Európai építési piaci kilátások 2021-ig – 87. EUROCONSTRUCT Konferencia Összefoglaló

1225

A 87. EUROCONSTRUCT Konferenciát a szervezet olasz tagintézete, a Cresme Ricerche rendezte Rómában, melynek legfontosabb megállapításait ebben a cikkben gyűjtöttük össze. Az EUROCONSTRUCT legfrissebb, a 19 európai tagország építési piacára vonatkozó részletes előrejelzése elérhető és megrendelhető a Buildecon-tól.

Az EUROCONSTRUCT építési piaca 2021-ig

2018-ban az EUROCONSTRUCT országok építési összteljesítménye 3,1%-kal nőtt. Ez kissé magasabb, mint a hat hónappal ezelőtt becsült érték, ugyanakkor a 2021-ig prognosztizált időszakra jelzett emelkedés, a gyengülő gazdasági növekedés következtében lelassul. A húzóerőt változatlanul az új építés jelentette, mely 2018-ban +4,3%-ot tett ki, (2014-től pedig összesen, +17,5% volt), beleértve az új mélyépítést, a maga +6%-os emelkedésével, valamint az új lakásépítést +5% feletti növekedéssel.

Míg 2017-ben minden EUROCONSTRUCT tagország, a 2008-as krízis után első ízben, egyaránt növekedést mutatott és több mint húsz év után igen élénk, összességében +4,2%-os emelkedést produkált, 2018-ban már megmutatkoztak a lassulás első jelei, egyes tagországok, nevezetesen az Egyesült Királyság és néhány skandináv ország már zéró közeli növekedést jelentett.

Öt év folyamatos növekedését követően, 2018-ban az építési teljesítmény elérte az 1.610 millió Eurót. Ez azonban, az elmúlt öt év folyamatos növekedése ellenére is még messze a csúcsszint alatt van, és az egyes országok között jelentős különbségek vannak. Hét ország építési teljesítménye már meghaladta a krízis előtti szintet, hat másik ország eljutott a 2007-es szintre, míg további hat, mely között ott van három az öt nagy országból, legalább 10%-kal maradt el a válság előtti teljesítményüktől.

A 87. Konferencia lassuló növekedést prognosztizál: Európa építési teljesítménye idén kevesebb mint 2%-kal fog nőni, és a következő két évben nem fogja meghaladni az éves 1,5%-ot. Néhány lefelé mutató kockázat a 86. Konferencia óta már meg is valósult, mely aggodalommal és bizonytalansággal tetézi azt a forgatókönyvet, melyet olyan strukturális tényezők jellemeznek, mint például a demográfiai nyomás, a piac telítettsége, a lassú kivitelezés és egyéb szűk keresztmetszetek.

Szegmens szinten, szemben a magasépítés mintegy 1% feletti éves növekedésével, a következő három éves időszakban az infrastruktúraépítés lesz a piacvezető al-szektor, mely várhatóan átlagosan több mint 3%-os növekedésben tudja majd tartani az európai építési piacot.

Országszinten, a kelet-európai országokban (Szlovákia kivételével) erős növekedés figyelhető meg; mintegy évi 6%. Hasonló a növekedés Írország esetében is, bár a következő évek folyamán valamelyest csökken majd a növekedés üteme. Várhatóan Hollandia, Portugália és Spanyolország építési teljesítménye mérsékeltebben fog nőni, e legutóbbi ország hozza majd valószínűleg a legmagasabb növekedést (közel 4%). Németország és Franciaország építési piaca várhatóan stagnálni fog majd, míg az Egyesült Királyságban és Olaszországban a növekedés átlagosan kevesebb mint 2% körül várható.

Forrás: 87. EUROCONSTRUCT Konferencia, Róma

A V4-ek építési piaca 2021-ig

Az EUROCONSTRUCT tagállamokon belül a V4 régió (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) építési piaci előrejelzése 2019-re továbbra is nagyon optimista, bár kissé kevésbé, mint a fél évvel ezelőtt. A legutóbbi, római konferencián publikált várakozások szerint a régió egésze, változatlan áron, 7% körül növekedhet idén. A piac bővülése a teljes előrejelzési horizonton fennmaradhat. Együttesen 17% kumulált reál növekedésre számítanak a régiós tagállamok 2021-ig, és arra, hogy a mélyépítési részpiac nagyobb ütemben fog növekedni, mint a magasépítés. Az egyes országok szintjén Lengyelország és Magyarország előrejelzései a legoptimistábbak, ezzel szemben Szlovákia nem számít növekedésre a 2019-2021 időszakban.

Forrás: 87. EUROCONSTRUCT Konferencia, Róma

 

További információ: www.eecfa.com 

 

 

Forrás: Buildecon – EECFA Research Centre