Forrás: Colliers International

Azon regionális országok, amelyekben nem az euro a hivatalos pénznem, nagyságrendileg 10%-os árfolyamveszteséget realizáltak pénznemükben az euróhoz képest a 2020 februári és márciusi rövid időszak alatt. Az egyetlen kivétel a román lej, amely csak 1%-ot vesztett értékéből a központi bank közbelépésének köszönhetően. Mivel a régióban a bérleti díjak jellemzően euróban kerülnek megállapításra, ez újabb megterhelést jelent a bérlőknek, kiemelten azok számára, akik bevételüket a helyi pénznemben (CZK, PLN, HUF, RON) realizálják.

Kevin Turpin, a Colliers International CEE regionális piackutatási vezetője szerint “A törvényi előírásoknak megfelelő, vagy önkéntes bezárások a kiskereskedelmi, szórakoztatóipari, vendéglátói, szolgáltatói piacokon, illetve a munkavállalók egészségének megőrzése érdekében az ehhez kapcsolódó irodák és gyártóegységekben tapasztalt bezárások mind a bérbeadókat, mind a bérlőket nagyon nehéz helyzetbe hozza. Ez kétségkívül mindenki számára ismeretlen helyzetet teremt, a járvány és az egészségügyi óvintézkedések sok egyén és cég számára meggátolják a szokásos működést és ügymenetet. Ennek köszönhetően a közös ‘hozzuk ki a legjobbat a jelenlegi helyzetből’ hozzáállás sokat segíthet mindenkinek hosszútávon”.

Egyik oldalról, a bérbeadók érthető módon szeretnék megkapni a bérleti díjakat, hogy megvédjék befektetésüket, míg a bérlők szeretnék, ha biztosított lenne működésük és munkavállalóik jövője. Nem fest szép jövőképet egy olyan világ, ahol – bármely ingatlanpiaci szegmensről is legyen szó – a bérbeadók nem tudják kinek kiadni területüket, míg a bérlők nem találnak olyan ingatlant, ahol működésüket folytatni tudnák.

A hitelfizetési moratóriumok és egyéb, az országok kormányai által nyújtott segélycsomagok és intézkedések kidolgozás, illetve bevezetés alatt állnak, de amíg ezek hatása érződik, fontos, hogy mindenki megtalálja a működőképes, mindenki számára elfogadható megoldást – bár ezektől nem várható el a minden nehézséget megoldó “csodaszer”.

Ahelyett, hogy azonnal bármilyen jogi vitába bonyolódnánk a fizetésekkel kapcsolatban, egyre több helyen látjuk a bérbeadók rugalmas hozzáállását rövid távú bérleti díj elengedése, vagy a szerződésben foglalt bérleti díjmentesség előrehozatalának tekintetében (melyet általában a bérleti periódus végén szoktak adni). Ennek köszönhetően a bérlők nyitottak a szóban forgó időszakkal – vagy akár tovább is – meghosszabbítani bérleti idejüket. Keressenek bennünket bizalommal, amennyiben segíteni tudunk hasonló vagy egyéb konstrukció tárgyalásában.” – tette hozzá Luke Dawson, a Colliers CEE regionális ügyvezetője és tőkepiaci igazgatója.

További információért keressék fel a Colliers által létrehozott microsite oldalt, ahol áttekintések és javaslatok is találhatók a COVID-19 által okozott helyzetről. Az oldalt gyakori jelleggel frissítik, és információkat nyújt a gazdaságokra hatással lévő trendekről, a tőkepiacokról és egyéb ingatlanpiaci szektorokról ezekben a rendhagyó időkben.

 

További információ: www.colliers.com

 

 

Forrás: Colliers International