A világjárványt követően idén szeptember 20-23. között ismét személyesen találkozhattak világ üvegipari szakemberei a düsseldorfi vásárközpontban. Az „Üveg Nemzetközi Évében” 47 ország 936 kiállítója, valamint a 119 országból érkező mintegy 30 000 látogató is bizonyítja, hogy a vezető üvegipari szakvásár továbbra is megőrizte jelentőségét az iparágban.

Tematika

A kiállítási tematikájában az alábbi öt alapvető és világviszonylatban is meghatározó trend jelent meg:

  1. Klímavédelem – a károsanyag-kibocsátás csökkentése és a megújuló energiaforrások alkalmazása
  2. Városiasodás – a jövő üveg alapú építészete
  3. Értékteremtés – fenntartható értékteremtés
  4. Erőforrások – az erőforrások hatékony és fenntartható hasznosítása
  5. Jólét – az üveg magasabb életminőséget biztosít

A fókusztémák mellett olyan aktuális kihívások is megjelentek, mint a magas energiaköltségek, az ellátási lánc szűk keresztmetszete vagy a képzett munkaerő hiánya. A három napon keresztül egyidejűleg megrendezett decarbXpo szakkiállításon pedig az iparágak dekarbonizációját támogató termékek, megoldások kaptak helyet, mely egy plusz színfoltként egészítette ki a kiállítást.

„A glasstec 2022 épp a megfelelő időpontban érkezett ahhoz, hogy a világjárvány okozta változások után és a nehéz gazdasági helyzetben ismét tájékozódási pontként szolgáljon az üvegipar számára. A résztvevők visszajelzései itt is egyértelműek voltak: a glasstec gazdag kínálatával személyes vásárként egyedülállóan koncentrált formában teszi lehetővé a mélyreható tapasztalatcserét és tudásátadást globális szinten” – összegzi Erhard Wienkamp, ​​a Messe Düsseldorf GmbH ügyvezető igazgatója.

Döntéshozók nagy száma, nemzetköziség

A szakmai látogatók több mint 75%-a külföldről érkezett Düsseldorfba, így a világ minden tájáról érkező vendégek aránya továbbra is nagyon magas szinten van, megerősítve a glasstec vezető globális pozícióját.

A befektetési döntésekben részt vevő vezetők 75%-os aránya a vásár magas színvonalát hangsúlyozza. A látogatók nagyon elégedettek voltak a glasstec-en kiállított termékekkel. Jóval több, mint 90%-uk nyilatkozott úgy, hogy elérték a látogatásra kitűzött célokat. A többség számára az új beszállítók keresése, valamint az innovációk és trendek megismerése volt a fő cél.

Ugyanakkor nem csak a kiállítók által bemutatott széles kínálat teszi vonzóvá a glasstec-et a döntéshozók számára, hanem vásár kísérőprogramja is, amelynek keretében különleges bemutatók és színvonalas konferenciák zajlottak. Ezáltal a glasstec átfogó platformot biztosít a tudástranszferhez, és minden célcsoport – a üvegipari szakemberektől az építészirodákig, az üvegfeldolgozóktól a gyártókig és az upstream beszállítóktól az ipari és a technológiai beszállítókig – számára mutat be az igényeiknek megfelelő innovációkat és megoldásokat.

Think Tank – glasstec konferencia

A glasstec konferencia programja ötvözte az elméleti és gyakorlati iparági know-how-t az öt globális trend témakörében. A glasstec látogatói előadások keretében tájékozódhattak a legújabb fejleményekről és irányzatokról az üveggyártás, a feldolgozási és megmunkálási technológiák, valamint termékek területén. A személyes jelenlét mellett a konferencia előadásokat közvetítették a glasstec weboldalán is.

Előrelátás. Fenntartható építészet üveggel – Nemzetközi Építészeti Kongresszus

Szintén állandó része a kísérő rendezvényeknek a nemzetközi építészeti kongresszus, melyet szeptember 22-én, csütörtökön a CCD.Ost kongresszusi központban rendeztek meg „Előrelátás. Fenntartható építészet üveggel” címmel, ezúttal is az észak-rajna-vesztfáliai építészkamarával együttműködésben. Az üvegtervezésben és -építésben úttörőnek számító neves építész- és mérnökirodák nyolc képviselője mutatta be izgalmas projektjeit a kb. 100 résztvevő számára.
A viták arról is szóltak, hogy az üveghomlokzatok milyen mértékben járulhatnak hozzá a fosszilis tüzelőanyag-függőségtől való megszabaduláshoz, hogyan javítják az emberi jólétet az egyre melegebb éghajlaton, és rávilágítottak az üvegben rejlő műszaki és tervezési lehetőségekre a mai építészet számára.

Innovation Show – üvegtechnológia élőben

Az Innovation Show központi szerepet kapott a kísérőrendezvények sorában, és a „NEXT IN GLASS” címszó alatt látványos kiállításokat mutatott be a legújabb trendek és tudományos kutatások eredményeinek ismertetésével, ezáltal adva betekintést az ágazat teljesítményébe. Az Innovációs Show a darmstadti, delfti, dortmundi és drezdai műszaki egyetem közös szervezésében valósult meg.

Craft LIVE és WorldSkills Germany@glasstec

A Craft LIVE a 10-es teremben idén is gyakorlati bemutatókon mutatta be az üvegezés legfontosabb innovációit. A WorldSkills Germany@glasstec rendezvényen Németország egész területéről érkezett fiatal üvegesek versenyeztek egymással, hogy helyet szerezzenek a lengyelországi EuroSkills 2023-on. Az indulás jogát a dieburgi Maximilian Kröger nyerte el.

A tűzálló üveg tűzállóságáról szóló élő bemutatóval az ift Rosenheim megmutatta, hogyan tud az üveg biztonságos szigetelést biztosítani tűz esetén. A programot az „üvegművészet” különkiállítás zárta, ahol üvegből készült műtárgyakat mutattak be.

START-UP ZONE – piacra lépés fiatal üvegipari cégek számára

A glasstec „START-UP ZONE” összesen 11 fiatal és innovatív vállalatnak kínált kiváló platformot a kapcsolatépítéshez és a szakmai eszmecseréhez az üvegipar vezető döntéshozóival. Másfelől segítségükkel a látogatók új és innovatív alkalmazásokat és megoldásokat ismerhettek meg.

decarbXpo

Sikeresen zárult az első nemzetközi ipari és kereskedelmi dekarbonizációs vásár, a decarbXpo. 15 ország mintegy 100 kiállítója mutatta be technológiáit és megoldásait a düsseldorfi kiállítási központ 9-es termében. A három párhuzamos konferencia mind a befektetők mind az ipari felhasználók számára platformot teremtett az új technológiákkal kapcsolatos intenzív információcserére és az éghajlatvédelmi együttműködésre. A glasstec-kel párhuzamosan megtartott rendezvényen az üvegipar gyártóvállalatai megvitatták az energiaköltségek és a CO2-kibocsátás csökkentésének lehetőségeit, valamint az energiatárolási megoldásokat.

A következő glasstec kétéves ciklusának megfelelően 2024. október 22. és 25. között várja a szakembereket Düsseldorfban.

 

További részletek:
https://www.glasstec-online.com/
Magyarországi képviselet: BD-Expo Kft.,
office@bdexpo.huwww.bdexpo.hu