Az ÉVOSZ együttműködik az illetékes hatóságokkal az építőipar kifehérítése érdekében

494

Az ÉVOSZ kibővített elnökségi ülésén Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a 2021 júliusában lefolytatott építőipari célvizsgálat tapasztalatairól számolt be, az építésgazdasági láncolat ellenőrzési tapasztalatairól pedig Tamásné Czinege Csilla, a Pénzügyminisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára, és dr. Pilz Tamás a Miniszterelnökség területi közigazgatás-fejlesztési főosztályvezetője adott tájékoztatást.

Az ülésre az ÉVOSZ elnöksége mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építésgazdasági Kollégiuma és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Építőipari Osztálya képviselői is meghívást kaptak.

Az idén a NAV, a Kormányhivatalok és a Gazdasági Versenyhivatal az építésgazdasági lánc minden pontján többezer ellenőrzést végzett. A vizsgálatok elsősorban a tisztességes piaci versenyt, a nyilvántartások, bevallások meglétét, a szerződések valódiságának vizsgálatát, a munkavállalók foglalkoztatási körülményeinek vizsgálatát, valamint az építőipari árak alakulásának realitását ellenőrizték. Az ellenőrzéseknek az a célja, hogy a lakossági fogyasztók, a munkavállalók és a tisztességes piaci szereplők érdekében feltárják a piaci anomáliákat és segítsék a vállalkozásokat a törvényes működésben.

Ha a koronavírus-járvány nem okoz különösebb problémát az év hátralévő részében, akkor az építőipar teljesítménye túl fogja lépni a járvány előtti utolsó, 2019-es év termelési értékét, és megközelíti majd az 5000 milliárd forintot. Ilyen nagy teljesítményt nem tudott felmutatni az ágazat a 2008-as gazdasági krízis óta. Az építésgazdasági teljes értéklánc pedig gazdaságban betöltött szerepét tekintve 2021-ben el fogja érni a GDP 15%-át. Mivel az építőipar jelentősége folyamatosan nő, különösen nagy hangsúlyt kap az iparágban tevékenykedő vállalatok jogszabályi megfelelősége, amely kihat az ágazati versenyképességre és árakra is.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke hangsúlyozta: „Az ÉVOSZ az illetékes hatóságokat arra biztatja, hogy az online rendelkezésre álló adatok összevetésével mielőbb szűrje ki a piaci anomáliákat, ami a tisztességes vállalkozásoknak és a végfelhasználóknak is az érdeke. Nehéz azzal felvenni a versenyt, aki tisztességtelenül működik, és egyébként nem olcsóbb, mint azok a szereplők, akik rendesen adóznak és járulékot fizetnek. Az ágazat rossz megítélését táplálják ezek a vállalkozók.

 

 

Forrás: ÉVOSZ