Az esetek döntő többségében a családi házak földszinti lakóterei alatti pincék és garázsok fűtetlenek vagy szobahőmérséklet alatt temperáltak, emiatt az épület lakószinti födémszerkezetének megfelelő hőszigetelése elkerülhetetlen.

A felhasználói igények korunkban a szigorú szabályozásoknak köszönhetően már magas hőtechnikai igényekkel is kötelezően kiegészülnek.

Ez a lakók számára előnyös, hiszen az ilyen, úgynevezett alulról hűlő födémek jól megválasztott szigetelésével a teljes födémszerkezet akusztikai léghanggátlását is tudjuk növelni.

FONTOS MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGOK

Mindenképpen olyan hőszigetelő anyagot kell elhelyezni tehát, amely egyben jó hangelnyelő képességgel is rendelkezik, így képes az adott tér használati zajszintjét csökkenteni.

1. kép

Fontos feltétel a szigetelőanyag megválasztásánál az is, hogy a tűzvédelmi előírásokat betartsuk. Magántulajdonú házaknál sem haszontalan, egyéb épületeknél viszont elengedhetetlen kritérium a termék nem éghetősége. Az A1 tűzbiztonsági osztályba tartozás garantálja például menekülő útvonalak esetében is az alulról hűlő födém kívánt teljesítményét.

Nem elhanyagolható műszaki tény az sem, hogy az ilyen fűtetlen vagy csak temperált terekben a levegő páratartalom ingadozása sokkal nagyobb, mint egy állandóan fűtött térben, ezért az elhelyezendő szigetelőanyagnak hidrofóbizáltnak is kell lennie.

Az URSA BiOnic márkanevű, üvegfátyol kasírozással ellátott táblás ásványgyapot termékek közül több olyan termék is létezik, amely minden fenti igényt tökéletesen kielégít.

TERMÉKEK

2. kép

A 0,033 W/mK deklarált hővezetési tényezőjű nagytáblás URSA BiOnic FDP4/ Vv hő- és hangszigetelő termék mérete 120 x 120 cm. Egyik oldalán törtfehér üvegfátyol kasírozással van ellátva, amely borítás adja majd a mennyezeten a végső felületképzést.

Az optimális hatás érdekében a hőszigetelő táblákat egymáshoz szoros illesztésben kell csatlakoztatni, a sorokat egymás mellett eltolva, kötésben kialakítani, majd kizárólag mechanikailag – fémdübelekkel – rögzíteni a födém alsó síkján (1–2. kép, 1. ábra).

1. ábra: Hőszigetelő tábla és dübel kiosztás

A szintén 120 x 120 cm-es nagytáblás URSA BiOnic AKP5/Vv és AKP5M/Vv szálas szigetelőanyag táblák deklarált hővezetési tényezője 0,032 W/mK. Látható oldaluk törtfehér üvegfátyol kasírozással ellátott. A beépítés során a táblákat a födém alsó síkjára hálós kialakításban kell elhelyezni, és egymáshoz képest mindig 90 fokban elforgatva felerősíteni, kizárólag mechanikai – fémdübeles – rögzítéssel (2–3. ábra). A termék érdekessége, hogy a kasírozás a tábla két szemben lévő oldalán túlnyúlik, egyfajta „füles” kialakításban, ami átnyúlik a szomszédos termék kasírozott felületére, így takarást kapnak a táblatoldások.

RAGASZTHATÓ SZIGETELÉS

3. kép

A legizgalmasabb „csináld magad” szigetelőanyag azonban a 0,032 W/mK deklarált hővezetési tényezőjű URSA TERRA BiOnic 62 Ph/Vv Vk ásványgyapot! Mert ezt ragasztani is elég!

Ez a szálas ásványgyapot nagyon könnyen kezelhető, mivel normál táblaméretű (60 x 120 cm). Két oldalán van különleges kasírozással ellátva: látszó felületén egy törtfehér (Vv) üvegfátyol kasír található, a nem látszón pedig egy ritkább szövésű sárgás színű üvegfátyol (Vk) szolgál majd a teljes felületű ragasztás fogadására.

4. kép

Dübelezni nem kell, csak cementbázisú ragasztóval ragasztani oly módon, hogy a tábla teljes felületén a ragasztót 10 mm-es fogazott glettvas segítségével felhordjuk, majd a táblákat az egymás melletti sorokat kötésben eltolva a födém alsó síkjára helyezve, egy hőszigetelő tábla méretű merev, sima lap segítségével a födémhez nyomjuk. Így a termék felületén lévő kasírozás sem sérül meg (3–4. kép).

Kiváló hő- és hangszigetelők. Hidrofóbizáltak. Páraáteresztők. Nem éghetők. A speciális kasírozásnak köszönhetően pedig elsődleges választás mindegyik alulról hűlő födém maradéktalan teljesítményt nyújtó és hosszú távú hő- és akusztikai szigetelésére.

 

 

www.ursa.hu