Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint a kezdő vállalkozásoknál ugyan továbbra is nagy szükség lenne a KATÁ-ra. A jelenlegi feltételeket ugyanakkor módosítani kell a szakmai szervezet szerint, amire a BKIK keretein belül tett javaslatot az ÉVOSZ.

Az építőiparban májusban már 147 ezer regisztrált vállalkozás volt, melyből 84 000 egyéni, önfoglalkoztató „vállalkozás”. Az utóbbi években meghatározóan a kisadózó vállalkozások tételes adója, a KATA adta adókedvezmény miatt alakultak nagy többségben ezek a vállalkozások – fogalmazott közleményében az ÉVOSZ. Hozzátették, ezek a cégek gyorsan elérve a 12 millió Ft/év bevételi határt, a családtagok nevére újabb vállalkozói igazolványt kiváltva „szaporodnak”, miközben további szakember, referencia, tőkeerő, újabb vállalkozói ismeretek nem jelennek meg.

Ez a megrendelő megtévesztésére is alkalmas – hangsúlyozta a Szakszövetség. Rámutattak, sok helyen már csak akkor foglalkoztatnak valakit, ha kiváltja a KATÁ-s vállalkozói lehetőséget, mert így sokkal kedvezőbb a foglalkoztatónak, hiszen semmilyen adót/járulékot nem kell fizetnie a „dolgozó” után. Az ÉVOSZ szerint az ilyen KATA adózású vállalkozásokat mindenképp indokolt lenne a rendszerből kiszűrni, és hozzátették, a szabályozásért felelős miniszter is jól látja ezeket a negatív folyamatokat.

Az ÉVOSZ ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kezdő vállalkozásoknál továbbra is nagy szükség lenne erre az adónemre. „Inkább menteni kellene árnyalt megoldással a konstrukciót, amire a BKIK keretein belül tettünk javaslatot, mintsem a negatív folyamatokat előtérbe állítva teljes egészében megszüntetni.” – írják közleményükben.

A KATA az ÉVOSZ véleménye szerint úgy maradjon fent, ha az adózás választhatósági kritériumai között nagyobb nyomatékkal jelenik meg a valós vállalkozást alátámasztó feltételek megléte. Az eddigi kritériumokon túl ilyen lehetséges feltételként jelölték meg a vállalkozói ismeretekről szóló vizsgakövetelményt, a minimális tőkeerőt a vállalkozás elindításához, az elvárt éves eredményt, a tevékenység végzéséhez szükséges közvetlen jogosultság meglétét.

Forrás: ÉVOSZ közlemény