Az ukrán háború lehetséges hatásai a török építési piacra

185

Az ukrajnai háború Törökország építési teljesítményére gyakorolt ​​közvetlen hatásai egyelőre még nem láthatóak, mivel a statisztikai hivatal a lefedettségi időszak végétől számított 2-3 hónapon belül teszi közzé az építési statisztikát. A háború közvetett hatásai azonban súlyosbítják a 2021 novembere óta meglévő makrogazdasági problémákat mint például a török ​​líra árfolyamának zuhanása a devizákkal szemben, mely magas inflációt okozott.

Az éves infláció 19,89% volt 2021. október végén. Ez 2022. január végére 48,69%-ra nőtt, majd két hónappal később tovább emelkedett 61,14%-ra. A hazai termelői árindex éves változási üteme 2021. október végén már 46,31% volt, majd felkúszott 93,53%-ra, 2022. március végére pedig 114,97%-ra. Az ukrajnai háborúval összefüggő benzin és a földgáz áremelkedés a nemzetközi piacokon is fontos tényező lehet az infláció további növekedésében.

Az építési költségeket elsősorban a török termelői árindex változási üteme befolyásolja. Az építési költségindex éves változási üteme 2021 októberében 41,93% volt, 2022. január végére pedig meredeken emelkedett, 79,91%-ra, mely a legfrissebb rendelkezésre álló építési költség statisztika. A lakásárindex hasonló tendenciát mutatott, mint az építési költségindex: az éves lakásárak növekedése nominálisan 77,4%, reáláron 21,2% volt 2022. január végén. Mivel a béremeléseket a fogyasztói árindexhez igazítják Törökországban, a lakásárak 21,2%-os reálemelkedése a lakóingatlanok alacsonyabb megfizethetőségére utal.

Mind Oroszország mind Ukrajna Törökország fontos kereskedelmi partnerei. Az Oroszországgal folytatott kereskedelem értéke 25,3%-kal, az Ukrajnával folytatott kereskedelem értéke 2022 februárjában 63,8%-kal nőtt 2021 azonos hónapjához képest. A háború viszont fennakadásokat okozhat az áruforgalomban, különösen Törökország és Ukrajna között, melynek hatásai akkor lesznek láthatóak amikor közzéteszik a nemzetközi kereskedelemre vonatkozó statisztikákat 2022 márciusára és az azt követő hónapokra vonatkozóan.

Az Ukrajnával szomszédos országokhoz képest Törökországot viszonylag kevésbé érintették a háború humanitárius következményei. Az ukrán menekültek száma (a belügyminisztérium március 21.-i közlése szerint) 58 ezer fő volt, jóval kevesebb, mint a fegyveres konfliktusok vagy háborúk elől menekülő legalább 5 millió szíriai, iraki és afgán menekült akik Törökországban vannak.

_____________________________________________________________________________Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) 8 kelet-európai ország, köztük Törökország építési piacát kutató nemzetközi szövetség. A jelenlegi jelentések 2021 decemberében jelentek meg, a következő jelentések 2022 júniusában kerülnek kiadásra. Megrendelések és minta:eecfa.com

 

Szerző: Prof. Ali Turel, Cankaya University, EECFA Turkey