Az energiával való felelős gazdálkodás ma talán fontosabb, mint valaha. A legtöbb erőforrást épületeinkben, illetve azok által használjuk fel, ezért kiemelt jelentősége van, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomuk. A HORIZONTTM épületek a legmagasabb energiatakarékossági besorolásba esnek. Mutatjuk, miért.

Az energiafelhasználás egy fontos és nélkülözhetetlen része a hétköznapjainknak, mely egyre inkább fókuszba kerül a világ minden pontján. Amikor főzünk, telefonálunk, hűtünk, fűtűnk, zenét hallgatunk, televíziót nézünk, tisztálkodunk, néha még úgy is használjuk az erőforrásainkat, hogy nem is gondolunk rá. Az energiatakarékosság nem azt jelenti, hogy a komfortérzetünkről teljesen le kell mondani. Amikor energiatakarékos házat, irodát választunk, akkor arról beszélünk, hogy a lehető legkevesebb energiafelhasználással teremtsük meg ugyanazt az élhető, kellemes környezetet.

A HORIZONT™ technológiával a 25 évvel ezelőtti meghonosítása óta dolgoznak azon, hogy egy olyan rendszert építsenek ki és fejlesszenek folyamatosan, amely a legjobb megoldásokat kínálja a fenntarthatóság, környezetvédelem és energiatakarékosság terén. Az ilyen technológiával készült épületek nem csupán falak és ablakok, hanem komplett ECO rendszerek, melyeket az elmúlt negyed évszázad alatt folyamatosan a piaci igényeknek megfelelően fejlesztettek, hogy a legkényelmesebb és legkevesebb üzemeltetési költséggel rendelkező épületeket teremtsék meg.

8 tény, amiért a HORIZONT™ épületek a legmagasabb energiatakarékossági besorolásba esnek

1. Üzemeltetés

Hazánkban a legnagyobb energiaveszteséget az épületek fűtése és hűtése eredményezi. Ez nem csak igen drága, de a környezeti szennyezés mértékét is jelentősen megemeli. Egy szakszerűen kivitelezett HORIZONT™ acélvázas ingatlan energiaigénye és káros-anyag kibocsátása harmada egy ma épített átlagos épületnek, legyen az családi ház, sportcsarnok, iroda vagy társasház. Ráadásul tervezhetőség szempontjából sincsenek akadályok, így bármilyen stílusú és bármilyen funkciót betöltő létesítmény megvalósítható ezzel a technológiával.

2. Szállítás

Egy átlagos, 100m2-es tégla-betonház súlya 95 tonna körüli, míg egy HORIZONT™ energiatakarékos ház súlya átlagosan mindössze 4,9 tonna. A szállítási költségek így jóval kevesebb terhet fognak jelenteni, és a szállítással bekövetkezett környezetre gyakorolt káros hatás is nagymértékben mérséklődik.

3. Beépítés

A nagy tömegű építőanyagok mozgatásához, rakodásához, beépítéséhez nagy energiafogyasztású speciális gépek (daruk, betonkeverők, betonpumpák, autódaruk, vibrátorok) szükségesek. A HORIZONT™ acélszerkezetes technológia esetében mindezekre nincs szükség. Mindemellett a szerkezet teherbírásának és jó hőszigetelésének köszönhetően nincs szükség olyan vastag falakra, mint a hagyományos tégla épületeknél. Egy 100 m2-es külső alapterületű tégla épület esetében 38 cm vastag tartófalakkal számolva akár 10 m2, (egy szobával több) is nyerhető a HORIZONT™ technológiával.

4. Újrahasznosítás a környezetvédelem nevében

Az acélszerkezetes épületek nagy előnye, hogy előregyártott egységekből áll, amelyek igény esetén szétszerelhetőek és máshol kis anyagveszteséggel újra összeállíthatóak. Ha teljes bontásra kerül sor, az acél újrafelhasználható és az újrafelhasználása, begyűjtése világszerte megoldott.

5. Száraz építési technológia

A HORIZONT™ acélvázszerkezetes építkezés egy száraz építési technológia, tehát az alapozás és aljzatbetonozás kivételével nincs szükség vízre, ami – különös tekintettel a globális felmelegeséssel járó nagy szárazságban – rendkívül környezettudatos megoldást jelent. Az építési helyszínre 1-2 kamionnal kiszállított vázszerkezetek legtöbbje kézzel is rakodható és mozgatható, összeillesztésük pedig kézi fúró-csavarozókkal történik. Lényeges szempont, hogy a HORIZONT™ épületek kivitelezéséhez nincs szükség sem zsaluzó, sem dúcoló anyagokra.

6. Minimális hulladékkal járó építkezés

A precíz, saját fejlesztésű tervező programnak köszönhetően a gyártás teljes mértékben hulladékmentes, az építés során pedig minimális építési hulladék keletkezik. A hulladékkezelési költségek ezáltal is rendkívül alacsonyak lesznek, ezzel együtt pedig a környezeti terhelés is nagymértékben csökkenthető.

7. Nincs mérgező anyagokkal történő felületkezelés

A tűzihorganyzott acél váz nem igényel felületkezelést, enélkül is ellenálló a rovarokkal, rágcsálókkal, penészesedéssel és gombásodással szemben. Nincsen szükség méreggel történő bevonatkezelésre, mint más szerves anyagok esetén, amilyen például a fa.

8. Szigetelés

Az energetikai besorolás 2 tényezőtől függ:

  • a határolószerkezetek (alap, fal, mennyezet) hőszigetelésétől
  • és az épület gépészeti rendszerétől.

A HORIZONT™ acélvázas technológia esetében a külső falburkolat rétegrendje az igényeknek megfelelően változhat. Kialakítható egy vagy kéthéjú szellőztetett külső falszerkezet is. A technológia változatos kialakítású tetőszerkezet építést is lehetővé tesz. A HORIZONT™ épületek a sokrétű megoldásoknak köszönhetően, megfelelő gépészettel és hőszigeteléssel könnyen teljesítik az AA++ kategória energiahatékonysági besorolás követelményeit.

Mit nyújt ez a technológia?

Ezzel a könnyű acélszerkezetes technológiával környezettudatos, energiatakarékos épületek építhetőek, valamint megfelelő tervezéssel alkalmas passzívház kivitelezésére is. Hazánkban európai uniós követelmény, hogy Energia Tanúsítvánnyal kell ellátni az épületeket, melyekből a HORIZONT™ technológia ma képes elérni a legmagasabb „AA” és „AA++” besorolást.

Forrás: www.horizontglobal.hu