Szombatig minden csapatnak át kell adnia a kulcsrakész mintaházát a wuppertal-i Solar Decathlon Europe 2022 nemzetközi innovációs házépítő versenyen. A Lungs of the City épületén már az utolsó simításokat végzik a magyar csapat hallgatói. A megmérettetésen felépült házak tíz kategóriában versenyeznek, a végső eredmény ezek összesített pontszámából derül majd ki.

A véghajrában van a Pécsi Tudományegyetem hallgatói csapata a Németországban megrendezett Solar Decathlon Europe 2022 nemzetközi innovációs házépítő versenyen. A versenyszervezők hibájából eredő csúszás miatt az eredeti június 2-i határidő helyett szombatra, azaz június 4-re kell elkészülniük mintaházaikkal a versenyzőknek.

Mi történt az elmúlt 14 napban?

A Lungs of the City (A város tüdeje) Team a május 13-i pécsi bokrétaavató ünnepséget követő hét elején kezdte meg az utazást Wuppertalba több turnusban. A csapat előhírnökei terepfelmérésen, targonca oktatáson és vizsgán vettek részt, illetve természetesen covid-teszten is átestek az ünnepélyes megnyitó előtt, míg a gépészek és az ipari termék- és formatervezők Magyarországon készítették elő a szükséges elemeket.

Az első napokban hatalmas zivatarok és erős szél nehezítette a munkát, de A város tüdeje csapata ilyen körülmények között is dolgozott, hiszen így is csúszásban voltak a versenyszervezők által előkészített alappal adódott probléma miatt. Ahogy korábban írtuk, a pont alapokat nem szintezték, csak a kiásott gödörbe helyezték el, illetve a megjelölt tüskék és csatlakozó elemek nem voltak a helyüket. A javítás két napot vett igénybe, aminek kompenzáláséért plusz egy kivitelezési napot kaptak a versenyzők a szervezőktől, amit a napokban két napra módosítottak.

Érkeztek a Waberer’s által felajánlott kamionok

 

 

 

 

 

Az építkezést csak akkor kezdték meg a PTE hallgatói, hogy megbizonyosodtak róla, minden rendben van az alappal. A második napon érkeztek a Waberer’s által felajánlott kamionok a födémekkel és a falakkal, folytatódtak az előkészületi munkálatok és a betonozás is megkezdődött. A munka során a versenyszervezők szigorúan ellenőrzik a munkavédelmi előírások betartását, amelyben a GAZEK volt segítségére a csapatnak. Nem csak munkavédelmi ruházatot és eszközöket biztosított számukra, de az ügyvezető személyesen is biztatta a hallgatókat, és támogatta őket szaktudásával. Ahogy a csapat írta Facebook oldalán: „Kitartott mellettünk és nem hagyta, hogy a motivációnk lankadjon.”

Mindeközben a hazai helyszínen a bútorokat és a gépészeti teret készítették elő, szerelték össze az ipari termék és formatervező csapattagok. A házuk fenntarthatóságát, ökológiai lábnyomának csökkentését a beépített anyagok mellett a gépészettel és a bútorokkal is biztosítja a Lungs of the City Team.

Csapatszellem és kitartás

A csúszás ellenére a csapatszellemnek, összetartásnak és kitartó munkának köszönhetően már a harmadik napon felépítették a ház alapjául szolgáló acélszerkezetet és a földszinti födém is bekerült az épületbe. Másnap a földszint belső falait, a közbenső födémet és az emelet falait helyezték be a versenyzők, mindezt továbbra is váratlan és nehezített időjárási körülmények között, sok esővel. A BAUDER által biztosított vízszigetelő anyagok beépítése is megkezdődött, az ötödik napon pedig a belső, két rétegű hőszigetelés is a helyére került, és nekiláttak a hallgatók a vályogfal vakolásnak, amiben anyag tekintetében a Biokay volt segítségükre, a munkát pedig Bíró Árpád és tanítványai támogatták részvételükkel.

Ezekben a napokban haladtak a tető vízszigetelésével is, valamint gépészeik előkészítették a huzatfokozókat, és megérkeztek a Grundfos South East Europe Kft. által biztosított gépészeti rendszer szivattyúk és átemelők is. A zöldtető rétegrendet biztosító Diadem még a németországi indulásuk előtt zöldtető építés szakmai továbbképzésben is részesítette a hallgatók egy részét, hogy biztosan megfelelően építsék be az elemeket, így ezt is a megfelelő ütemben és jól tudta elhelyezni a csapat.

A hatodik és hetedik napon a ház déli oldalán található téli kert fa tartószerkezete is a helyére került, majd a WICONA – hydro Building Systems függyönyfala is. Némi szervezői adminisztrációs probléma miatt daru hiányában maradt a csapat, de sikerült megoldaniuk ezt a helyzetet is, így a huzatfokozókat fel tudták tenni a helyére. Közben a belső térben is dolgoztak, dekorálták a lépcsőket újrahasznosított alumínium konzervdobozokkal, vakolták a falakat – amelyekre magyaros díszítés kerül –, lerakták a gépészeti csöveket és hőszigetelték a padlót és a falakat. Félidőben 19 új csapattag érkezett a helyszínre, akiknek köszönhetően újult erővel folytathatták a ház építését.

Félidőben

Az építési időszak második felében is gőzerővel folytatódott a munka, javarészt a ház végső formáját, megjelenését adó munkálatokkal. Végső helyükre kerültek a huzatfokozók, valamint végső formát kapott a nyugati homlokzat a madarakat ábrázoló grafikával együtt. Az északi homlokzatra csütörtökön kerültek föl az utolsó deszkák, és még aznap megkezdték a keleti fal burkolását is. Szintén az elmúlt napokban fejezték be a lapostető rétegrendi felépítését, a függönyfal kialakítását és a rámpaépítést is. A hátsó teraszon már az első zöldfal is a helyére került, így a külső tér majdnem elérte végső megjelenését. Egy korábbi baleset következtében sajnos két falban összetörtek a nyílászárók, a Németh-Fa Kft. azonban a plusz utat és támogatást nem sajnálva pótolta az elemeket, amit csütörtökön be is építettek.

A külső megjelenés mellett a belső térben is javában zajlottak és folynak jelenleg is a munkálatok: a ház felső tere megkapta a burkolatokat és már a bútorok is díszítik a helyiségeket. A földszinti közösségi térbe kerülő térelválasztó függöny megvalósítása nem mindennapi kihívásnak bizonyult. Ugyanakkor a sokrétű és fontos koncepcionális elem precízen kivitelezett és összetett sínszerkezet követel, ezért erre is nagy figyelmet fordított a csapat a szűk határidő ellenére. A Rovitex szakértő csapata segítette a PTE hallgatóit és igazi csapatmunkában dolgoztak velük a pontos végeredményért. Az alsó térben az elmúlt két napban zajlott a burkolatok lerakása és a belső ajtók beépítése, a konyha kialakítását pedig ma végzik a hallgatók. A Dekor Floor Kft. munkatársai a burkolatokon kívül más folyamatokba is beszálltak, igazi csapattagként támogatva a pécsieket.

Dr. Kósa Balázs, a PTE adjunktusa

Utolsó simítások

A napok előrehaladtával A város tüdeje fokozatosan vette fel végső formáját. A Lungs of the City csapata jelenleg az utolsó simításokat végzi a versenyépületén óriási kitartással és emberfeletti munkával. Dr. Kósa Balázs, a PTE Műszaki és Informatikai Karának adjunktusa az első turnussal érkezett Wuppertalba és a hallgatókkal együtt építi a házat minden nap, emellett a legnehezebb pillanatokban igyekszik lelkileg is támogatni őket. A PTE oktatója lapunknak elmondta, a hallgatók természetesen nagyon kimerültek, fáradtak, sok kihívás, kemény munka van mögöttük, de nagyon bíznak a sikerben és kitartóan, lelkesen dolgoznak, hogy házuk felvegye végső formáját. Hozzátette, az építkezéshez szükséges anyagok, szolgáltatások mellett sok cég szakértelemmel és lelkesítő, kitartó hozzáállással, példaértékű összefogással is igyekezett segíteni.

Dr. Kósa Balázs elmondta azt is, az építési időszak alatt előfordult, hogy más csapat hallgatóiban is tartania kellett a lelket, hiszen nehéz azt látni – különösen oktatóként –, amikor a fiatalok elveszítik a lelkesedésüket, mert úgy érzik kilátástalan helyzetbe kerültek. Ez egy hallgatói verseny, ők állnak a középpontban, a tapasztalat mellett élményeket is kell szerezniük, hogy úgy érezzék, érdemes és menő ezen a területen dolgozni. Ezért fontos, hogy a fáradtságos munka mellett jól is érezzék magukat.” – mondta a PTE adjunktusa. Hozzátette, természetesen a hallgatók nem csak önmagukért, saját eredményeikért dolgoznak, hiszen szeretnék, ha sikeresen képviselhetnék Magyarországot és az országuk büszke lehetne rájuk.

Vélhetően nem csupán a saját véleményünket tükrözi, ha azt mondjuk: már most nagyon büszkék lehetünk a Lungs of the City minden tagjára, hiszen egy világversenyre jutottak be tehetségüknek, kitartásuknak köszönhetően. Munkájuk és házuk minősége már abban is megmutatkozik, hogy az előzsűri beválasztotta az épületet azon nyolc ház közé, ami a 18-ból három évig éke lehet a Wuppertal-i Fenntarthatósági Mintaparknak.

Köszönet illeti a csapatot támogató cégeket, szervezeteket is, akik hozzájárultak a magyar törekvések, tudás és eredmények bemutatásához a fenntartható építés terén.

Megkezdődik a zsűrizés időszaka, a tízpróba

A zsűrizés és a házak teljesítményének mérése a házak befejezését követően kezdődik és június 10-ig tart. A nagyközönség 2022. június 10–12., június 16–19. és június 22–26. között tekintheti meg a felépült környezettudatos mintaházakat. A köztes napok a versenyhez szükséges mérésekre vannak fenntartva, ezeken a napokon nem látogathatók az épületek.

A verseny elnevezése is utal rá, hogy a versenyépületek tíz kategóriában mérettetnek meg: építészet, mérnöki tervezés és kivitelezés, energiahatékonyság, megfizethetőség és életképesség, kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás, fenntarthatóság, komfortfeltételek, a ház működése, városi mobilitás, valamint innováció. A versenyszámtól függően a pontozás vagy mérésekből, vagy a nemzetközi szakértőkből álló zsűri pontszámaiból tevődik össze. A tíz versenyszám pontszámainak összege alapján dől el az összesített eredmény, ugyanakkor versenyszámonként is díjazzák a csapatokat nyilvános díjátadásokon a németországi helyszínen. Ezekről folyamatosan beszámolunk majd felületeinken, remélhetőleg a magyar csapat sikereivel. A verseny összesített győztesét a 2022. június 24-i díjátadó ünnepségen hirdetik ki.

Hajrá Lungs of the City!

Magyar Építéstechnika
Fotók: Lungs of the City Facebook