A gyártásban uralkodó magas hőmérséklet megterheli a munkavállalókat, az anyagot és a gépeket. A gyártóhelyiségek hűtése azonban jelentős hűtési teljesítményt igényel, és gyakran tekintélyes energiaköltségeket okoz. A közvetlenül a helyiségben alkalmazott, kiegészítő levegő párásítással csökkenthető a klímaberendezések használatának költsége, és növelhető az emberek és a gépek komfortja. 

A gyártási lépések hőmérséklete az iparban fontos folyamatparaméter. Például a forrasztás és a ragasztás során a feldolgozott anyagok hőmérsékletének nem szabad túllépnie bizonyos maximális értékeket. A túl magas beltéri hőmérséklet ezen felül közvetlenül kihatással van a levegő páratartalmára is: Emelkedő hőmérséklet esetén csökken a relatív páratartalom, annak minden negatív kihatásával a termelésre. Nem utolsósorban a magas hőmérsékletek a munkavállalók számára is jelentős megterhelést jelentenek.

Levegő párásítás az ember és a gép számára

Párolgási hűtés

A gyártócsarnokok klimatizálása azonban jelentős hűtési teljesítményt igényel, és gyakran jelentős energiaköltségeket okoz. A kiegészítő levegő párásítás megfelelő technológia és kialakítás esetén csökkenteni tudja a klímaberendezés költségeit vagy a meglévő klímaberendezéstől függetlenül csökkenteni tudja a helyiség hőmérsékletét. Ennek oka az adiabatikus hűtési hatás, amely akkor jön létre, amikor a hideg víz cseppmentesen, közvetlenül kerül szétpermetezésre a helyiség levegőjében: A mikrofinomsággal elporlasztott vízcseppek levegőben történő teljes abszorpciójával hőt lehet elvonni a helyiségtől. Az adiabatikus párolgási hűtéssel nagyon gazdaságosan lehet csökkenteni a helyiség hőmérsékletét: Egy magasnyomású fúvókás levegő párásító által leadott 100 liter víz kereken 70 kW hőt vesz fel, és mindössze 0,6 kW energiafelhasználással jár. Ezzel a helyiség hőmérséklete 2°C és 5°C közötti értékkel csökkenthető.

Kevesebb por

Hűtés kevés energiával

A direkt helyiség párásítás ezen felül kellemesen frissé teszi a helyiség klímáját. A nagyon finom, szinte láthatatlan közvetlen vízporlasztás hatására a helyiség levegője gyorsan és közvetlenül tudja felvenni a nedvességet. Az eredmény egy friss klíma a helyiségben, ez pedig vitalizálja és kellemesen hat a bőrre, a légutakra és a teljes szervezetre. Ez csökkenti a stresszt és fokozza a jó közérzetet a munkahelyen. Ezen felül a magas páratartalom megtisztítja a levegőt a porrészecskéktől és a finomportól. A páratartalom optimális, 40 és 60 százalék közötti szintje esetén a porrészecskék gyorsan lehullanak, ez pedig csökkenti a belélegzés kockázatát.

 

A direkt helyiség párásítással kapcsolatosan további információkat a https://www.condair-systems.hu/infocsomag-ipar alatt igényelhet.