Az ingatlanos szakma derűlátó, de a lakosság elbizonytalanodott

671
GKI–Masterplast fővárosi és magyarországi lakáspiaci index, 2016-2022. Forrás: GKI felmérések

2022 első negyedévében az ingatlanos cégek kilátásai alig változtak az előző felméréshez képest, de a lakossági szándékok – nyilván nem függetlenül a háborús félelmektől – valamelyest elbizonytalanodtak. Végeredményben az országos és a fővárosi lakáspiaci index értéke is 10-10 ponttal csökkent negyedéves alapon. Az áremelkedési várakozások erősödtek: a használt lakások ára a következő 12 hónapban 5-6%, az új lakásoké 10%-kal emelkedhet – derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezése céljából – a jelen megkérdezés során 101 cég válaszolt. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében szervezett reprezentatív véleménykutatás eredményeit is (1000 fős mintán). A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül.

A lakáspiacon a keresletet támogatja a gyermeket nevelő vagy vállaló családoknak szóló kedvezmény-csomag, az MNB zöld lakáshitel programja, s a tovább emelkedő lakossági jövedelmek is – igaz, ez utóbbit a megugró infláció alaposan erodálja. Az orosz-ukrán háború a magyar ingatlanpiacot sem hagyta érintetlenül: az ingatlanokkal foglalkozó cégek 53%-a szerint alapvetően negatív, 16%-uk szerint pozitív hatás várható, további 31%-uk szerint e konfliktusnak nincs érdemi hatása.

A jelen felmérés eredményei szerint az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest alig változtak. Érdemi javulás csak a panellakások piacára vonatkozó kilátások esetében volt megfigyelhető. Kelet-Magyarországon viszonylag vegyes a kép. Míg a nem panel társasházi lakások esetében javulóak, addig családi házak esetében kissé romlóak a kilátások. Nyugat-Magyarországon a családi házakra vonatkozó kilátások romlottak kissé, a többi szegmensben nem történt érdemi változás.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások – feltehetően nem függetlenül az orosz-ukrán háborútól – negyedéves alapon érezhetően romlottak. Mindez azonban éves alapon nem jelent visszaesést. A 2022. márciusi felmérés során 84 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg további 180 ezer háztartás szándéka valószínű volt. (2021. decemberében ugyanez a két érték 95 és 224 ezer volt, 2021 márciusában pedig 72 és 201 ezer.)

A GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci indexe, amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba, negyedéves alapon 10 ponttal csökkent, ami azért éves alapon növekedést jelent (7 pontost).  Az országos index is 10 ponttal csökkent az előző felméréshez képest, ami éves alapon 2 pontos emelkedést jelent. Azaz az indexek mostani csökkenése nem drámai mértékű.

A lakások árának és bérleti díjának következő 12 hónapban várható változása,
2022. március

(százalékban a jelenlegi árakhoz képest)
Zárójelben az előző – 2021. decemberi – felmérés adatai. Forrás: GKI felmérések
Budapesti használt lakóingatlanok6,2 (3)
Kelet-magyarországi használt lakóingatlanok6,3 (4)
Nyugat-magyarországi használt lakóingatlanok4,7 (6,3)
Használt lakások országos átlag6 (4,6)
Új építésű lakások országos átlag10 (8)
Bérleti díjak országos átlag6 (3)

Budapesten a használt lakások árának növekedésére számít a megkérdezettek kétharmada, s ez az arány az ország egészében sem lényegesen kisebb. Budapesten és Kelet-Magyarországon valamivel 6% feletti, a nyugat-magyarországi körzetben valamivel 5% alatti áremelkedés várható.

Az építési-kivitelezési árak várható dinamikus emelkedése az új építésű lakások árát is felfelé tolja. A válaszadók 80%-a áremelkedésre számít a következő egy évben, csökkenésre e téren lényegében senki sem gondol. A közeljövőben 10%-os áremelkedés várható.

A lakásbérleti piacon érezhető többségbe kerültek a díjak emelkedésére számítók, a következő egy évben 6%-os díjemelkedés valószínű.

 

Forrás: GKI