Az idén hetedik alkalommal meghirdetett Családi Vállalatok Kiválósági Díjat a K&H Bank magyar családi háttérrel rendelkező és kiemelkedő teljesítményt elérő vállalatoknak ítéli oda. Négy kategóriában összesen 8 pályázó kapott elismerést a Forbes magazin által szervezett gálán múlt héten, Budapesten. A zsűri a 33 évvel ezelőtt Szegeden, családi vállalkozásként indult CE Glass üvegipari vállalat környezetvédelmi törekvéseit ismerte el díjjal.

Környezetvédelmi fenntarthatóság kategóriában díjazták a magyar családi háttérrel rendelkező CE Glasst. A szeptember 8-án, a budapesti Festetics Palotában megrendezett Forbes Családi Vállalatok Gálán Tóth Ádám, a CE Glass környezetvédelmi menedzsere vette át a díjat az üvegipari vállalat képviseletében.

A vállalat közleményében hangsúlyozta, elkötelezett a fenntarthatóság iránt, működése során igyekszik csökkenteni a környezetszennyezést és a természeti erőforrások felhasználását, illetve hozzájárul ahhoz, hogy a helyi közösség, a társadalom tagjainak környezetét megóvják.

A környezetterhelést csökkentő intézkedések

Kiemelték, a régió legnagyobb üvegfeldolgozó vállalataként nemcsak energiahatékonyságot elősegítő termékeivel igyekeznek elősegíteni környezetünk védelmét, de az évek során számos vállalaton belüli intézkedést hoztak, hogy a gyártókomplexum a lehető legkisebb mértékben terhelje a környezetet és a környéken élőket:

  • A körforgásos gazdálkodás révén a gyár területén keletkező hulladék több mint 95%-a
    újrahasznosításra kerül. Az üveg-, papír-, fém- és műanyaghulladékot is szelektíven gyűjtik, valamint használt elem, elektronikai hulladék és más veszélyes hulladékok megfelelő tárolása is megoldott elszállításukig.
  • A 2021-ben beüzemelt napelempark naponta mintegy 2-3 megawattóra energiát termel, ami a gyár energiaigényének akár 25%-át is képes fedezni. Ennek köszönhetően havonta akár 60 tonnával kevesebb CO2-vel szennyeződik a levegő – ezt a mennyiséget 2.400 fa tudná megkötni egy hónap alatt – tájékoztatott a CE Glass.

  • A vállalat az utóbbi években bevezetett elektronikus vállalatirányítási rendszernek,
    elektronikus számlázásnak és adatszolgáltatásnak köszönhetően évente 3 tonna papír
    nyomtatását és az ezzel járó szén-dioxid-kibocsátást spórolja meg.
  • Az idén 10 éve átadott, Szeged és Szatymaz határában álló ipari park kiváló hőszigetelő elemekből épült, és a fényáteresztő tetőbevilágító kupolák révén napfényes időben nincs szükség mesterséges fényforrások használatára sem.
  • A 2012-ben zöldmezős beruházás keretében épített ipari park nem áll összeköttetésben a közcsatorna-hálózattal, ezért a cég engedéllyel rendelkező fúrt kútból vételezi a vizet, a saját szennyvízkezelő rendszerének köszönhetően a gyárból távozó, szinte ivóvíz minőségű tisztított szennyvíz teljesen ártalmatlan a környezetre.

Varga Gusztáv, a CE Glass vezérigazgatója elmondta, hálás a környezetvédelemért felelős munkatársainak az általuk elért eredményekért, a K&H Bank díját az ő munkájuk egyértelmű elismerésének tartja. “Bár egy ipari park hallatán az embernek rögtön egy hatalmas zajos és szennyező komplexum jut eszébe, az évszázados gyökerekkel rendelkező családi vállalat működése azonban jól példázza, hogy még egy ekkora gyár is képes lehet tevékenységét a környezettel összhangban végezni.” – fogalmazott közleményében a vállalat.

Forrás: CE Glass közlemény