GKI: A közeljövőben enyhébb áremelkedés várható a lakásfelújítási piacon

1112

Az építőipari kivitelezői árak (beleértve a lakásfelújítások és korszerűsítések kivitelezési árait is) 2017-2019-ben dinamikusan nőttek. Az áremelkedési folyamat az idei év elején is folytatódott – derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából. Ugyancsak érezhetően emelkedtek az építőanyagok árai is, bár az egyes építőanyagok árdinamikája között érezhető különbségek alakultak ki. A közeljövőben várható az építőanyagárak és szolgáltatói díjak emelkedésének szelídülése, jórészt a kereslet elbizonytalanodása és a felszabaduló kapacitások miatt.

A kétezer tízes években az építőipari termelői árak 2016-ig csak szerényen, évi 2% körüli mértékben emelkedtek. Ezekben az években a lakásépítés alacsony szinten teljesített és a lakásfelújítás is takaréklángon égett. 2017-től az építési piacon erőteljes fellendülés kezdődött, ami kiterjedt a költségvetési és vállalati beruházásokra, valamint a lakásépítésre és kisebb mértékben ugyan, de a lakásfelújításra és korszerűsítésre is.

Árak alakulása

Mindez meglátszott az árak alakulásán is: az építőipar termelői árai 2017-ben 5, 2018 és 2019- ben mintegy 10-10%-kal emelkedtek. A lakásépítési költségek 2017-ben 6,5, 2018-ban 5, 2019-ben csaknem 10%-kal emelkedtek. Mindeközben az építőanyagok árai is tempósan nőttek. Ugyan 2016-ig csak legfeljebb évi 3%-kal, de az építőipari fellendülés jócskán megemelte a keresletet, így 2017-ben 4,1, 2018-ban 6,6, 2019-ben 10,8%-kal lettek magasabbak az árak. Az idei első negyedévben az árak az építőipar egészében éves alapon 8,5, a lakásépítés területén 10,3%-kal növekedtek. Az építőanyagok árai 6,7%-kal emelkedtek.

Nagy kérdés, hogy a közeljövőben milyen ármozgások várhatók. A járvány miatt dráguló munkaszervezés emelkedő, míg az elbizonytalanodó építési kereslet csökkenő árszintet indokolna.

A GKI felmérési eredménye szerint júniusban az építőipari vállalatok 20% szeretne áremelést elérni a következő három hónapban, míg 9%-uk csökkenő árakkal is együtt tudna élni. Ezek az arányok a korábbiaknál kisebb várható áremelkedésre utalnak, egy évvel ezelőtt 2019 júniusában a cégek harmada számított áremelkedésre, míg árcsökkenéssel egyetlen vállalkozás sem kalkulált.

A fogyasztói árak változása, 2016-2020 (előző év azonos időszaka=100)  Forrás: KSH

A lakások karbantartásához és felújításához kapcsolódó szolgáltatások árai az építőipari árakhoz nagyon hasonló pályát írtak le – ezen a területen is 2017-től emelkedett az árak dinamikája és 2019 közepén érte el a csúcspontot. Azóta némi csökkenést lehetett tapasztalni, de a járvány sújtotta áprilisban és májusban ismét nőtt az árak emelkedési üteme. Vélhetően ez átmeneti jelenség lehet, a „rend” helyreállása után feltehetőleg csökkenhet az árnyomás.

A GKI felmérésének lakásfelújítással és korszerűsítéssel foglalkozó válaszadói a következő három hónapban egyáltalán nem számolnak áremeléssel. Feltűnő azonban, hogy a szolgáltatói árak a közelmúltban jóval dinamikusabban emelkedtek a karbantartáshoz, felújításhoz felhasznált anyagok áraihoz képest. Ezt a jelenséget részben a felújítások iránti kereslet emelkedése, részben a szakember és kapacitáshiány okozta. Mindez egyre inkább teret adott a „csináld magad” megoldásoknak, amit az is támogatott, hogy a barkácsgépek piacán csak igen szerény mértékű volt az áremelkedés.

 

További információ: www.gki.hu

 

 

Forrás: GKI