termelő-fogyasztók piaci részvételével valósulhat meg – közölték.

Ez EATON írása:

Az épülettulajdonsok új energiafelhasználását jellemző prosumer kifejezés az energiatermelő és -fogyasztó háztartásokat és vállalkozásokat foglalja magában. A már milliós nagyságrendű csoport tagjai jelentős mértékben változtathatják meg az energiatermelés és -gazdálkodás módját. Ők együtt képesek ugyanis biztosítani azt a rugalmasságot, amely segíthet stabilizálni a megújuló energiák rendszerét Európában. Ez azért fontos, mert a szél- és napenergia-termelés gyorsított bevezetését, – amelyet a REPowerEU terv javasol – csak a keresleti oldal rugalmasságával lehet ellensúlyozni.

Mit értünk a keresletoldali rugalmasság alatt?

A keresletoldali rugalmasság a vállalkozások és a háztartások energiafelhasználásukkal kapcsolatos döntéseiben nyilvánul meg. Ilyen választás lehet például az energiaigényes folyamatok, vagy az elektromos járművek töltésének az időzítése. A napelemek vagy szélturbinák segítségével energiát termelő prosumerek eldönthetik, hogy a megtermelt energiát azonnal felhasználják-e, vagy inkább eltárolják, hogy majd szükség esetén felhasználhassák. A hálózatra nehezedő nyomás mindkét esetben csökken, és a keresleti csúcsok is kiegyenlítődnek.

Szontág Balázs, az EATON marketing menedzsere

„A keresletoldali rugalmasság biztosításának elengedhetetlen feltétele a tárolókapacitás, amely lehet a megújuló energiát hasznosító berendezések részét képező akkumulátoros energiatároló rendszer, vagy akár a hálózathoz a töltőn keresztül csatlakozó elektromos jármű akkumulátora” – mondta Szontág Balázs villamosmérnök, az Eaton Magyarország marketing menedzsere. “A prosumerek által nyújtható kiegészítő szolgáltatások egyike a tárolókapacitás értékesítése a hálózat felé, amelynek egyre inkább növekedik a piaca. A szolgáltató kapacitást akar majd vásárolni, hogy segítsen kezelni a szél- és naperőművek által termelt növekvő és szakaszosan rendelkezésre álló, változó mennyiségű energiát.”

 

A fogyasztói választás fontossága

A választás okkal visszatérő téma, hiszen a keresletoldali rugalmasságot lehetővé tevő eszközök és vezérlők – többek között az elektromos járművek is – általában drágábbak, mint nem rugalmas társaik. A lehetséges előnyök teljes mértékű kihasználását pedig még sokáig szükséges tanulmányozni. A leendő prosumerek csak akkor fognak időt és pénzt befektetni, ha látják ennek a pozitív hozadékait.

Németországban a közelmúltban szavazták meg a vezérelhető felhasználói berendezésekről szóló törvénytervezetet, amit a tiltakozások hatására gyorsan vissza is vontak. A rendelet célja a fogyasztói szokások szabályozása lett volna. A rendkívül népszerűtlen javaslatok között szerepelt, hogy a rugalmasságot lehetővé tevő rendszerek tulajdonosait magasabb hálózati díjakkal büntetnék. Ezt abban az esetben vetették volna ki rájuk, ha nem hajlandók átadni a hálózatüzemeltetőknek az elektromos járművek töltőállomásai vagy a hőszivattyúk fölötti kontrollt bizonyos, előre meghatározott időszakokban, hogy a keresletcsökkentés révén lehetővé tegyék a hálózat irányítását.

A német lakosság visszautasította a javaslatot, a járműgyártók pedig a fogyasztók mellé álltak, mert attól tartottak, hogy egy ilyen lépés súlyosan visszavetné az elektromos járművek iránti keresletet. A fenti példából is egyértelműen látható, hogy a fogyasztók választási lehetőségei és a rendszer hatékonysága az energetikai átállás létfontosságú tényezői.

Jobb piaci tervezés

A jelenlegi villamosenergia-piacok kialakítása a nagy energiatermelőktől a passzív energiafelhasználók felé irányuló egyirányú energiaáramlásra épül. A decentralizált modell azonban ennek éppen az ellenkezőjét jelenti: a kétirányú energiaáramláson keresztül sok prosumer kereskedik az energiával és a kiegészítő szolgáltatásokkal. Az energiapiac reformja viszonylag könnyen lehetővé tenné a keresletoldali rugalmasságban való tömeges részvételt azáltal, hogy a villamosenergia-piacot a termelő-fogyasztók számára is vonzóvá tenné. Ha a leendő prosumerek látják és megértik, hogyan hasznosíthatják a rugalmassági eszközeiket a teljes energiaköltségük csökkentése érdekében, a részvétel drasztikus növekedésére lehet számítani.

Az árjelzések – például a felhasználási idő szerinti tarifák – is ennek a részét képezhetik, de ennél sokkal többről van szó. A prosumereknek méretükből adódóan szükségük van némi védelemre az energiaár-ingadozásokkal szemben, hogy az épületek korszerűsítéséhez és a kapcsolt elektromos infrastruktúrához – például az elektromos járművek töltőihez – szükséges beruházások megtérülését magabiztosan előre jelezhessék.

A vállalkozások számára létfontosságú a beruházások megtérülése, hiszen ők rendelkeznek a legnagyobb potenciállal a keresletoldali rugalmasság biztosításában. Az adatközpontok pedig azon vállalkozások közé tartoznak, amelyek hatalmas mennyiségű energiatárolási kapacitást tudnak rendelkezésre bocsátani, feltéve, hogy ez vonzó számukra. A vállalkozások részvétele a keresletoldali rugalmasságban pedig hatalmas, rendkívül gyors változást idézhet elő.

Hogyan ösztönözhetők a magánszemélyek és -beruházások?

A politikai döntéshozóknak, a termelőknek és az energiaipar szakértőinek össze kell fogniuk, hogy kidolgozzanak egy gyorsan végrehajtható piaci reformtervet. A magánberuházások ösztönzése rövid és hosszú távon egyaránt kulcsfontosságú. Egy újfajta rendelkezés biztosítaná a befektetők bizalma szempontjából oly fontos választási lehetőséget és biztonságot. Az új szabályoknak bankképessé kell tenniük a nagyszabású keresletoldali rugalmassági projekteket. Emellett az elektromosjármű-tulajdonosok és más magánszemélyek részvételét is ösztönözni szükséges.

„Fontos kihangsúlyozni, hogy a REPowerEU energiahatékonysági, villamosítási és megújuló energiaforrásokra vonatkozó célkitűzéseinek megvalósítása mindannyiunkat érint. Éppen ezért a menetrendnek az energiarendszer rugalmasságára is ki kell terjednie” – összegezte Szontág Balázs.

EATON