Határidők szorításában erősödnek a lakásfelújítási tervek

647
A lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési szándékai a következő egy évben, 2015-2022 (ezer háztartás) Forrás: GKI felmérések

Egyre többen fontolgatják meglévő ingatlanuk felújítását, korszerűsítését, az idei első negyedévi felmérés eredménye szerint tovább erősödtek a lakossági tervek – derül ki GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményeiből. A következő egy évben a lakóingatlanok 22%-a (883 ezer lakás) újulhat meg kisebb-nagyobb mértékben. A legerőteljesebb terveket a községekben élők fogalmazták meg – ebben szerepe lehet, hogy a falusi csok nyújtotta támogatások a jelenlegi szabályok szerint idén június 30-án zárulnak.

A lakásukra nagyobb összeget költeni kívánó háztartások számában ugyan az elmúlt két esztendőben visszaesések is előfordultak, de az emelkedés jelenti az alaptendenciát. Az elbizonytalanodások hátterében a meg-megújuló járványhullámok is érezhetők. A korszerűsítések és -felújítások gazdasági környezete kedvező. A bővülő jövedelmek, a gyermeket nevelő családok számára elérhető kormányzati támogatások ösztönzőleg hatnak, bár a jelenlegi szabályozás szerint a falusi csok 2022 június 30-áig, az otthonfelújítási program december 31-éig vehető igénybe. A szülők számára idén elérhető szja-visszatérítés általában elég magas összeget jelent, amivel bele lehet vágni egy felújításba. A nyugdíjak emelkedése inkább csak a magasabb nyugellátásban részesülők számára lehet elég egy ilyen akcióhoz.

A 2022 első negyedévi felmérés eredményei szerint a háztartások 5,9%-a biztosan, 16,7%-a valószínűleg nagyobb összeget fog költeni lakóingatlanára a következő egy évben. Ha e tervek mind megvalósulnak, akkor mintegy 883 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat 2022 végéig. Ez a szám az előző negyedévi megkérdezés eredményénél 61, az egy évvel ezelőttinél 245 ezerrel magasabb. Erősödött az eltökéltség is. Egy évvel ezelőtt minden hetedik felújításon gondolkodó számolt be biztos elhatározásról, a mostani eredmények szerint már minden negyedik. Ennek hátterében részben a már említett hamarosan lejáró határidők is állhatnak.

A következő egy évre tervezett felújítási és
korszerűsítési akciók, 2022. I. negyedév
(említési gyakoriság, százalék)
BiztosanValószínűleg
Családi házak6,0 (4,8)18,4 (18,3)
Panellakások3,9 (2,7)14,9 (13,9)
Téglaépítésű társasházi lakások5,2 (3,1)15,9 (12,2)
Összesen:5,4 (3,9)16,7 (16,1)

Forrás: GKI felmérések. Zárójelben a 2021. októberi eredmény.

Csakúgy, mint az előző felmérések esetében a legerőteljesebb felújítási szándék most is a családi házak lakói körében érhető tetten (minden negyedik ház érintett lehet), míg a társasházak lakói némileg visszafogottabb terveket fogalmaztak meg (a panelben lakó családok 19, a tégla építésű lakásokban lakók 21%-a lehet érintett).

A legerőteljesebb felújítási-korszerűsítési szándékok most is a községekben vannak jelen, az ezekben élők csaknem 40%-a tervez nagyobb költést a következő egy évben. A potenciálisan érintettek aránya a kisvárosokban 23, Budapesten 22, a megyeszékhelyekben 20%. Hazánk régiói közül a közép-dunántúliban érezhető a legnagyobb várható aktivitás. Átlag feletti még a felújítási kedv a közép-magyarországi és az észak-magyarországi régióban is.

A középgeneráció, azaz a 30 és 49 év közöttiek lehetnek a közeljövőben a legaktívabbak, az ilyen családfővel rendelkező háztartások csaknem harmada számolt be felújítási tervektől, míg a 18-29 és az 50-59 év közöttiek közül csak minden ötödik, az 59 év felettiek közül minden hatodik lehet érintett. A diplomás családfővel bíró háztartások is átlag feletti terveket fogalmaztak meg.

 

Forrás: GKI