Október 4-én, idén első alkalommal gálarendezvényen vehette át családi ház és lakóépületek kategóriában Karlovecz Zoltán, építész az Év háza díjat a Pécsre tervezett háromlakásos lakóházáért, középület kategóriában pedig Járomi Irén és Kiss Gyula építészpáros munkája,a nagykőrösi városi piac csarnoképülete bizonyult a szakmai zsűri véleménye szerint a legjobbnak. A két fődíj mellett hat különdíj is gazdára talált.

A hazai heterogén építészeti közeg, a rendszerszintű építészeti kritika hiánya, valamint a szakma általános gyenge hangja mind a minőségi építészeti díjak jelentőségét és fontosságát növelik. Az Év Háza díj és mozgalom mára túlmutat egy szakmai elismerésen. Az elmúlt évtized alatt a díj az építészek egyre gyengülő véleményerejének egyik hiánypótló és hiteles szervezőerejévé vált. Ezt tartom ma már a legnagyobb jelentőségének és legfontosabb szerepének.“–mondta a díjátadón Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora.

Év Háza 2019 – Nyertesek

Nyolc építészcsapat munkáját ismerték el a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt pályázaton, ahol idén 33 épület került az évről-évre változó összetételű, elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A Pályázat célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást. Az Év háza pályázat főtámogatói már második éve változatlanok: családi ház, lakóépület kategóriában a Xella Magyarország Kft., középület kategóriában pedig a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. volt.

Tudatos „múltbeliség” Pécsen

Az 500 000 forinttal járó Év háza fődíjat családi ház és lakóépületek kategóriában Szoják Balázs építész, az Év háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke adta át Karlovecz Zoltánnak, a Pécsen található Háromlakásos lakóházért, amelynek aljában üzlet került kialakításra.

Év háza fődíj – Családi ház, lakóépület kategória – Balról jobbra: Dévényi Sándor, Szoják Balázs, Karlovecz Zoltán, Kovács Rita (Xella Magyarország Kft.), Kiss Gábor (Xella Magyarország Kft.) – Fotó: Hirling Bálint

A mai hangvételű megfogalmazás, az arányos és ötletes szerkesztés magában hordoz és sugall egy tudatos múltbeliséget is, többlet tartalmat adva ezzel az eredetileg is szép építészeti elképzelésnek. A ház léptékeihez viszonyított várszerűség, a tagadhatatlan organikus szellemiség, valamint a kupolás lefedés kicsit „törökös” beütésének atmoszférája teszi talán még inkább „pécsivé” ezt, az amúgy sem kevéssé „pécsi” példaértékű alkotást.” – mondta méltató beszédében az idén legjobbnak ítélt lakóépületről Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora.

Hagyományokat őrző épület, modern acél köntösben

Az Év háza pályázaton idén másodszor középület kategóriában is kihirdették a legjobbat. A szintén 500 000 forinttal járó díjat Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke adta át Járomi Irénnek és Kiss Gyulának, a nagykőrösi Városi Piac Csarnoképületének megvalósításáért.

Év háza fődíj – Középület kategória – Balról jobbra: Dévényi Sándor, Kiss Gyula, Járomi Judit, Visi Zoltán (Hella ÁNR Árnyékolástechnikai Kft.), Szoják Balázs – Fotó: Hirling Bálint

A családi házas környezethez viszonyítva nagy épületet változatos formálású, keresztgerincű tömegekkel teszi oldottá. Ezek a játékos oldalszárnyak a bejáratoknak adnak méltó hangsúlyt. A homlokzat áttört árnyékoló lemez borítása légies megjelenést biztosít az épületnek.”– mondta méltatásában Dévényi Sándor, az Év háza pályázat bíráló bizottságának elnöke.

6 épület tervezője kapott különdíjat

Arról, hogy a cégek és szövetségek által felajánlott különdíjat melyik pályázó kapja, évek óta szintén a független zsűri dönt.

A Magyar Építész Kamara különdíját Tutervai Mátyás, a Magyar Építész Kamara alelnökétől Vékony Péter, Mezei Sándor és Éltető Zsófia vette át a Bugyi-Ürbőpusztán található  tanya nyaralóépület tervezéséért.

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke képviseletében Jánosi János adta át Tóth Péter DLA, Dr. Szűcs Endre, Mérő Máté és Kis Kálmán részére, csopaki lakóépület tervezéséért.

A középület kategória főtámogatója, a Hella Árnyékolástechnikai Kft. különdíját Visi Zoltán ügyvezető igazgató adta át Czégány Sándornak, a Monorierdőben található Református Gyülekezeti ház terveiért.

A családi ház és lakóépület kategória főtámogatója, a Xella Magyarország Kft. Zöld ház – energiahatékonyság különdíját Kiss Gábor, a cég kereskedelmi igazgatója és Kovács Rita, a cég marketing igazgatója adta át Singer Ádámnak, a Szombathelyen épült családi ház tervezéséért.

Az Guardian Orosháza Kft. különdíját Németh Árpád András, a cég építész-tanácsadója adta át Kasuba Jánosnak, a Debrecenbe tervezett Görögkatolikus Érseki Hivatal terveiért.

Az Meva Zsalurendszerek Zrt. különdíját Botta D. Mihály, az cég ügyvezető igazgatója adta át Vadász Bence DLA és Miklós Zoltán részére, a budapesti Meininger Hotel terveiért.

Minden évben neves zsűri dönt

Nem túlzás, hogy az Év háza zsűrije az egyik legrangosabb szakmai grémium a hazai díjak és pályázatok vonatkozásában. Ennek garanciájaként a legjelentősebb építész szakmai szervezetek vezetői mellé, minden évben meghívást kaptak az előző évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. 2019-ben a 2018-ban Ybl Miklós-díjat kapott építészek vettek részt a zsűriben, ezáltal is emelve a pályázat színvonalát.

A zsűri elnöke idén hatodik alkalommal Dévényi Sándor DLA, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész. Társelnökök Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora voltak.

A zsűri tagjai:

  • Tóth Balázs építész, az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője,
  • Dr. Tóth Elek címzetes egyetemi tanár, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék,
  • illetve a 2018-ban Ybl Miklós-díjat kapott építészek:
    • Anthony Gall,
    • Callmeyer László,
    • Szabó Levente DLA,
    • Vasáros Zsolt.

A pályázat főtámogatói a Hella Árnyékolástechnika Kft., a Xella Magyarország Kft., további támogatói a Guardian Orosháza Kft., a Meva Zsalurendszerek Zrt., amely cégek támogatói különdíjat is felajánlottak, illetve a Prefa Hungária Kft.

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

További információ: www.evhaza.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.