ÉVOSZ: javaslatok az építési ágazat érdekében

588

A koronavírus okozta járvány építési piacra gyakorolt hatását elemezve, az építési-beruházási kereslet drasztikus visszaesésének elkerülése érdekében különböző szervezetek, vállalkozások számtalan javaslatot fogalmaztak meg.  Ezek a gondolatok és javaslatok internetes felületünkön folyamatosan megjelentek. Koji László, az ÉVOSZ ügyvezetője hetente adott helyzetértékelést és foglalta össze a járvány ágazatunkra gyakorolt hatását.

Az ÉVOSZ tagszervezetei elsődlegesen a közepes és nagy építési vállalkozások köréből tevődik ki, akik több ezer kis- és mikró vállalkozásnak adnak munkát. Ebben a körben általános az a vélemény, hogy folyamatosan szeretnének dolgozni és aktív foglalkoztatással megtartani a munkahelyeket és a dolgozókat. Ehhez folyamatos megrendelésekre van szükség.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ)szorgalmazza annak átgondolását, hogy milyen állami és önkormányzati megrendelésekkel, építési-beruházási feladatok kitűzésével, előrehozatalával lehet mérsékelni a kereslet visszaesését.

Jelenleg ugyanis az tapasztalható, hogy az állami és önkormányzati megrendelési körben is lelassult a projektek előkészítése, az ajánlatkérések számossága csökken, az ágazat rendelésállománya fokozatosan esik vissza. Ezt a folyamatot meg kell állítani, a vészhelyzet megszűnésére készülve pedig állami/önkormányzati megrendelési csomagot indokolt előkészíteni.

A fentieket alátámasztó anyagipari, tervezői, kivitelezői kapacitásmérleg összeállításában  az ÉVOSZ is vállal feladatot.

A szövetség azzal a kéréssel fordult Boros Anita államtitkárhoz, hogy a ÉVOSZ szakmai képviselete által összeállított javaslatokat mérlegelje, és ennek alapján az ITM vezetésében és Kormányzati szinten képviselje azt.

 

 

Forrás: ÉVOSZ