Így hatott az építőipari drágulás az ingatlanárak alakulására 2021-ben

987

2021-ben mind a pandémia, mind a nyersanyaghiány erőteljes hatást gyakorolt az építőiparra az egész világon, így hazánkban is. Emellett a tavalyi évben életbe lépett otthonfelújítási kedvezmény is felhajtóerőként hatott a magyar iparágra, tovább emelve a nyersanyagok kínálati árait.

A drasztikus áremelkedés hatással volt a magyar ingatlanpiacra is. A statisztikák alapján több tíz százalékkal emelkedett az átlagos négyzetméterár az ország különböző területén az eladó lakóingatlanok esetében – derül ki egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál friss ingatlanpiaci elemzéséből.

2021-ben rekord mértékben nőttek az ingatlanárak

2021-ben az előző évhez képest élénkült a lakáspiac. A hazai ingatlanpiacon történt növekvő árdinamika esetén több gazdasági, valamint egyéb tényező is szerepet játszott. A járvány kitörését követően rengeteg építkezés és beruházás, valamint a nyersanyagok előállítása is leállt. Ennek következtében számos újlakás-beruházás kivitelezése és átadása halasztódott a 2021-es évre, illetve számos új projekt is elkezdődött az építőanyag-logisztika javulásának eredményeképpen. A lakástranzakciók száma az I. negyedévben – a járvány újabb hulláma ellenére – 17%-kal emelkedett 2020 azonos időszakához viszonyítva. Ezt követően a II. negyedév is további emelkedést hozott az adásvételi számok esetén.

Az újlakás-piacra ugyanakkor hatással volt a szigorúbb energetikai követelmények előírása, valamint az áfa csökkentése és az otthontámogatási rendszer bővítése is árfelhajtó tényezőként hatott. 2021 I. negyedévében az új lakások ára meghaladta a 2015. évi bázis kétszeresét, ezzel átlagosan 500 ezer forint fölé emelve a négyzetméterenkénti átlagárat országosan. Ezzel szemben a fővárosi lakáspiacon már nem ritka akár az egymillió forintos négyzetméterár sem az újonnan épített lakások esetén. Az év végére csaknem 15%-kal lett drágább az újlakások négyzetméterenkénti átlagára a statisztikák szerint.

A családi házak kínálati ára esetén is hatással volt az építőipar

Szinte már az I. negyedév statisztikáiban megmutatkozott az a tendencia, miszerint a két éve tartó járványidőszak győztesei a kertes házak lettek. 2021 végére országos szinten átlagosan több, mint 18%-kal nőtt a négyzetméterenkénti átlagár a felújított, jobb állapotú családi házak esetén. Ebben nagy szerepet játszott a lakásfelújítási támogatás, ugyanakkor az építőanyagár-emelkedés is, amely miatt egyre több felülértékelt, újonnan átadott vagy felújított ház került a piacra, emelve ezzel az átlagos kínálati árakat.

Európa szerte elszálltak a négyzetméter árak

Az EU tagállamok közül az Eurostat ez idáig rögzített adatai alapján tizenegy országban 2021 II. negyedévében átlagosan több, mint 10%-kal nőttek a lakásárak. Az I. negyedévhez mérten a legnagyobb mértékű áremelkedés Lettországban (+6,5%), Szlovéniában (+4,5%), valamint Ausztriában (+4,2%) ment végbe a II. negyedévre.

Az ingatlannet.hu hirdetési portál elemzése szerint Magyarországon a tavalyi évben az ingatlanpiaci előrejelzéseken túlmutató áremelkedés ment végbe a lakáspiacon, melynek mértéke meghaladta a 12%-ot.

 

Forrás: Ingatlannet.hu