Érezhető a bizonytalanság a lakásépítések és felújítások megrendelői oldalán. A többség folytatja a megkezdett munkákat, mások kivárnak. Sokan tartanak drágulástól és vannak, akik a saját kezükbe veszik a munkák egy részét a pénzszűke miatt – derül ki a Mapei Kft. felméréséből.

A több mint 5000 fő magánszemély megkérdezésével áprilisban végzett nem reprezentatív felmérés célja az volt, hogy képet adjon a koronavírus-járvány lakossági építkezésekre és felújításokra gyakorolt hatásáról.

A válaszadók 41 százaléka leállította az építkezési, felújítási munkálatait, mert kivár. További kilenc százalék estében a kivitelező állította le a munkát. A megkérdezett lakossági építtetők fele nyilatkozta azt, hogy nem befolyásolja a kialakult vészhelyzet, folytatja a megkezdett munkálatokat.

A közeli jövővel kapcsolatban nagy a bizonytalanság. Csak a megkérdezettek 29 százaléka szerint fog zökkenőmentesen megvalósulni a tervezett kivitelezés. A válaszadók 51 százaléka számol a munkálatok befejezésének csúszásával, mert attól tartanak, hogy bezárnak a boltok és leállnak a kivitelezők.

A megkérdezettek 38 százaléka az építőanyag drágulásától, 35 százalék pénzszűkétől tart a koronavírus következményeként. 17 százalék a szakemberhiány, 10 százalék pedig a kereskedések bezárása miatti építőanyaghiány miatt aggódik.

A válaszoló lakossági építtetők 54 százalék nem gondol a beruházás elhalasztását. Azonban hét százaléka gondolt arra, hogy elhalasztja a kivitelezést, mert fél, hogy a szakemberek megfertőzhetik. További 39 pedig azért döntene az elhalasztás mellett, mert inkább tartalékolja a beruházásra szánt pénzét.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője

A pénzszűke miatt gondoltak sokan arra is, hogy önerőből végeznek el ezt-azt. A legtöbben, 36 százalék a festést, tapétázást, 25 százalék pedig akár a burkolást és fugázást is megoldaná saját maga.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője felhívja a figyelmet, hogy bár az építőipar néhány egyedi esettől eltekintve folyamatosan működik, nagyon sok a tévhit. Az építőanyag kereskedések nyitvatartása folyamatos, a kivitelezők többsége is dolgozik, mégis sokan hiszik az ellenkezőjét.

A szakember szerint ez ellen a fel kell lépni és tájékoztatni kell az építtetőket. Ugyanakkor a járvány megfékezése és a piac megnyugtatása érdekében fontos, hogy a kereskedések és a kivitelező vállalkozások fokozottan betartsák a biztonsági és higiéniás előírásokat.

 

 

Forrás: Hírnévügynökség