Nyáron rendezik meg a Solar Decathlon nemzetközi hallgatói innovációs házépítő verseny újabb európai eseményét, ezúttal a németországi Wuppertalban. A legkorszerűbb technológiákat felvonultató világversenyen egyedüli csapatként a Pécsi Tudományegyetem képviseli Magyarországot a Lungs of the City projektjével. A pályaművet 14 nap alatt, június 2. napjáig kell felépíteni a versenyzőknek Németországban. A csapat fő médiapartnere a fenntartható építészeti megoldások és azok népszerűsítése iránt elkötelezett Magyar Építéstechnika.

A Solar Decathlon Europe egyetemistáknak szervezett innovációs házépítő esemény nevével 2019-ben találkozhattak széles körben hazánkban, amikor Szentendre adott otthont a megmérettetésnek. Akkor tíz csapat szállt versenybe a tízpróbán, akik 3 kontinens 8 országának 27 felsőoktatási intézményét – köztük 3 magyar egyetemet – képviselték.

A 2019-es európai versenyen önálló csapatként indult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a koeb projektjével, valamint kooperációban nevezett és vett részt a rangos eseményen a Miskolci Egyetem a Pécsi Tudományegyetemmel és a Blidai Saad Dahlad Egyetemmel a SOMEshine Teamben. Utóbbi csapat Hungarian NEST+ kockaházat újragondoló projektje a hazai közönség egyik nagy kedvence volt. Négy díjat is sikerült elnyernie a megmérettetésen és a verseny történetében az eddigi legjobb magyar eredményt produkálva, összetettben az ötödik helyen zárt.

A SOMEshine csapat pécsi tagjai úgy döntöttek, az újabb európai versenyre is beneveznek, immáron önállóan.

Mi is az a Solar Decathlon?

A Solar Decathlon a világ első számú építészeti innovációs egyetemi házépítő versenye. 2002-ben az USA Energiaügyi Minisztériumának szervezésében indult és azóta kétévente a világ különböző pontjain kerül megrendezésre. A verseny alapvető célja, hogy a mérnökhallgatók kreativitására és innovációs képességére építve, egyetemi kutatói csoportok és ipari szereplők működjenek együtt és olyan energiahatékony épületeket tervezzenek és építsenek fel 14 nap alatt, amelyek a megújuló energiahordozókra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek a jövő generációi számára.

Egyedüli magyarként a világversenyen a “város tüdejével”

Az idén a németországi Wuppertalban megrendezett rangos eseményre a Pécsi Tudományegyetem hallgatói csapata, több mint 40 nemzetközi pályázóból került kiválasztásra. Érdemüket tovább erősíti, hogy egyedüli magyar csapatként kerültek a legjobb 18 közé. Pályázati anyaguk egy olyan terv, ami alapjaiban változtatná meg az építészet ökologikus világáról alkotott szemléletet.

Versenyprojektjük neve Lungs of the City (A város tüdeje…), ami két alapvetően meghatározó téma köré csoportosul. Az egyik az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozítív építészet, ami képes pozitív zöld energiamérleggel és karbonsemleges működéssel bíró egészséges életteret adni a társadalom számára. A másik területen pedig azt vizsgálják, hogyan lehetne a Pécsett kiképezett nagy tudással és innovatív gondolkodással bíró tudástőkét, helyben tartani és Pécs gazdasági életének meghatározó szegmensévé tenni. A projekt tehát a műszaki megoldások mellett a társadalmi felelősségvállalásra is hangsúlyt fektet.

Lungs of the City mintaház látványterve

Optimalizált lakóterek

A Lungs of the City projektben egy olyan városi tömbfejlesztést fogalmazott meg a PTE csapata a belváros és a Zsolnay Negyed közé ékelődne. Koncepciójuk természetes életterű, kooperatív „Fecskeházakat” teremt a város közepén, a fiatalok számára megfizethető és fenntartható módon. Az elképzelésük szerint ehhez optimalizálni kell a lakótereket és minden olyan funkciót, amit a közösség együtt, vagy egy közösen használt térben is végezhet, és azt érdemes átemelni egy közösségi térbe. Így nincs felesleges sokszorozódás terekben és eszközökben, ugyanakkor erősödik a lakóközösség. A csapat által megálmodott épületnek három lakó- és közösségi szintje van.

Lungs of the City mintaház belső terének látványterve

Minden lakószinten 3 db 38-42 m2-es lakás található, moduláris alaprajzzal, mely könnyen átalakítható, ha bővül a család. A közösségi szintek egyike a munka, míg másik szintje a belső együttműködés, közösségformálás tereit hordozza magában. Az ún. kooperatív lakóközösségben a mosást, a nagyobb vendégfogadáshoz szükséges nappali teret (konyhával) átültették az épület közösségi szintjén létrehozott térbe. Itt a lakók olyan együttműködéseket is élvezhetnek, mint a megosztott gyermekfelügyelet, a tanulókör, a klubfoglalkozás, műhely, könyvtár, közösségi kertészet stb. A másik közösségi tér a kreatív műhely – co-working tér –, ahol azok a lakók tudnak egymást segítő munkát végezni, akik vállalkozóként akarják tudásukat kamatoztatni.

Projektjükben egy dizájner, egy formatervező, egy kertész, egy közgazdász és egy informatikus alkotnak egy ReDesignLab prototípus műhelyt a fenntarthatósági szemlélet erősítése és üzleti térnyerése érdekében. A projektcsapat fontosnak tartja, ezért kiemelten foglalkozik azzal, hogy Pécs kiaknázatlan potenciálja “a feltörekvő szürkeállományban” van, akiket a városban kell tartani ahhoz, hogy a helyi gazdaság fellendülhessen.

Passzív energiaterek, megújuló energiahordozók

A Lungs of the City – Solar Decathlon Europe 2022 csapatának fő médiapartnere a fenntartható építészeti megoldások iránt elkötelezett Magyar Építéstechnika.

Az egészséges és fenntartható élettérhez a PTE versenyzői többek közt a különböző passzív energiaterekkel (mint például naptér , napelem, napkollektor, energia”homlokzat”, oxigéntermelő „homlokzat”, gyökérzónás víztisztítás, szürkevíz hasznosítás, újrahasznosított bútorok) csökkentette az energiaigényt és a gépészetet a mintaházában. Emellett a közös funkciók segítségével optimalizálták a szükséges térigényt, ezzel csökkentve az épület energiaigényét, létrehozva ugyanakkor egy kooperatív közösséget.

Elképzelésük szerint úgy csökkentik az energia és térigényt, hogy közben semmiről ne kelljen lemondani. Fosszilis energiahordozók helyett természetes megújuló energiahordozókat (napenergia, szélenergia, geotermikus energia) ültettek be az épület működésébe, úgy hogy ezek részben megtermeljék az épület energiaigényét és a fennmaradó többletből fedezhető legyen a „e”-közlekedési eszközök töltése. A PTE csapatának épületéhez felhasznált építőanyagok 80%-ban természetes / ill. újrahasznosított anyagok (fa, vályogrost, gyalogakác, Re-papír (cellulóz, -alumínium, -üveg, stb…).

A mintaház talán legfeltűnőbb eleme a közösségi kertészettel betelepített tömbbelsőt felnyitó zöld homlokzat és a belső zöld terek, melyek egyszerre szűrik és tisztítják az épületbe jutó levegőt, természetes úton kezelik az épület pára és hőháztartását, árnyékolását.

Lungs of the City mintaház belső terének látványterve

14 nap alatt felépített mintaotthon

Már a 2019-es versenyen is sokan meglepődtek, de a Solar Decathlon versenyzőinek 14 nap alatt kell felépíteni az általuk megtervezett házakat a megmérettetés helyszínén. Az építést a nulláról kell elkezdeniük a németországi helyszínre Magyarországról kamionokkal szállított anyagokból. Egy próbaépítést tarthat a csapat a szállítást megelőzően a műszaki kar campusában, ami a napokban is zajlik, utána pedig megkezdődik az épület elemenkénti szállítása a wuppertali versenyhelyszínre.

A hallgatók által felépített mintaházakat Wuppertalban 2022. június 10. és 26. között lehet megtekinteni, és ebben az időszakban kerül sor a zsűrizésre is.  Tehát ezt megelőzően, június 2-re a csapatoknak fel kell építeni a németországi helyszínen a házukat, hogy a nagyközönség beengedése előtt a különböző mérési folyamatok elvégzésére is elegendő idő maradjon. A verseny részletes programjáról itt lehet tájékozódni: https://sde21.eu/event/programme

Szponzorációból finanszírozott projekt

Az egyetemi projekthez eddig mintegy 60 kis- és középvállalkozás csatlakozott, ugyanakkor további szponzorok jelentkezését is várják, hiszen egyik feladatuk a versenyben a költségeik önálló megteremtése.

A Magyar Építéstechnika örömmel állt a Lungs of the City pécsi csapat mellé. Munkájuk és a Solar Decathlon kezdeményezés céljaival összhangban lévő vállalásuk – miszerint mintaházukkal népszerűsítik a megújuló energiahordozókra alapuló építési megoldásokat – példaértékű, ezért is lett szaklapunk és online hírportálunk a csapat fő médiapartnere.

Amennyiben aktív partnere, támogatója vagy szakmai segítője lenne a pécsi csapat jövőt formáló projektjében akkor a weboldalukon szereplő elérhetőségeken érdeklődhet: https://lungsofthecities.com/

A Solar Decatlon projekt a PTE Zöld Egyetem programjának része. A kreatív csapat tagjai a PTE hallgatói, kutatói, oktatói, munkatársai, a társult ipari szereplők és támogatók, aktív civil közösségek.

 

Forrás: Lungs of the City projekt