Folytatódik a nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztése

1477

Megkezdődött a nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének második üteme, a 400 millió forint értékű beruházás során a Kállay Miklós egykori miniszterelnök rezidenciája melletti épületet újítják fel.

A rekonstrukciós munkák során a korábban a hadkiegészítő parancsnokság által használt, 1959-ben épített toldaléképület egy részét – az ingatlanon található más melléképületekkel együtt – elbontják, emellett korabeli fotók alapján visszaépítik a történelmi főépülethez a nyugati oldalon korábban lebontott nyitott árkádos épületrészt – közölte a projekt kommunikációjáért felelős társaság az MTI-vel.

Az emeletes, jelenleg üresen álló ingatlanban kiállító- és konferenciatermet, valamint multifunkciós teret alakítanak ki. Ott kap majd helyet egy állandó várostörténeti kiállítás is, amely interaktív módon mutatja majd be Nyíregyháza fejlődésének történetét a kezdetektől az 1990-es évekig. A beruházás során megújul az épület környezete, kialakítják a csapadékvíz-elvezetést, valamint parkolók és kerékpártárolók épülnek.

Az 1906-ban neoklasszicista stílusban épült, háromezer négyzetméteres kúriában lakott Szabolcs megyei főispánként Kállay Miklós, aki 1942 és 1944 között az ország miniszterelnöke volt. Ő adta át az ingatlant a honvédségnek, amely hadosztály-parancsnokságot működtetett ott, majd a palota később hadkiegészítő parancsnokságnak adott helyet, az elmúlt időkig pedig toborzó irodaként funkcionált.

A Bessenyei téren lévő kúria fejlesztésének első üteméről, a főépület felújításáról 2015 júliusában döntött a kormány, a Modern Városok Program (MVP) keretében 964 millió forintból végezték el az akkora erősen leromlott állagú épület teljes rekonstrukcióját. A második, most kezdődött felújítási szakaszban – szintén az MVP támogatásával – további 400 millió forintot fordítanak a kúriára, a munkálatok várhatóan 2020 első negyedévében fejeződnek be az ingatlanon.

A Kállay-családot az egyik legrégibb ősnemes magyar famíliaként tartják számon. A Kállayak “ősi fészke” Nyíregyháza szomszédságában, Nagykállóban és környékén volt, leghíresebb tagjai Kállay Miklós mellett császári és királyi kamarások, udvari tanácsosok, miniszterek, országgyűlési követek és képviselők, valamint egyházi vezetők voltak.

 

 

Forrás: MTI