Gyorsjelentés a hazai közbeszerzések eredményeiről

2292

A Közbeszerzési Hatóság által közzétett „Gyorsjelentés – A magyar közbeszerzések számokban 2022” elnevezésű kiadványában a teljes tavalyi év vonatkozásában nyújt átfogó képet a hazai közbeszerzések eredményeiről, főbb tendenciáinak alakulásáról.

A Közbeszerzési Hatóság átfogó statisztikai jelentése rámutat, hogy a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is jelentős források jutottak 2022-ben a magyar gazdaságba a közbeszerzéseken keresztül. A lefolytatott közbeszerzési eljárások összértéke minden eddigi rekordot megdöntött. Ugyanakkor az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzések a korábbi növekvő tendenciához képest 2022-ben már stagnálást mutattak mind az eljárások számát, mind pedig az értékét tekintve.

A közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzet fontos mérőszáma a hirdetmény nélküli tárgyalásos (HNT) eljárások alakulására vonatkozó adatok. Az ilyen típusú eljárások száma évek óta egyre kevesebb: 2022-ben a megindított HNT-k darabszáma mindössze 208, szemben a 2021. évi 260 db eljárással.

2022-ben minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 84 db-ot a kkv-k nyertek, továbbá minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 50 forintot a kkv-k vittek, tehát a 2022. évi közbeszerzések összértékének feléhez kapcsolódott nyertes kkv. Azt, hogy továbbra is jelentős a verseny a hazai közbeszerzések terén, alátámasztja az egyajánlatos eljárások számának alakulása, valamint az egy eljárásra jutó ajánlatok átlagos száma is.

A gyorsjelentés IDE kattintva tölthető le.

 

Forrás: Közbeszerzési Hatóság, ÉVOSZ