A magyar csapat versenyépülete a német mintaházpark része marad a SDE21/22 után

1572

Beválasztotta az előzsűri a Pécsi Tudományegyetem csapatának versenyprojektjét abba a nyolc épületbe, ami a Solar Decathlon Europe nemzetközi innovációs házépítő versenyt követően még három évig látható lesz a Wuppertal-i Fenntarthatósági Mintaparkban. Lungs of the city (A város tüdeje) projektépületüket a versenyszabályoknak megfelelően a németországi megmérettetés előtt felépíthették a műszaki kar campusán. Az építkezés péntekre mérföldkövéhez érkezik, bokrétaavatót tart a csapat.

A világ mára legjelentősebbé vált nemzetközi, építőipari innovációs versenyének, a Solar Decathlon Europe-nak 2022-ben a németországi Wuppertal ad otthont. A 18 országot
képviselő csapatok versenyházainak tervezése már hónapok óta zajlik, illetve egy előépítést is tarthattak a versenyszabályoknak megfelelően.

A Pécsi Tudományegyetem csapatának tagjai a műszaki kar campusán építik mintaházukat, ami május 13., péntekre elérkezik egy meghatározó szakaszához, így megtartják a bokrétaavató ünnepséget a sajtó és a projektet támogató cégek részvételével. A rendezvényt Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára nyitja meg – tájékoztatta lapunkat a PTE csapata.

A projektet és a csapat SDE21/22 versenyben való részvételét számos hazai vállalat támogatja hozzájárulva a megújuló energiahordozókra alapozott, fenntartható építészet népszerűsítéséhez.  A PTE fő médiapartnere a Magyar Építéstechnika, hiszen mi is elkötelezettek vagyunk a fenntartható épített környezet iránt.

A Lungs of the City mintaház építkezési fázisai

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a nemzetközi verseny mostani egyetlen magyar csapata 2019-ben már megmérettette magát a rangos eseményen, amikor Szentendre adott annak otthont. A Pécsi Tudományegyetem akkor a Miskolci Egyetemmel és az algériai Blida Egyetemmel kooperációban versenyzett Hungarian Nest+ projektjükkel, ami a hazai közönség kedvence volt. Az épületet nem bontották el, a szentendrei verseny területén része lesz egy készülő Mintaházparknak.

Három évig tekintheti meg a nagyközönség a magyar csapat versenyházát

A PTE a németországi versenyre önállóan nevezett, versenyépületük pedig ismét hosszú távú mintául szolgál majd a fenntarthatóan építkezők számára: a Lungs of the city projektet ugyanis az előzsűri beválasztotta abba a 8 épületbe, mely a Solar Decathlon versenyt követően még három évig aktív részese lesz a Wuppertal-i Fenntarthatósági Mintapark bemutató tereinek, a Solar Living Lab-nek.

A magyar csapat jövő héten útra kel Wuppertalba, hiszen 14 nap alatt, június 2-ra az ottani helyszínen is fel kell építeniük versenyházukat.