Az európai ingatlanpiacok állják a sarat a harmadik negyedév gazdasági ellenszelével szemben

780

Az európai makrogazdasági és geopolitikai turbulenciákból eredő bizonytalansági hullámok kezdik éreztetni hatásukat a kereskedelmi ingatlanpiacokon (CRE), de a harmadik negyedév alapján a befektetői aktivitási hajlandóság továbbra is erős – derül ki a kereskedelmi ingatlanpiaci szolgáltatások és a befektetési menedzsment területén globális vezető Colliers legfrissebb, Európára, a Közel-Keletre és Afrikára (EMEA) vonatkozó tőkepiaci pillanatképéből.

Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban a harmadik negyedévben mind erős beruházási volumeneket regisztráltak, még akkor is, ha a központi bankok a negyedév során a kétszámjegyű infláció miatt Európa-szerte kamatemelést hajtottak végre – számol be a Colliers.

A cég szakértői azonban a magas számok ellenére is óvatosságra intettek, mondván, hogy a makrogazdasági képet nem lehet figyelmen kívül hagyni, és valószínűleg nyomást gyakorol majd az aktivitásra és az árazásra az elkövetkező hónapokban. “A 2 százalék feletti hozamok napjainak vége lehet” – mondta Luke Dawson, a Colliers EMEA régió határokon átnyúló tőkepiaci ügyvezető igazgatója – “A magasabb kamatlábak újraárazzák az eszközöket, és a hozamok ennek megfelelően csökkennek”.

Az Egyesült Királyságban erőteljes negyedéves lassulás tapasztalható

Az Egyesült Királyság volt egyik jelentős piac, amely határozott lassulást regisztrált. A befektetési volumen a második és a harmadik negyedév között megfeleződött, a politikai és törvényhozási zavarok újbóli kiújulása közepette. “A negyedik negyedév talán egyértelműbben jelzi majd az Egyesült Királyság piacának pályáját” – mondta Richard Divall, a Colliers EMEA határokon átnyúló tőkepiacokért felelős igazgatója – “Mindazonáltal az Egyesült Királyságban és tágabb értelemben az EMEA régióban az ingatlanok relatív vonzereje támogatja a piacot és a folyamatos befektetési tevékenységet, különösen a nagyvárosok elsőrendű termékei körül.”

Az Egyesült Királyság piacán a második és a harmadik negyedév között felére csökkent a befektetési volumen, több mint 16 milliárd fontról 8 milliárd fontra, és a lassulás minden ágazatban érezhető volt. Az újraárazás lassítja a tranzakciók ütemét, mivel a befektetők feldolgozzák az emelkedő kamatlábak, a politikai nehézségek és a megtorpanó gazdasági növekedés következményeit.

Franciaországban aktív 3. negyedév

A Párizs központjában található 160 Champs Elysées 160 szuperprime ingatlan 640 millió eurós eladása volt az egyike a negyedév során lebonyolított 7,4 milliárd eurós tranzakcióknak, az összes tranzakció pedig 34%-kal, 19,7 milliárd euróra nőtt az év eddigi részében. Bár a párizsi régió az összes tranzakció mintegy negyedét tette ki, korántsem ez volt minden, mivel az olyan ágazatok, mint például a logisztika, országos szinten is jól tartják magukat. Mindazonáltal, ahogy máshol is, a kötvényhozamok és az adósságköltségek emelkedése fokozza a piac bizonytalanságát a negyedik negyedévre nézve.

Spanyolországban megaügyletet kötöttek a diákok

A spanyol kereskedelmi ingatlanberuházások első félévének kiemelkedő teljesítménye a harmadik negyedévben is folytatódott, a beruházási volumen elérte a 4,75 milliárd eurót. Ezt a számot egy megaügylet, a PGGM által 42 diákszállás portfólió 900 millió euró értékű felvásárlása dobta meg. A fő számadatokon túlmenően a magas infláció, az emelkedő energiaárak és az emelkedő pénzügyi költségek valószínűleg érezhető csorbát ejtenek a háztartások megtakarításain és fogyasztásán, ami különösen a lakáspiacon érezteti majd hatását.

A közép- és kelet-európai volumenek elmaradnak

Közép- és Kelet-Európa is a bizonytalanság jeleit mutatta. Lengyelországban a volumen 10%-kal maradt el a 2021-es év hasonló negyedévétől, a Cseh Köztársaságban pedig minimális maradt a piaci aktivitás, bár Románia növekedést könyvelhetett el, és potenciálisan erős negyedik negyedév elé néz.

Németország a nagy üzletekre alapozva jeleskedik

Németországban a teljes tranzakciós volumen 13,1 milliárd euróval, mintegy 27%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, míg az év első kilenc hónapjában mintegy 8%-kal haladta meg a 2021-es év azonos időszakát. A számokat a 250 millió eurónál magasabb nagyságrendű, jelentős tranzakciók hajtják, különösen az erős fenntarthatósági jellemzőkkel rendelkező épületek iránt mutatkozott érdeklődés. A Colliers mindazonáltal elmozdulást érzékel a piacon, ahol az eladói piacról a vevői piacra helyeződik át, ahogy a tágabb gazdasági kép egyre borúsabbá válik.

A holland piac felpörög a biztonságos kikötő státusz miatt

Az alapvető holland ingatlanokra régóta úgy tekintenek, mint a bajok idején biztonságot nyújtó helyre, és a harmadik negyedév eredményei azt sugallják, hogy ez továbbra is így van, a kereslet élénk. A Colliers várakozásai szerint ez a tényező támogatja a növekvő befektetési volument idén, és a 2023-ra tervezett átruházási adóemelés további lendületet ad.

A Colliers EMEA Capital Markets Q3 2022 jelentése IDE kattintva érhető el.

Forrás: Colliers sajtóanyag