Az innovatív és környezettudatos megoldásokat felvonultató nemzetközi egyetemi házépítő versenyt az összesített eredmények alapján a francia Habiter2030 csapat nyerte meg. A pécsi, a miskolci és az algériai egyetemek konzorciuma által alkotott SOMEShine Teamet az Építészet és az Energiahatékonyság kategóriákban díjazták, valamint az ÉVOSZ különdíját és a Közösségért Különdíjat érdemelte ki, míg a BME hallgatóiból álló magyar koeb csapat a Speed Peer Review különdíjában részesült.

Összesen 10 csapat indult a Solar Decathlon Europe (SDE) 2019 nemzetközi egyetemi házépítő innovációs versenyen, ahol közel 400 egyetemista épített fel alig két hét alatt ún. nulla energiás házakat. A magyar rendezésű verseny fő témája szerint a résztvevők a meglévő épületállomány felújítását helyezték fókuszba. A kívül-belül megtekinthető lakóépület prototípusokkal az egyetemisták azt mutathatták be, hogy miként képzelik el a jövő épületeit.

A verseny július 28-án tartott, ünnepélyes díjkiosztóján a résztvevőket és a versenyző csapatokat elsőként dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára köszöntötte. Az államtitkár elismerését fejezte ki a szervező ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft-nek és a résztvevőknek egyaránt. Elmondta, a rendezvény során sokat tanult a versenyző csapatoktól, ahogy mind a lakosság, mind pedig az építőipar képviselői részéről sokat tanulhatnak majd azok, akik meglátogatják a szeptember végéig meghosszabbított kiállítást és a mintaházakat.

Buday-Malik Adrienn, az ÉMI fejlesztési igazgatója beszédében kiemelte: „A szervező ÉMI nevében is köszöntöm a dekatlonistákat, akikkel közösen izgultuk végig a mögöttünk álló mozgalmas heteket. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Szentendre önkormányzatának és a BME értékes támogatása, az Amerikai Nagykövetség, az Egyesült Államok kormánya Energiaügyi Hivatala és a szponzorjaink hozzájárulása nagyon sokat jelentett számunkra a verseny lebonyolítása során. Az előttünk álló egyetemisták szenvedélyét és újító szemléletét látva bizton állíthatom, hogy az épített környezetünk fenntarthatósága és jövője gondos kezekben van.

A szakmai zsűri értékelése és összesített pontozása alapján a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi házépítő versenyt a Habiter2030 csapat (Franciaország) nyerte, második helyen a MOR Team TU Delft (Hollandia), a harmadik helyen pedig az Over4 csapat (Románia) végzett.

Végeredmény Forrás: Solar Decathlone Europe 2019

A Solar Decathlon Europe 2019 tíz versenyszámának díjazottjai az egyes kategóriák alapján

„Komfort feltételek” Kategória

  1. hely: Solar Decathlon Team of University of Seville (Spanyolország)
  2. hely: KMUTT Team (Thaiföld)
  3. hely: MOR Team TU Delft (Hollandia)

„Lakóház funkcionalitás” Kategória

  1. hely: Solar Decathlon Team of University of Seville (Spanyolország)
  2. hely: MOR Team TU Delft (Hollandia)
  3. hely: Habiter2030 (Franciaország)

Energiamérleg Kategória

  1. hely: Habiter2030 (Franciaország)
  2. hely: Over4 (Románia)
  3. hely: Team Ghent University – The Mobble (Belgium)

Építészet Kategória

  1. hely: Solar Decathlon UPV Team (Spanyolország)
  2. hely: SOMEshine Team (Magyarország)
  3. hely (megosztott): Habiter2030 (Franciaország)
    hely (megosztott): TO (Spanyolország)

„Kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás” Kategória

  1. hely: MOR Team TU Delft (Hollandia)
  2. hely: Over4 (Románia)
  3. hely: Team Ghent University – The Mobble (Belgium)

„Cirkularitás és fenntarthatóság” Kategória

  1. hely: Habiter2030 (Franciaország)
  2. hely: MOR Team TU Delft (Hollandia)
  3. hely: TO (Spanyolország)

Energiahatékonyság Kategória

  1. hely: MOR Team TU Delft (Hollandia)
  2. hely: Solar Decathlon UPV Team (Spanyolország)
  3. hely: SOMEshine Team (Magyarország)

„Innováció és életképesség” Kategória

  1. hely: MOR Team TU Delft (Hollandia)
  2. hely: Over4 (Románia)
  3. hely (megosztott): KMUTT Team (Thaiföld)
    hely (megosztott): Habiter2030 (Franciaország)

„Városszövetbe való integráció és hozzáadott érték” Kategória

  1. hely: Habiter2030 (Franciaország)
  2. hely: MOR Team TU Delft (Hollandia)
  3. hely (megosztott): KMUTT Team (Thaiföld)
    hely (megosztott): Team Ghent University – The Mobble (Belgium)

 „Mérnöki tervezés és kivitelezés” Kategória

  1. hely: Team Ghent University – The Mobble (Belgium)
  2. hely: MOR Team TU Delft (Hollandia)
  3. hely: Solar Decathlon UPV Team (Spanyolország)

Közönségdíj

  • KMUTT Team (Thaiföld)
A koeb csapat háza

Speed Peer Review Award

  • koeb (Magyarország)

ÉVOSZ különdíj (Építőipari Vállalkozások Országos Szervezete)

  • SOMEshine Team (Magyarország)

Tungsram Okosház Különdíj

  • Team Ghent University – The Mobble (Belgium)

Közösségért Különdíj

  • SOMEshine Team (Magyarország)

 

Richard King, a Solar Decathlon alapítója videóüzenetében az európai szervezést és a szervező ÉMI-t méltatta. Az energiafelhasználást személyes felelősségünknek tekinti, mindenki maga választhatja meg, hogy milyen módon csatlakozik a megújuló és fenntartható energiaforrások népszerűsítéséhez és mindennapi felhasználásához.

Louise Holloway, a Solar Decathlon Europe márkaőri feladataival megbízott Energy Endeavour Foundation igazgatója záró beszédében inspirációnak nevezte az egyetemisták elkötelezettségét és azt, hogy mindig a tökéletességre törekedtek a munkájuk során. Meglátása szerint a rendezvény során megvalósított kreatív megoldások valós problémákra adnak választ, egyben felhívják a figyelmet az épített környezetünk előtt álló legmodernebb kihívásokra.

A záró esemény az ÉMI és a Valor Hungariae közötti stratégiai megállapodás aláírásával, illetve a 10 mintaház vezetett bemutatásával folytatódott. Az eredményhirdetést dr. Matolcsy Károly, az SDE19 versenyigazgatója zárta, aki kiemelte, a rendezvényen nem tíz, hanem egy nagy csapat volt, akik a hetek alatt családdá formálódtak.

A Solar Decathlon Europe 2019 lakóház prototípusait felvonultató „szoláris falu” szeptember 29-ig áll nyitva az érdeklődők részére Szentendrén, az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában.

A belépés ingyenes és csak egy gyors helyszíni regisztrációhoz kötött a nyitvatartási időben. A rendezvény helyszíne autóval, tömegközlekedéssel és kerékpár is kiválóan megközelíthető.

Bővebb információ a Solar Decathlon Europe 2019 hivatalos honlapján és a közösségi média-felületein:

 

 

Forrás: Lounge Communication Kft.