Egy kisebb falut is ellátna a HAJDU napelemparkja

979

Tovább zöldíti működését az épületgépészeti termékeket gyártó HAJDU Zrt., amely nem csak az energiatakarékos vagy megújuló energiát hasznosító készülékeivel, de már azok előállítása során alkalmazott technológiákkal is támogatja környezetünk védelmét.

A középtávú fejlesztési terv részeként megvalósuló erőmű létesítésének legfontosabb célja, hogy csökkentse a vállalat által vásárolt villamos energia mennyiségét és minimalizálja a környezeti terhelést. Az energiaárak drasztikus növekedése és az ellátási bizonytalanságok miatt az egyébként is fontos projekt még inkább felértékelődik a társaság számára.

A 496 kW összteljesítményű erőmű 1280 db napelemtáblából fog állni, telepítése egy mára már funkcióját vesztett 10.000 m2-es területen, a talajra történik.

A kivitelezés kora tavasszal kezdődött el, mostanra a földmunkákat, a terület és infrastruktúra előkészítését végezték el, jelenleg már a tartószerkezetek kialakítása zajlik. A kivitelezés során fontos szempont a megtermelt energia minél nagyobb kihasználtsága, azaz az energiaátalakítás és továbbítás során fellépő veszteségek minimalizálása.

A tervek szerint a napelempark éves szinten 585 ezer kWh villamos energiát termel a jövőben a vállalat részére, ami a lakossági felhasználáshoz viszonyítva azt jelenti, hogy több mint 250 család éves energiafogyasztását képes biztosítani.

A környezettudatosság jegyében megvalósuló energetikai fejlesztés során nagymértékben csökkennek a HAJDU Zrt. létesítményeinek villamos energia költségei, az elvárt minőség biztosítása mellett a hosszú távú és megbízható működést garantálva.

Az elmúlt évek során megvalósult átfogó energetikai program keretében teljes infrastrukturális hálózatát korszerűsítette a HAJDU Cégcsoport. Az elvégzett beruházások az elmúlt 10 évben 8420 tonna CO2-kibocsátás csökkenést eredményeztek, ez a mennyiség megfelel a cégcsoportos, 730 fős munkavállalói állomány több mint két éves karbonlábnyomának.

 

Forrás: HAJDU Zrt.